Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът: "Поголовна сеч" в Шумен няма

Любомир Христов
Снимка: Община Шумен

„Поголовна сеч“ на липи в Шумен няма и не се предвижда". Това се казва в становище на кмета на общината Любомир Христов, разпространена до медиите.

"От началото на годината в града са премахнати 24 липи и саморасли черници, джанки, рошков, клен и смърч. На мястото на премахнатите до края на годината предвиждаме да засадим близо 400 нови дървета", се казва още в позицията на кмета. Любомир Христов уточнява, че по време на благоустрояването на градската среда по оперативната програма „Региони в растеж“ се е наложило премахване на стари дървета, които са разрушили тротоарите и са ги направили неизползваеми.

„На мястото на всяко премахнато дърво ще засадим най-малко две нови“, уверява кметът на Шумен. Той допълва, че за последните години в общината са постъпили над 700 сигнала от граждани с искане за отстраняване на дървета, които подкопават основите на къщи, рушат покриви и прозорци, запушват шахти и пречат на отводняването.

Становището на кмета Любомир Христов се разпространява, след като шуменци се събраха на спонтанен протест по повод премахването на липи на ул. "Марица" в града и след като общинският съветник Даниела Русева отправи питане за намеренията на Общината по отношение на зелената система.

Шуменци, които не са съгласни с начина на кастрене и сеч на дърветата в Шумен, ще се съберат в Градската градина утре от 17 ч., за да обсъдят следващите си действия. В момента има няколко различни групи във социалните мрежи, които протестират срещу действията със зелената система. Една от  групите е пуснала петиция срещу сечта, а друга организира подписка със сигнал до прокуратурата.

„Предстои документите да бъдат оформени и подадени до съответните институции“, каза за Радио Шумен Албена Патлеева, един от инициаторите на подписката.

Радио Шумен публикува позицията на шуменския кмет Любомир Христов в прикачен файл. Pozicia




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дават пари за автобусни карти

Сумата от 90 000 лева в бюджета на Община Шумен да се изразходва за осигуряване на годишни абонаментни карти за вътрешноградски автобусен транспорт на пенсионери над 65-годишна възраст и многодетни майки.  Това е допълнителна точка, която ще обсъждат на сесия утре общинските съветници в Шумен. В предварителния дневен ред на заседанието на..

публикувано на 24.04.24 в 09:54

Профилактика при засилен интерес

Над 12 000 души в България вече са си направили профилактичен тест за рак на дебелото черво. Повече от 2800 са тестваните в Североизточна България. Това показват данните от първите три седмици на кампанията, каза за Радио Шумен Елена Джамбазова от фондацията организатор "Лъчезар Цоцорков". Националният скрининг ще продължи до края на юни. Програмата..

публикувано на 23.04.24 в 16:10

Министър обратно в училище

С песни, цветя и подаръци посрещнаха служебния министър на образованието и науката Галин Цоков в шуменското II ОУ „Д-р Петър Берон”, където е учил и самият той. Министерството следи за ситуацията със заболелите деца от коклюш, но към момента положението се преекспонира основно медийно, коментира Цоков. „В повечето училища, в които има случаи на..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

За нулеви злополуки на работа

Правилата не пречат на работата, те спасяват живот. А личният пример на работодателя е много важен за работника. Около това се обединиха днес в Шумен трудови инспектори и фирми, които бдят за безопасността на работното място, синдикалисти и социални партньори.  Дискусията беше приветствана от областния управител на Шумен проф. Добромир..

публикувано на 23.04.24 в 13:04

Доброто съществува

Мъж от силистренското село Брадвари намерил портмоне на 25-годишна жена от Шумен и го предал във Второ Районно управление във Варна. Днес портмонето беше предадено на собственичката. За това съобщават от шуменската полиция. На 14 април Кирилка Кирилова била на разходка в морската столица. Разходила се по крайбрежната алея, поседяла на пейка. Тръгнала..

публикувано на 23.04.24 в 11:32

Инспектират детските площадки

Мащабна годишна проверка на детските площадки ще започне в началото на май, съобщават от Община Шумен. Оглед ще бъде направен на 50 детски площадки в града, около 10 на територията на кварталите  „Макак“, „Мътница“ и „Дивдядово“ , както и около 20 обекта в селата. Освен състоянието на детските съоръжения ще бъдат проверени оградите, настилките,..

публикувано на 23.04.24 в 09:51

Подкрепа по фонд „Инвитро“

Девет семейства с репродуктивни проблеми ще получат финансова подкрепа от фонд „Инвитро“ на Община Шумен. Това решиха на заседание членовете на комисията, която разглежда постъпилите заявления. Общинският фонд осигурява финансова помощ веднъж годишно в размер до 1500 лева. Процедурите могат да бъдат извършени в здравни заведения на територията..

публикувано на 23.04.24 в 09:11