Безводие мори две каолиновски села

Поредно лято жителите на селата Загориче и Браничево, община Каолиново, са на воден режим. Причините са честите аварии по водопроводната мрежа и малкият дебит на водата.

Над 2500 души всяко лято са изправени пред опасността да останат без вода. Режимът тази година започна на отминалия Шекер Байрам. "Когато има вода, се снабдяваме. Ще переш ли, душ ли ще вземаш, градинка ли ще поливаш? Кое по-напред", питат хората. Според началника на ВиК в Каолиново Тодор Василев има резервен вариант срещу безводието в Загориче и Браничево.

"Когато е нарушено водоподаването в Загориче и Браничево, ползваме новия водопровод, който захранва село Пристое от помпена станция - Тодор Икономово. Подава се през 2 часа вода, с което се нормализира положението. Нарушено беше водоподаването и в село Тодор Икономово, тъй като единият от сондажите беше изгорял", посочи той.

Аварията в Тодор Икономово вече е отстранена. От ВиК разчитат на дъждовно лято и по-малко инциденти в системата, за да има повече вода за хората от Загориче и Браничево.


ВИЖТЕ ОЩЕ

По зелени следи в града

80 от най-интересните дървета и храсти в шуменските паркове са включени в проекта „Шумен – зеленият град“. Това обяви днес един от авторите на идеята проф. Димчо Захариев от Шуменския университет. Маршрутът обхваща Градската градина, централната градска част, парковете до площад „Оборище“, до гранд хотел „Шумен“ и до мемориалния комплекс „Създатели..

публикувано на 16.09.19 в 15:50

Има пари във фонд "Ин витро"

Малко над 7000 лева е сумата, с която са подпомогнати двойки с репродуктивни проблеми, кандидатствали за финансова подкрепа пред общински фонд „Ин витро“ в Шумен от началото на тази година досега. Това става ясно от отговор на администрация по повод питане на общинския съветник Наталия Стефанова. Средствата са били изплатени на одобрените кандидати..

публикувано на 16.09.19 в 15:35

"Демократична България" издига Артур Алтунян

Адвокатът Артур Алтунян влиза в кметската надпревара за Община Шумен. Днес коалицията „Демократична България“ издигна неговата кандидатура, обединението ще има и листа с общински съветници. Артур Алтунян не е обвързан тясно с партии в коалицията, което го прави кандидат от гражданската квота. „Самият аз дълго време стоях встрани от политическия..

публикувано на 16.09.19 в 15:19

Отличници в Търговище

Над 221 тона отпадъци бяха събрани в 15-те общини от територията на РИОСВ – Шумен, които се включиха в кампанията „Да изчистим България заедно”. С активната подкрепа и с участието на екоинспекцията инициативата, чийто официален партньор е МОСВ, обедини много граждани, институции, бизнеса и неправителствените организации в обща кауза. В област..

публикувано на 16.09.19 в 13:47
Филиал Шумен

Посрещнаха бъдещите медицински сестри

С водосвет и приветствия беше открита новата учебна година в шуменския Филиал на Медицинския университет във Варна. Сградата на висшето учебно заведение е ремонтирана. Обособена е и нова аудитория за 80 студенти, която ще носи името на първата директорка на Училището за медицински сестри в Шумен Елисавета Паникян. В словото си директорката на..

публикувано на 16.09.19 в 13:15

Видими на пътя

Областната дирекция на МВР в Шумен стартира инициатива по пътна безопасност „Видими на пътя“. Първокласници от Средното училище „Йоан Екзарх Български“ в Шумен бяха първите, които получиха светлоотразителни аксесоари - жилетки с надпис „Видими на пътя“. Целта на инициативата е да заостри вниманието на водачите в региона и да бъдат по-бдителни и..

публикувано на 16.09.19 в 10:44

Промени в движението

Заради строително ремонтни дейности по пътните настилки на бул. „Симеон Велики“ в участъка между ул. „Климент Охридски“ и ул. „Васил Друмев“ се въвежда временен режим на движение без пълно затваряне, както следва: На 17 и 18 септември се забранява паркирането в крайна дясна лента на северното платно от ул. „Климент Охридски“ към ул. „Васил Друмев“..

публикувано на 16.09.19 в 09:22