Без паника заради изтеглените лекарства

Снимка: pixabay.com

Изпълнителната агенция по лекарства блокира 62 лекарствени продукта за лечение на хипертония, инфаркт и сърдечна недостатъчност заради примес с вероятен канцероген.

Лекарството Валсартан се използва за лечението на артериална хипертония, скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност. То се предлага на фармацевтичния пазар самостоятелно или в комбинация с други активни вещества.

Има ли опасност за пациентите и какво трябва да направят те, ако пият точно тези лекарства? Отговорите на тези въпроси потърси колегата Георги Софронов от директора на специализираната кардиологична болница в Шумен д-р Мартин Стойнев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Усмивка за цял живот

На 20 март отбелязваме Световния ден на оралното здраве. Той се организира от Световната дентална организация и е най-голямата световна кампания за осведомяване за оралното здраве. Според стоматолозите, в ъзрастните трябва да имат общо 20 естествени зъба до края на живота си, за да бъдат считани за здрави, а здравите възрастни трябва да имат общо..

публикувано на 20.03.19 в 09:19

Възпитание срещу агресията

Според данни на просветното министерство, през миналата учебна година са регистрирани 3616 случая на агресия в училище – с около 400 повече отколкото през учебната 2016/2017-та. Миналата седмица от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ излязоха със становище по темата. Председателят на синдиката д-р Юлиян Петров смята, че българското училище..

публикувано на 19.03.19 в 15:24

Без ощетени пенсионери

Няма да има ощетени хора, които ще се пенсионират тази година. Размерът на пенсиите ще бъде изчисляван по старата и по новата формула и ще бъде избиран по-благоприятният вариант. Това стана ясно след спешната среща, която се проведе днес по обяд при премиера Бойко Борисов. Тя бе провокирана от дискусиите около новата формула за изчисляване на..

публикувано на 19.03.19 в 14:52

Кога ще бликне отново изворът в Мараш?

Повече от 20 години хората от Мараш очакват да се върне старата слава на шуменско село, прочуто с лековитата си вода. Изворите са затапени, басейните са тревясали, съблекалните са рухнали. В същото време цените на земята около бившия балнеологичен комплекс растат. Повишават се и цените на имотите в селото. Строят се хотели. Надеждата   за..

публикувано на 19.03.19 в 13:58

По-добре без Великбритания

Какви са поуките, които Европа трябва си вземе от предстоящия Брекзит? Откриват ли се нови възможности пред съюза или се задава криза на доверие в общия проект? Възможен ли е сценарият, след като Великобритания напусне Европейския съюз – да я последва и Италия? Отговори на тези въпроси потърси Стоян Стоянов от проф. Добромир Добрев, преподавател по..

публикувано на 18.03.19 в 16:28

Парченцата на семейния пъзел

Травматичните събития в рода на човек като убийства, участие във военни действия, измами, аборти оказват влияние върху фамилната система, твърди създателят на семейните констелации Берт Хелингер. Методът показва, че не всичко, което се случва в живота на човек, е резултат на неговите действия, а може несъзнателно да повтаря съдбата на член от..

публикувано на 18.03.19 в 12:11

Гората през детските очи

През далечната 1925 г. се приема поредният нов Закон за горите, чрез който се учредява Първия празник на залесяването. Според запазените от тогава архиви, законът е урежда два празника на залесяване през годината - единият през есента, а другият през пролетта. Всеки по-възрастен от 15 години български гражданин трябвало да засажда най-малко по 5..

публикувано на 15.03.19 в 15:44