Съдебно решение бави социални добавки

Снимка: БГНЕС

11 000 са правоимащите от Шуменска област, които получават добавки по Закона за интеграция на хората с увреждания. Около 300 от тях, които са подали заявления през юни, ще получат добавките за телекомуникации и транспорт със забавяне, след приемането на закона. Това каза за Радио Шумен директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Шумен Мартина Драгнева.

"Имаме две решения на Върховния административен съд, които отменят членове от Закона за интеграция на хора с увреждания и по-точно в правилника за прилагането му. Те касаят начина, по който се определя размерът на добавките за транспортно обслужване и за информационни и телекомуникационни услуги. но примерно един човек, който е минал през комисия през юни, е възможно да получи добавките за диетично хранене, за достъпна информация и други. Но в момента решенията на ВАС спират произнасянията на дирекциите", посочи Мартина Драгнева.

Тези добавки не са отказани, те ще бъдат предоставени на хората, поясни Мартина Драгнева. Очаква се решението за размера на съответната помощ, за да не бъдат ощетени правоимащите.

Малко по-късно стана ясно, че Комисията по труда и социална политика в парламента спаси над 500 000 хора с увреждания от опасността да останат без интеграционни добавки. Това бе направено с приемането на второ четене на промени и поправки в Закона за интеграция на хората с увреждания, който трябва да мине на второ четене в парламента.

Запазва се размерът на месечните интеграционни добавки за транспортни услуги в размер на 15 % от гарантирания минимален доход, както и месечната добавка за ползване на информационни и телекомуникационни услуги в размер на 20 % от гарантирания минимален доход, който е в размер на 75 лв.

497 145 лица с увреждания получават месечната добавка за социална интеграция за транспортни услуги, а за информационни и телекомуникационни услуги 70 608 души. 89 лица пък получават месечна добавка за обучение. Очаква се решението на депутатите, които трябва да приемат промените.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Един кандидат

Единствено Юлиян Христов Иванов е допуснат до участие в конкурса за управител на ВиК-Шумен. Това става ясно от информацията, поместена днес на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Комисията за избор на отстрани единия от двамата кандидати за поста заради недостатъчен професионален опит. Юлиян Иванов, който е бивш..

публикувано на 18.02.19 в 17:05

Парите на кмета

Да бъдат ли увеличени с 10% заплатите на кмета на Община Шумен и кметовете на населени места? Това ще гласуват общинските съветници по време на сесията на 28 февруари. Ако предложението мине, кметът на Шумен Любомир Христов ще получава около 2750 лв. Останалите кметове ще се разписват под фишове със суми между 615 и 945 лв. Новите възнаграждения ще..

публикувано на 18.02.19 в 15:35

Спипаха трима автокрадци

Трима са задържани като извършители на кражба на вещи и части от автомобили. Гражданин подал сигнал, че съмнителни лица оглеждат паркирани автомобили ул. „Република“ в Шумен. На място са установени трима мъже от Смядово. В автомобила, с който се придвижвали, са намерени два акумулатора. Установено е извършването на кражби на осем панела за..

публикувано на 18.02.19 в 12:52

Крадец у дома

За кражба на около 15 грама златни накити, три парфюма и 200 лева е съобщила 40-годишна жена от Шумен. Неизвестен проникнал в жилището на улица „Климент Охридски“ в Шумен, след като отключил входната врата. Извършен е оглед на мястото, образувано е досъдебно производство. От шуменската полиция информират за още една кражба от кафене на ул.“ Чавдар..

публикувано на 18.02.19 в 12:48

Мъж загина при катастрофа

70-годишен мъж е загинал в пътен инцидент рано тази сутрин  по пътя Русе - Шумен - Варна близо до разклона за село Тервел. Сигнал за произшествието е подаден малко след 04:30 ч. 70-годишен жител на село Трем бил зад волана на лек автомобил Фолксваген „Голф“ с шуменска регистрация. На ляв завой при спускане загубил контрол над автомобила, излязъл..

публикувано на 18.02.19 в 12:38

МРРБ за по-евтина вода в Шумен

"Управителят на ВиК - Шумен, а не Асоциацията по ВиК може да предлага  намаляването на цената на водата. Той притежава оперативна самостоятелност по отношение взимането на подобни решения, които следва да аргументира от икономическа и управленска гледна точка". Това се казва в становище на Министерството на регионалното развитие и..

публикувано на 18.02.19 в 11:30

Промяна в движението

На 19 февруари, вторник, от 09.30 ч. до 12.00 ч. в Шумен временно се спира движението на моторни превозни средства по ул. „Цар Освободител“ в участъка от ул. „Алеко Константинов“ до ул. „Св. Климент Охридски“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Промяната се налага заради подмяна на осветителните тела на уличното осветление в този..

публикувано на 18.02.19 в 09:58