Ремонтират детски площадки в Силистра

18 детски площадки ще бъдат обновени в Силистра. Те са в различни райони на града. Местата за игра ще бъдат приведени в съответствие с общинската Наредба 1 и ще бъдат оборудвани с пейки за отдих, кошове за смет, ще бъдат  поставени ударопоглъщащи настилки, нови съоръжения за игра, информационни табели и ограждения. 

Д-р Юлиян Найденов, кмет на община Силистра, и екип от експерти инспектираха 18-те площадки за игра. На всяка има съоръжения и катерушки, които се нуждаят от ремонт, някои са морално остарели. От  укрепване  и цветово освежаване се нуждаят и по-новите съоръжения. Заобикалящите  пространства са  замърсени с битови отпадъци, а на места са обрасли с трева. Липсват пейки и елементи.

По време на огледите жители изявиха желание да помогнат за възстановяване на площадките с доброволен труд.  При подадена заявка до Общината от граждани или фирми  администрацията ще осигури необходимите материали и специалисти.

За дейностите в бюджета на община Силистра за 2018 г. са заложени около 100 000 лв. с ДДС. Предстои процедура за избор на изпълнител.ВИЖТЕ ОЩЕ

711 нарушения на пътя за седмица

711 нарушения на правилата за движение са установени при проверки на пътна полиция в периода 11 – 17 юни в Силистренска област, съобщиха от полицията. Съставени са 48 акта и са наложени 614 глоби по фиш. Нарушенията на скоростните режими са 317, а издадените електронни фишове 144. Засечени са 8 неправоспособни водачи, двама, шофирали в нетрезво..

публикувано на 19.06.18 в 11:33

Пет пожара гасиха огнеборците

Покрив на къща и прилежащ навес са изгорели при пожар   в село Калипетрово. Причината за произшествието се изяснява. Пожарът е потушен от екип на пожарната в Силистра. Неизправна ютия станала причина за пожар в къща в село Гарван. Огънят унищожил покъщнина и прозорци. Без материални щети се разминали други три пожара, станали през..

публикувано на 18.06.18 в 13:30

Защита за силистренската кайсия

„Силистренската кайсия може да бъде включена в европейските схеми за качество и да бъде продукт със защитено географско указание”, заяви евродепутатът Момчил Неков. Тази идея беше развита по време на срещата на овощари от региона с представители на най-големите преработвателни фирми в България с италианско участие. Тези фирми осигуряват около 70 000..

публикувано на 16.06.18 в 15:50

Озани пеят в село Правда

В силистренското село Правда се възражда една стара традиция за турската народна песен благодарение на учителя Насуф Даил, съобщиха от община Дулово. Той е организатор на провежданата днес в селото първа национална среща на изпълнителите на саз /струнен музикален инструмент/, наречена "Озан". Озаните са странстващи певци в миналото, чиито песни..

публикувано на 16.06.18 в 11:47

Част от одеждите на св. Петка на поклонение в Силистра

Общохристиянският празник на Светите Доростолски мъченици ще бъде честван днес и утре в Силистра. Част от одеждите на Св. Петка Епиватска ще бъдат дарени на Доростолската митрополия от Митрополита на  Яш, Молдова и цяла Буковина - Теофан. Той заедно с други архиереи от Русия , Румъния и България ще бъдат гости на третия Събор на Доростолските..

публикувано на 16.06.18 в 08:46

Засякоха 16-годишен с наркотици

16-годишен младеж е установен с наркотици в Силистра, съобщиха от областната дирекция на полицията. Тази нощ около 02.30 ч. екип на група „Охрана на обществения ред“ засякъл момчето на обществено място и при проверка намерил у него 5.3 г амфетамин и 2.4 г канабис, идентифицирани с полеви наркотест. По случая е образувано досъдебно производство...

публикувано на 14.06.18 в 12:48

Празник "Първа жътва" в Шуменци

Празникът „Първа жътва“ ще се проведе днес в тутраканското село Шуменци. Той ще започне в 10.30 ч. в нивата на земеделския производител Иван Радев, който ще бъде домакин на събитието. Празникът се организира за втора година, съобщи кметът на селото Калина Махайлова. "Отец Михаил ще извърши ритуал. Ще се помолим за берекет. После ще си зажънем нивата...

публикувано на 14.06.18 в 10:48