Велики Преслав чака студенти от Европа

Архив
Снимка: Радио Шумен

Велики Преслав очаква това лято 30 доброволци от 7 европейски държави за участие в археологически разкопки и културни мероприятия. Младежите са предимно студенти, записали се за участие в проекта „Не просто история” на фондация „Опън Спейс”. Пепа Пенева от Велики Преслав е българският директор на фондацията и за трета година организира съвместни занимания за ученици от града и чуждестранни младежи.

Доброволците ще пристигнат в началото на август от Италия, Испания, Полша, Латвия, Швеция и Португалия. Те ще живеят в частни квартири по време на 1-месечния им престой. През това време заедно с местни предприемачи, съдържатели на къщи за гости и читалища ще дискутират модели за привличане на туристи в малките селища.

Доброволците ще участват и в лятната работилница на градското читалище „Развитие”, която отваря врати през ученическата ваканция.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва приемът на осмокласници

Започва приемът на заявления за участие в І етап на класиране в VІІІ клас за учебната 2018/2019 година, съобщиха от Регионалното управление на образование в Шумен. Подаването на документите ще бъде в работните дни от 20 до 26 юни. Комисиите ще работят от 8 до 18 ч. без прекъсване, като заявленията се попълват от ученик и родител на място...

публикувано на 19.06.18 в 16:29

4 години затвор за насилник на момче

4 години лишаване от свобода за хомосексуални действия с 12-годишно момче получи Светлин Ангелов. Решението е на Шуменския районен съд. През октомври миналата година 24-годишният мъж употребил сила и заплашил малолетния. Шуменецът е направил самопризнания, заради което присъдата му е намалена от 6 на 4 години затвор, които той ще изтърпява при..

публикувано на 19.06.18 в 16:22

Тротоарни плочки срещу доброволен труд

Община Шумен предоставя безплатно плочки за ремонт на тротоари. Желаещите граждани трябва да подадат заявление до кмета на общината на гише 9 във фронтофиса на местната администрация. До момента са депозирани пет заявления от шуменци, които поемат ангажимента да ремонтират тротоарите на обществените площи пред домовете си със собствен труд, съобщи..

публикувано на 19.06.18 в 16:16

Безводие мори две каолиновски села

Поредно лято жителите на селата Загориче и Браничево, община Каолиново, са на воден режим. Причините са честите аварии по водопроводната мрежа и малкият дебит на водата. Над 2500 души всяко лято са изправени пред опасността да останат без вода. Режимът тази година започна на отминалия Шекер Байрам. "Когато има вода, се снабдяваме. Ще переш..

публикувано на 19.06.18 в 14:27

Промяна в движението около "Арена Шумен"

От 20 юни до 15 юли се въвежда временна организация със спиране на движението   на тежкотоварни автомобили над три тона и половина  от кръстовището след светофара до магазин „Лидъл“ в посока  към ул. „Марица“. Обходният път за тировете е по бул. „Симеон Велики“, ул. „Ген. Столетов“, ул. „Ген. Скобелев“, ул. „Софийско шосе“ към Пети километър...

публикувано на 19.06.18 в 14:13

Разкрасяват Шумен с нови тротоари и дървета

Продължават ремонтите на тротоари в Шумен, обявиха днес от общинската администрация. Едновременно с това се изграждат нови паркоместа и се правят промени в озеленителната система в града. Тротоарите на 54 улици в Шумен да бъдат ремонтирани за три години, планира кметският екип. За тази цел в бюджета на общината са предвидени 650 000 лева без..

публикувано на 19.06.18 в 13:29

Шумен се нуждае от млади дървета

„Зелената система се нуждае от поддръжка и обновяване. В случай, че приемем тезата, че е недопустимо премахването на дървета в Шумен, би следвало да се откажем от всякакво обновяване на градската среда“. Това коментира общественият посредник Иван Капралов по повод получени сигнали от граждани, които настояват да се извърши проверка доколко е законно..

публикувано на 19.06.18 в 11:43