Ентусиасти чистиха брега на Дунав в Силистра

Да се завърнеш от чужбина и да организираш почистване на родния си град. Точно това направи Даниела Урумова, която от 2007 година живее в Лондон. Последните две години е прекарала в пътуване и опознаване на различни държави и култури. В България и в родната Силистра не си е идвала от есента на 2016. Стъпила на родна земя, тя, с помощта на още ентусиасти, организира акция за почистване брега на Дунав. В поканата към силистренци да се включат в инициативата беше припомнено и какво казва учителят Петър Дънов – „Здравето зависи от вътрешната и външната чистота на човека. За да бъдеш здрав, трябва да дойдеш в съгласие с Природата. Тя ще ти даде светлина, въздух, вода и храна.“ Къде българите се подреждат в класацията на хора, замърсяващи природата? - чуйте от разговора на Людмила Борисова с Даниела Урумова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

На тренировка по пилатес

Открита тренировка по пилатес за ученици организира днес Регионалната здравна инспекция в Шумен. Инициативата е част от Националната програма за превенция на хронични незаразни болести, сред които затлъстяването, а част от мерките включват двигателна активност. Как мина тренировката? Чуйте в репортажа на Ирина Маринова:

публикувано на 13.11.18 в 15:09

Диабетиците се увеличават, лекари - няма

Диабетът е социално значимо заболяване, което се подмладява. Броят на болните се увеличава. Специалистите-ендокринолози в Шуменска област не достигат. Това стана ясно по повод Световния ден за борба с диабета 14-ти ноември. На трима ендокринолози от доболничната помощ разчитат като консултанти в шуменската болница. „Дефицитът на специалисти в..

публикувано на 13.11.18 в 13:34

За лечебната сила на билките

От дълбока древност хората разчитат на силата на лечебните растения за здравето си. Съществуват сведения за употребата на билките и по българските земи около 3 века преди новата ера. В труда си „Изследвания върху растенията“ Теофраст, наричан баща на ботаниката, казва, че Тракия е най-богатият на лечебни треви район в тогавашния свят. Данните за славяните..

публикувано на 12.11.18 в 14:07

Лисици в Шумен

Ако до преди време ни притесняваше популацията на бездомните кучета, след това ни впечатляваше натрапчивото присъствие на котките, сега все по-често срещаме лисици в населените места. Може би е дошъл моментът да приемем и това присъствие. Ето днес в социалните мрежи се разпространява снимка на лисица, която спокойно си лежи пред сграда в центъра на..

публикувано на 09.11.18 в 12:45
Български танцов състав в Берн

Българско училище отваря врати в Берн

Първото българско училище в Берн, Швейцария, започва занятията си на 10 ноември. В училище  „Зора“ ще се обучават 16 ученици в две групи. Първоначално те ще изучават български език и литература по два часа седмично. „Зора“ черпи опит от българските училища в Женева, Цюрих и Базел. За идеята и амбициите на създателите Мина Денева разговаря с..

публикувано на 09.11.18 в 08:51

Героите на МВР - Шумен

За първи път празникът на българската полиция се чества през далечната 1924 г. След 1943 г. неговото честване е било прекъснато до 1994 г., когато по предложение на Националния полицейски синдикат 8 ноември - Архангеловден, е обявен за празник на Националната полиция. Колегата Георги Софронов подготви един ефирен радио колаж за празника на МВР...

публикувано на 08.11.18 в 15:53

Адвокат в действие и на 90

В Световния ден на рекордите ще ви срещнем с един българин, който има рекордно дълга адвокатска практика. Нещо повече, на 6 ноември адвокат Йордан Минчев отпразнува 90-тия си рожден ден. Наричат го Адвоката от три Българии. Продължава да практикува в кантората си във Велико Търново, продължава да шофира, пътувайки по дела из България, продължава да..

публикувано на 08.11.18 в 15:15