Съдебно решение бави социални добавки

Снимка: БГНЕС

11 000 са правоимащите от Шуменска област, които получават добавки по Закона за интеграция на хората с увреждания. Около 300 от тях, които са подали заявления през юни, ще получат добавките за телекомуникации и транспорт със забавяне, след приемането на закона. Това каза за Радио Шумен директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Шумен Мартина Драгнева.

"Имаме две решения на Върховния административен съд, които отменят членове от Закона за интеграция на хора с увреждания и по-точно в правилника за прилагането му. Те касаят начина, по който се определя размерът на добавките за транспортно обслужване и за информационни и телекомуникационни услуги. но примерно един човек, който е минал през комисия през юни, е възможно да получи добавките за диетично хранене, за достъпна информация и други. Но в момента решенията на ВАС спират произнасянията на дирекциите", посочи Мартина Драгнева.

Тези добавки не са отказани, те ще бъдат предоставени на хората, поясни Мартина Драгнева. Очаква се решението за размера на съответната помощ, за да не бъдат ощетени правоимащите.

Малко по-късно стана ясно, че Комисията по труда и социална политика в парламента спаси над 500 000 хора с увреждания от опасността да останат без интеграционни добавки. Това бе направено с приемането на второ четене на промени и поправки в Закона за интеграция на хората с увреждания, който трябва да мине на второ четене в парламента.

Запазва се размерът на месечните интеграционни добавки за транспортни услуги в размер на 15 % от гарантирания минимален доход, както и месечната добавка за ползване на информационни и телекомуникационни услуги в размер на 20 % от гарантирания минимален доход, който е в размер на 75 лв.

497 145 лица с увреждания получават месечната добавка за социална интеграция за транспортни услуги, а за информационни и телекомуникационни услуги 70 608 души. 89 лица пък получават месечна добавка за обучение. Очаква се решението на депутатите, които трябва да приемат промените.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гроздобер

Лозови масива модернизирани с европари

11 лозови масива в област Шумен са модернизирани с европейски пари. Средствата са по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. За област Шумен към момента са подадени 11 заявления за плащане по сключени договори. От тях до момента са изплатени парите по 9 заявления на обща стойност от над 1,630 млн. лв. До края на финансовата..

публикувано на 21.09.18 в 09:35

Общо събрание на ВиК – Шумен

Общо събрание на ВиК – Шумен ще се проведе от 10 ч. днес. Ще бъдат гласувани предложения за удължаване договора на контрольора на водното дружество, както и за разширяване на одитния съвет. В дневния ред на заседанието е включена и точка, свързана с уеднаквяване на изискванията за избор на управители на водните дружества. Предлага се те да имат..

публикувано на 21.09.18 в 09:19
Мая Манолова в Хитрино

Манолова иска проверка за злоупотреби с парите за Хитрино

Омбудсманът Мая Манолова ще се обърне днес към главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на разходените публични пари за Хитрино. Средствата бяха предоставени за пострадалото население на селото след взрива в края на 2016 г., от Министерството на труда и социалната политика през фонд „Социална закрила“. Повод за исканата проверка са..

публикувано на 21.09.18 в 09:11

Не е решено за концесията на "Арена Шумен"

Размерът на концесиите на „Арена Шумен“ и общинската тенис база са определени чрез експертна оценка. Това коментира Росица Антонова - заместник-кмет по икономическо развитие в Община Шумен по повод предложените стойности за двете концесии. За "Арена Шумен" сумата е 10 000 лв годишно, а за тенис базата – 12 000 лв. Прогнозните стойности са заложени в..

публикувано на 20.09.18 в 14:21

Младите огнеборци от Дивдядово - победители

Противопожарният отряд на Девето основно училище „Панайот Волов” в шуменския квартал "Дивдядово" спечели купата на 19-ите Републикански състезания „Млад огнеборец”. Шуменските младежи станаха първи в дисциплината „Бойно разгръщане на състезателна пътека“, което им позволи да триумфират и в комплексното класиране. Втори са младите огнеборци от Центъра..

публикувано на 20.09.18 в 13:59

Нито едно ПТП и в Шумен

Нито едно пътно-транспортно произшествие не е възникнало на територията на Областната дирекция на МВР – Шумен по време на 24-часовата полицейска операция във връзка с Европейския ден без загинали на пътя. Установени са 280 нарушения. Съставени са 67 акта, наложени са 85 глоби с фиш. В 128 случая не са спазени скоростните режими. В Осмар и Изгрев са..

публикувано на 20.09.18 в 13:38

Кметът на Хитрино отвръща на удара

Кметът Нуридин Исмаил отхвърли обвиненията на омбудсмана Мая Манолова за липса на прозрачност при разходването на средствата за възстановяването на Хитрино. Той заяви, че е изненадан от твърденията на омбудсмана. "Тези неща ще искам г-жа Мая Манолова да ги докаже пред съда. Оплакванията са без основания.Категоричен съм в това. Така проверка в..

публикувано на 20.09.18 в 13:33