Концерт в края на сезона

Снимка: / Снимка: БГНЕС

Шуменската Симфониета закрива 64-тия си творчески сезон с концерт тази вечер. От 19:05 ч. в концертната зала „Проф. Венета Вичева“ под диригентството на Станислав Ушев ще прозвучат премиерно четири произведения.

„Към звездите“ от Анри Дюпар, „По-бавен валс“ от Клод Дебюси, селекция от мюзикъла на Джордж Гершуин „Забавното лице“ и Концерт за пиано и оркестър № 2 от Едуард Макдауъл са творби, които никога досега не са изпълнявани в България. Все пак ще има и нещо добре познато – темата на „Половецки танц“ от операта на Ал. Бородин „Княз Игор“ е една от най-разпознаваемите руски мелодии, широко използвана в поп-културата и днес. Солист на заключителния концерт е корейката Хин-Йонг Лий /пиано/.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътуваме във времето

Проектът на културно-историческия парк край варненското село Неофит Рилски ще бъде представен от 18 ч. днес в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен. Презентацията ще бъде направена от създателя и изпълнителен директор на проекта Ивелин Михайлов. Акцент в срещата ще бъдат възможностите на бизнеса за участие в начинанието, заяви..

публикувано на 19.02.19 в 16:18

Видеоклип и концерти на Born For Vengeance

Русенската метъл група Born For Vengeance ще снима видеоклип по една от своите песни в следващите дни. Музикантите подготвят и два концерта - в Русе и Шумен, в края на февруари и март. Още за историята на бандата и за еволюцията ѝ в последните месеци и години, може да чуете от разговора с Данаил Георгиев.

публикувано на 19.02.19 в 12:00

Фестивал на фенера в университета

Учебната зала „Конфуций“ при Русенския университет за втори път организира китайски Фестивал на фенерите. Той ще се проведе от 12 ч. 14 ч. в топлата връзка между Централния корпус и Корпус 2. И тази година се предвижда традиционната китайска игра на гатанки Загадката на фенера. Играта произхожда от времето на династията Сонг, когато игрите,..

публикувано на 19.02.19 в 11:11
Снимка на Васил Левски.

Изложба за Левски

Обесването на Васил Левски на 6 февруари 1873 г. по стар стил отговаря на 18 февруари, а не на 19 февруари по нов стил, твърдят някои съвременни историци. На повечето места в страната обаче почитта към паметта на Апостола се отдава на днешната дата. Затова и в двата дни - на 18 и 19 февруари, в страната се организират поклонения пред паметта на Дякона...

публикувано на 19.02.19 в 09:26

Различната Силистра в снимки

В Силистра днес ще бъде открита юбилейна фото изложба с изображения на града през годините. Откриването е от 17 ч. в Художествената галерия. Фотографите баща и син Петко и Виктор Герасимови ще покажат близо 60 фотоса от стара Силистра, като за първи път снимките са били подредени в Дома на архитекта в София през 1989 година. На фотосите са..

публикувано на 19.02.19 в 09:16

Търновската конституция в изложба

Изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, се открива в Доходното здание в Русе в 10 ч. Експозицията включва 40 пана с висока резолюция, които ще останат в града до 25 февруари. Фокусът на изложбата е работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на..

публикувано на 19.02.19 в 09:10

Още за танцовия театър

Димитрия Милушева, Дорина Пунчева, Ивана Бобойчева, Калина Георгиева, Пламена Панчева и Янислава Линкова участват в танцовия спектакъл "Кукери", който има премиера на 19.02.2019 г. от 19 ч. в големия салон на Драматично-куклен театър "Васил Друмев". Хореограф е Стефания Георгиева. Музиката е на проф. Димитрина Кауфман и Мария Кауфман. Проектът се..

публикувано на 18.02.19 в 16:01