Съдебно решение бави социални добавки

Снимка: БГНЕС

11 000 са правоимащите от Шуменска област, които получават добавки по Закона за интеграция на хората с увреждания. Около 300 от тях, които са подали заявления през юни, ще получат добавките за телекомуникации и транспорт със забавяне, след приемането на закона. Това каза за Радио Шумен директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Шумен Мартина Драгнева.

"Имаме две решения на Върховния административен съд, които отменят членове от Закона за интеграция на хора с увреждания и по-точно в правилника за прилагането му. Те касаят начина, по който се определя размерът на добавките за транспортно обслужване и за информационни и телекомуникационни услуги. но примерно един човек, който е минал през комисия през юни, е възможно да получи добавките за диетично хранене, за достъпна информация и други. Но в момента решенията на ВАС спират произнасянията на дирекциите", посочи Мартина Драгнева.

Тези добавки не са отказани, те ще бъдат предоставени на хората, поясни Мартина Драгнева. Очаква се решението за размера на съответната помощ, за да не бъдат ощетени правоимащите.

Малко по-късно стана ясно, че Комисията по труда и социална политика в парламента спаси над 500 000 хора с увреждания от опасността да останат без интеграционни добавки. Това бе направено с приемането на второ четене на промени и поправки в Закона за интеграция на хората с увреждания, който трябва да мине на второ четене в парламента.

Запазва се размерът на месечните интеграционни добавки за транспортни услуги в размер на 15 % от гарантирания минимален доход, както и месечната добавка за ползване на информационни и телекомуникационни услуги в размер на 20 % от гарантирания минимален доход, който е в размер на 75 лв.

497 145 лица с увреждания получават месечната добавка за социална интеграция за транспортни услуги, а за информационни и телекомуникационни услуги 70 608 души. 89 лица пък получават месечна добавка за обучение. Очаква се решението на депутатите, които трябва да приемат промените.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-високи заплати и евтина вода искат шуменци

Минимална работна заплата от 750 лева и по-ниска цена на вода поискаха протестиращите в Шумен. Недоволните граждани излязоха днес на пореден протест пред сградата на общината. Шествието затвори за кратко булевард "Славянски", хората блокираха и пешеходната пътека на площад "Кристал". Протестиращите влязоха в сградата на Областната администрация и..

публикувано на 14.11.18 в 16:04

Възстановиха паметна плоча в Хитрино

Възстановиха паметната плоча на загиналите във войните в Хитрино. Радио Шумен припомня, че преди две седмици вандали потрошиха паметната плоча в късните часове. Ръководството на община Хитрино се зае с възстановяването й. Все още не са открити извършителите на вандалския акт.

публикувано на 14.11.18 в 14:41

Безплатна храна за социално слаби

Деца от социално слаби семейства в село Янково ще получават безплатна храна тази зима. Тя е осигурена от доброволците на Българския червен кръст в Шумен, а финансирането е по програмата „Топъл обяд“. Това каза за Радио Шумен секретарят на Областния съвет на червенокръстката организация Пламен Петров. Всеки учебен ден около 20 деца от основното училище в..

публикувано на 14.11.18 в 13:27

Шуменци протестират

Протест срещу високите цени на горивата се провежда в Шумен. Шествието на недоволните тръгна от сградата на Община Шумен и стигна до областната управа. Представители на протестиращите се срещнаха с областния управител проф. Стефан Желев, като му потърсиха сметка за високите цени на водата и ниските заплати в Шумен. Шествието отново се върна пред сградата..

публикувано на 14.11.18 в 13:18

Осъдиха съдебен изпълнител

Шуменският окръжен съд призна за виновен частния съдебен изпълнител Асен Тонев. За длъжностно престъпление и присвояването на над 243 000 лева, както и за неплащане на 66 631 лв. данъци, Тонев получи наказание от 2 години и 10 месеца, като отложи изпълнението му за срок от 5 години. Престъплението е извършено в периода 2009 - 2010г. и 2011 - 2015г...

публикувано на 14.11.18 в 13:14

Най-много дърва са доставени в Североизтока

Най-голямо количество дърва през тази година са доставили на хората горските от ДГС - Шумен - 16 180 кубически метра, това става ясно от справка на Североизточното държавно предприятие. Общо 193 016 кубически метра дърва за огрев са заявили през тази година жителите на областите Шумен, Добрич, Търговище и Варна. От тях към момента са доставени 152 829..

публикувано на 14.11.18 в 12:10

Покрив горя във Върбица

40 кв. м. покривна конструкция са унищожени при пожар през изминалото денонощие в къща във Върбица. Установено е, че пламъците са тръгнали при боравене с открит огън. Къщата е спасена от пожара.

публикувано на 14.11.18 в 11:49