Птичи грип в Добричко

Снимка: БГНЕС

Открито е огнище на птичи грип в добричка птицеферма, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.  Със заповед на изпълнителния директор на Агенцията, от днес - 13 юни е обявено първично огнище на инфлуенца (тип А) в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в добричкото село Дончево. Всички заразени и контактни птици в две от халетата на фермата ще бъдат унищожени по хуманен начин. Определена е 3-километрова предпазна зона, която включва селата Богданово, Дончево и Опанец. Забранява се търговията и придвижването на домашни и диви птици, както и яйца за разплод.Птицефермите в 10-километровата зона също остават под наблюдение.Ветеринарните лекари ще извършват постоянни наблюдения на обектите в областта, при съмнения за инфлуенца ще бъдат вземани проби за изследване.


ВИЖТЕ ОЩЕ

До 300 лв. за коч преди Курбан байрама

Между 250 и 300 лева е цената на един коч дни преди Курбан байрама, показа проверка на Радио Шумен в Североизточна България. Според фермери, няма повишение на цената през последните месеци. В района на Тутракан интересът към закупуването на животни за курбан за празника е слаб през последните години, каза Нахит Чанакчъ - фермер, който отглежда 700..

публикувано на 17.08.18 в 16:51

Слънце през облаците

През целия период от 17 до 23 август в Източна България нощем ще е ясно и почти тихо, по крайбрежието със слаб вятър от Север-Североизток, а денем ще е предимно слънчево, с по-значителни временни увеличения на облачността около и след обяд. От неделя до вторник в следобедните часове на изолирани места е възможно да превали краткотраен дъжд, придружен..

публикувано на 17.08.18 в 11:12

Здравни права на българите в чужбина

„Всеки българин, който живее, работи и се осигурява в страна членка на Европейския съюз, има пълни здравни права у нас“ – каза за Радио Шумен Росен Бъчваров от Националната агенция по приходите. Над два милиона са българите, които постоянно пребивават извън България. В зависимост от това в коя държава са, техният здравен статус у нас е различен...

публикувано на 17.08.18 в 10:50

Слънчево и горещо

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб, по крайбрежието до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури между 30 и 35 градуса, по крайбрежието 29-32, за Шумен около 33 градуса. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26-28 градуса.

публикувано на 17.08.18 в 07:37

Без ток на 17 август

Част от Търговище ще е без ток днес. От 09:00 ч. до 12:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването на абонати захранващи се от ТП ОКС : улиците – ул. Митрополит Андрей №21, 23, 25А, 25Б. ул. „Хан Кубрат“ №2, ул. Георги Бенковски № 5А,Б, ул. "Васил Левски" № 0,1,3,5, „ДИМОВА“ ЕООД – Детско отделение, БЧК, клинична лаборатория, магазин, заведение..

публикувано на 17.08.18 в 07:28
Бойко Борисов

Предстои чистка в регистъра

"Не съм доволен от шефката на Търговския регистър Зорница Даскалова. Нека да преодолеем кризата, нека приключи работата по надграждането и ще бъдат направени промени". Това заяви в Шумен министър-председателят Бойко Борисов. До четири - пет дена ще има промени и виновните за кризата с Търговския регистър ще бъдат отстранени, каза още премиерът...

публикувано на 16.08.18 в 15:38

Откриха тялото на едното дете

Откриха тялото на едното дете край вълнолома във Варна. Две момчета паднаха вчера, пометени от висока вълна. Дълбочината на водата там е около 10 метра. Група от 6 деца без възрастни отишли вчера в късния следобед на бетонните тетраподи. Намирали се опасно близо до водата, подценявайки риска, когато вълните ги връхлитат. Две момчета – на 13 и..

обновено на 16.08.18 в 10:12