Фестивал на китарата в Силистра

Снимка: pixabay.com

Фестивал „Дунавски струни“ ще се проведе от 22 до 24 юни в Силистра. Това съобщи организаторът и преподавател по китара Виктория Цветкова. Проявата се подкрепя от Община Силистра и родители на деца, които учат китара.

„Искаме да раздвижим през лятото малкия град, да го популяризираме и да направим нещо интересно за развитието на децата“, каза за Радио Шумен Виктория Цветкова.

За участниците са предвидени парични награди. В журито ще бъдат известните китаристи Иван Лечев и Цветан Недялков. Водещите китаристи Боян Дойчев и Николай Михайлов заедно с Цветан Недялков ще проведат майсторски класове, съобщи Цветкова.

"Фестивалът ще има конкурсен характер в два раздела - класическа и електрическа китара. Около 40 деца се записаха, като интересът е приемлив, защото ние сме малък град и почти накрая на страната. Надяваме се всяка следваща година да става все по-голям. Награди за победителите ще има. Парични според възрастовата група и предметни - музикални аксесоари и тениски с логото на фестивала", посочи Виктория Цветкова.

Освен конкурсната програма, са предвидени четири концерта - на лауреатите и на водещи китаристи. Състав от Силистра също ще представи своя програма.

Входът за концертите е свободен. Като съпътстващи събития за участниците са организирани разходка с лодка по Дунав и посещение на туристически обекти в района.ВИЖТЕ ОЩЕ

Отличниците на "Вълшебната завеса"

В Търговище завърши 20-то издание на Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса”. Журито с председател проф. Йоана Спасова Дикова обяви и присъдените отличия. Голямата награда получи „Принцесата и граховото зърно” на  Държавен куклен театър – Видин. Първата награда отиде„Маша и мечокът” на Московския областен куклен театър...

публикувано на 18.05.19 в 12:27

Инициативи за Нощта на музеите

Богата програма за отбелязването на Европейската нощ на музеите на 18 май са подготвили в Разград Регионалният исторически музей в града и местната община. Инициативите започват от днес, когато в Историческия музей в Исперих ще бъде открита изложбата „Капанска сватба“. Това съобщи директорът на музея Галена Радославова. " Ще бъде..

публикувано на 17.05.19 в 10:37
Военен клуб - Русе

Поетичният театър продължава

Втори ден във Военния клуб в Русе продължава Международният фестивал на поетичния театър „Борба и обич”. Той поставя акцент върху композиции по български поети или българска драматургия в стих. Четенията започват от 10 часа с участниците от втора възрастова група и продължават до късно довечера, когато от 19 часа на младежката сцена на Военния клуб..

публикувано на 17.05.19 в 09:50

Нощ в музея

"Нощ в музея" организира днес Историческият музей в Тутракан. От 18:00 ч. е представянето на новоиздадения сборник "Из миналото на Тутракан - събития и личности", в който са събрани всички научни изследвания на покойния вече историк и родолюбец, почетен гражданин на Тутракан - Енчо Йорданов. След 19:00 ч. всички експозиции на Историческия..

публикувано на 17.05.19 в 09:28

Откриват литературния конкурс "Боян Пенев"

50 студенти от 13 университета ще участват в Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“, който започва днес в Шуменският университет. Церемонията по откриването на 42-рото издание на конкурса е от 13 часа, пред Ректората. След официалната част участниците ще четат лично свои произведения пред публиката. Куратор на конкурса е доц...

публикувано на 17.05.19 в 06:47

Наградите в "Нова българска драма"

Приключи тазгодишното издание на Театралния фестивал "Нова българска драма" в Шумен. 5-членно жури с председател проф. Виолета Дечева и членове: доц. Елена Иванова, Юлиaна Сайска, Антон Угринов, Асен Константинов гласува носителите на награди в 7 направления. За първи път бе присъдена и награда на публиката, която бе спечелена от танцовия спектакъл..

публикувано на 16.05.19 в 19:52

Патриция Колева с трета книга

18-годишната Патриция Колева представя новата си книга "Касиопея“ в Разград. Това е третата книга на авторката, след „Вдъхновение” и „Химера”. Представянето е от 17:30 ч. в Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев” в Разград и е част от инициативите на културната институция в рамките на Националната библиотечна седмица "Книгите са само..

публикувано на 16.05.19 в 17:11