Велики Преслав чака студенти от Европа

Архив
Снимка: Радио Шумен

Велики Преслав очаква това лято 30 доброволци от 7 европейски държави за участие в археологически разкопки и културни мероприятия. Младежите са предимно студенти, записали се за участие в проекта „Не просто история” на фондация „Опън Спейс”. Пепа Пенева от Велики Преслав е българският директор на фондацията и за трета година организира съвместни занимания за ученици от града и чуждестранни младежи.

Доброволците ще пристигнат в началото на август от Италия, Испания, Полша, Латвия, Швеция и Португалия. Те ще живеят в частни квартири по време на 1-месечния им престой. През това време заедно с местни предприемачи, съдържатели на къщи за гости и читалища ще дискутират модели за привличане на туристи в малките селища.

Доброволците ще участват и в лятната работилница на градското читалище „Развитие”, която отваря врати през ученическата ваканция.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново знаме посреща влизащите в Шумен

Нов трибагреник посреща влизащите в Шумен от "Пети километър". Знамето е поставено на завоя непосредствено преди влизане в града. Националният флаг е с размери 6.50 на 4.50 метра и е поставен на 20-метров пилон, изработен от фибростъкло в Швеция. Той е и най-големият от всички останали, които бяха издигнати по-рано през тази година. По инициатива на..

публикувано на 14.08.18 в 14:00

Храмов празник в кв. "Макак"

С курбан в двора на църквата „Успение Богородично“ утре от 12 ч. ще бъде отбелязан празникът на храма в шуменския квартал „Макак“. Местни кулинарни майстори ще приготвят на пещ ястия с агнешко. Народно читалище "Просвета - 1926" ще осигури столове и маси за празненството. Вечерня по случай „Успение Богородично“ ще отслужи отец Димитър днес от 17 ч. в..

публикувано на 14.08.18 в 13:40

Ремонтираха улица в кв. "Макак"

Завърши ремонтът на ул. "Чавдар" в шуменския кв. "Макак". Това съобщи за Радио Шумен главният специалист Елка Петкова. „Улицата е най-дългата и минава през целия квартал, а настилката не беше ремонтирана от 1980 година. Сега по цялата са положени два пласта асфалт. В момента се работи около старата чешма, на същата улица. Предвиждаме също на мястото пред..

публикувано на 14.08.18 в 13:27

Пожар изпепели работилница в Тъкач

200 квадратни метра покривна конструкция, 50 бали с фураж, сгради с обща площ 200 квадратни метра, мебели, домашно имущество, мотоциклет и ръчни машини са унищожени при пожар в работилница към къща в село Тъкач. Сигналът за произшествието е подаден около 14 ч. вчера. Огънят е потушен от три противопожарни екипа от Каолиново и Шумен. Използвани..

публикувано на 14.08.18 в 11:39

Градината в Драгоево поднови работа

Детската градина в село Драгоево отвори врати след основен ремонт. Сградата беше санирана и напълно обновена със средства от програмата „Красива България” и съфинансиране от Община Велики Преслав. Близо 65 000 лв. бяха вложени за подмяна на старата дограма, монтаж на външна изолация и енергоспестяващо осветление. На детската площадка беше поставено ново..

публикувано на 14.08.18 в 10:24

Борят градушките с радар на "Илчов баир"

Радар за наблюдение на метеорологичната обстановка ще бъде монтиран в местността „Илчов баир“ край Шумен. Той ще следи ситуацията в цяла Централна Северна и Североизточна България. "В командния пункт ще работят петима специалисти, които ще наблюдават показанията. Ще се дава сигнал на самолетите, които ще бъдат разположени в Горна Оряховица да излетят и да..

публикувано на 14.08.18 в 10:08

Райони без ток

Ток днес няма да има в част от Каспичан, съобщават от "Енерго про". От 8,30 ч. до 17 ч. ще е прекъснато захранването по улиците "Аврора", "Искър", "Камчия", "Македония", "Александър Стамболийски", "Хан Крум" и "Янтра". От 8,30 ч. до 9 ч. и от 16,30 ч. до 17 ч. ще има временни смущения в Североизточната промишлена зона на Каспичан. Спирания на..

публикувано на 14.08.18 в 08:08