Птичи грип в Добричко

Снимка: БГНЕС

Открито е огнище на птичи грип в добричка птицеферма, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.  Със заповед на изпълнителния директор на Агенцията, от днес - 13 юни е обявено първично огнище на инфлуенца (тип А) в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в добричкото село Дончево. Всички заразени и контактни птици в две от халетата на фермата ще бъдат унищожени по хуманен начин. Определена е 3-километрова предпазна зона, която включва селата Богданово, Дончево и Опанец. Забранява се търговията и придвижването на домашни и диви птици, както и яйца за разплод.Птицефермите в 10-километровата зона също остават под наблюдение.Ветеринарните лекари ще извършват постоянни наблюдения на обектите в областта, при съмнения за инфлуенца ще бъдат вземани проби за изследване.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Затвор и солени глоби за бракониерите

Служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) вече имат право да задържат нарушители при установяване на незаконно деяние. Освен това, бракониерството вече се счита за криминално престъпление и ще се наказва с лишаване от свобода. Това стана възможно, след като народните представители приеха окончателно промените в Закона за..

публикувано на 20.06.18 в 16:44

Ваксинират милион животни срещу "син език"

Близо 1 милион животни ще бъдат ваксинирани срещу болестта "син език", реши правителството. Това е разпоредено чрез промени в Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите за периода 2016 - 2018 г. През 2017 г. срещу болестта "син език" са ваксинирани 610 000 едри преживни животни, а през..

публикувано на 20.06.18 в 16:23

Нови държавни фирми за проблемни язовири

Всички нежелани от общините язовири ще се управляват от ново държавно предприятие, решиха народните представители с гласуваните промени в Закона за водите. Местните власти ще имат тримесечен срок да решат дали да прехвърлят собствеността на язовирите или ще продължат да ги стопанисват. С измененията се създава се и специализирано търговско..

публикувано на 20.06.18 в 11:13

Сезонът на малините започна

Започна беритбата на ранните сортове малини. „Има необходимост от дъжд, но нас повече ни притесняват вятърът, бурите и градушките, които в рамките на 10-20 минути могат да компрометират цялата реколта“. Това заяви председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков. За разлика от миналата година в..

публикувано на 19.06.18 в 17:02

Протестът на майките продължава

Законопроектът за личната помощ, предложен от омбудсмана Мая Манолова, не получи подкрепа на днешния Национален съвет за интеграция на хората с увреждания - нито от представителните организации на хората с увреждания, нито от синдикати и работодатели, нито от Министерството на финансите. Основният мотив беше, че това е закон на парче, който няма..

публикувано на 19.06.18 в 16:50

Още 100 млн. лв. за Закон за личната помощ

100 милиона лева допълнително ще са необходими, за да се обезпечи законопроектът за личната помощ, предложен от омбудсмана Мая Манолова. Документът беше представен пред Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Манолова обясни, че това е най-ниско бюджетният вариант, но пък ще обхване всички 77 000 души, които в момента..

публикувано на 19.06.18 в 16:11

Засилени мерки за биосигурност в Русенско

Засилени мерки за проследяване движението на домашни свине и по-строг контрол на личния багаж на пътници, идващи от страни с установена африканска чума са предприети в Русенско. Те са по повод констатираните четири огнища на Африканска чума по свинете в община Тулча, Румъния. Трябва да се изготвят и връчат предписания на собственици на..

публикувано на 19.06.18 в 07:47