Съдебно решение бави социални добавки

Снимка: БГНЕС

11 000 са правоимащите от Шуменска област, които получават добавки по Закона за интеграция на хората с увреждания. Около 300 от тях, които са подали заявления през юни, ще получат добавките за телекомуникации и транспорт със забавяне, след приемането на закона. Това каза за Радио Шумен директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Шумен Мартина Драгнева.

"Имаме две решения на Върховния административен съд, които отменят членове от Закона за интеграция на хора с увреждания и по-точно в правилника за прилагането му. Те касаят начина, по който се определя размерът на добавките за транспортно обслужване и за информационни и телекомуникационни услуги. но примерно един човек, който е минал през комисия през юни, е възможно да получи добавките за диетично хранене, за достъпна информация и други. Но в момента решенията на ВАС спират произнасянията на дирекциите", посочи Мартина Драгнева.

Тези добавки не са отказани, те ще бъдат предоставени на хората, поясни Мартина Драгнева. Очаква се решението за размера на съответната помощ, за да не бъдат ощетени правоимащите.

Малко по-късно стана ясно, че Комисията по труда и социална политика в парламента спаси над 500 000 хора с увреждания от опасността да останат без интеграционни добавки. Това бе направено с приемането на второ четене на промени и поправки в Закона за интеграция на хората с увреждания, който трябва да мине на второ четене в парламента.

Запазва се размерът на месечните интеграционни добавки за транспортни услуги в размер на 15 % от гарантирания минимален доход, както и месечната добавка за ползване на информационни и телекомуникационни услуги в размер на 20 % от гарантирания минимален доход, който е в размер на 75 лв.

497 145 лица с увреждания получават месечната добавка за социална интеграция за транспортни услуги, а за информационни и телекомуникационни услуги 70 608 души. 89 лица пък получават месечна добавка за обучение. Очаква се решението на депутатите, които трябва да приемат промените.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Скелети и трупове на добитък край Велики Преслав

Огромно количество скелети и трупове на едър рогат добитък са открити край пътя между Велики Преслав и Кочово. Кога са изхвърлени останките не е ясно, но миризмата издава мястото на престъплението. Сигнал за труповете е получен в Общината от гражданин, а специалисти са констатирали нарушението. Кметът Александър Горчев веднага е информирал..

публикувано на 17.07.18 в 15:07

Онлайн приятелство

Краткосрочен онлайн проект приключи ДГ "Братя Грим"  в Шумен. От април досега децата от детското заведение и техните приятели от ДГ "Дъбче" в Юрбаркас, Литва, работиха по eTwinning партньорството "Културното наследство и детето". В него децата посетиха известни исторически забележителности от техния край, разказаха за тях и размениха снимки. После по..

публикувано на 17.07.18 в 14:47

Детски ръце показват пътя на хляба

Дни на отворените врати обяви Дневният център за деца и младежи с увреждания в шуменското село Васил Друмев. До 19 юли включително от 9,30 ч. до 16,30 ч. посетителите могат да разгледат центъра и да се запознаят с услугите, които предлагат специалистите в него, каза за Радио Шумен директорът Станислава Стоянова. "Целият ни екип се вълнува, защото..

публикувано на 17.07.18 в 14:31
РЗОК - Шумен

1860 пациенти с нов лекар

1860 пациенти от Шуменска област са сменили личния си лекар през юни. Най-много са избралите ново джипи в община Шумен – 1121, а най-малко в община Хитрино – 54 души. При предишната смяна през декември 2017 година личния си лекар смениха близо 1900 души. От юни 2015 година се наблюдава тенденция към намаляване броя на хората, които правят избор на..

публикувано на 17.07.18 в 13:22

Бойко Борисов открива "Арена Шумен"

Акт 16 за въвеждане в експлоатация на зала „Арена Шумен“ беше връчен днес на кмета на Шумен Любомир Христов от техническия ръководител на обекта Емил Мартинов. Той обясни, че вчера комисия в състав от 13 членове с председател от ДНСК е направила подробен оглед на залата, както и на пространствата около нея. „Установи се, че обектът е годен за..

публикувано на 17.07.18 в 13:13

Осем акта при акция на горските стражари

Осем акта са съставени при проверки на горските стражари в Шуменска област. Задържани са общо 7,5 куб. м дървесина без документи за произход. При обход на територията на ДГС „Преслав” и   ДГС „Нови пазар е установена незаконната сеч на дърва за огрев. Констатирани са и нарушения при лов. На извършителите са съставени актове. Служителите на ДГС..

публикувано на 17.07.18 в 11:04

Деца с увреждания канят гости

„Дни на отворените врати” в Дневния център за деца и младежи с увреждания обявяват от 17 до 19 юли. Покана към   всички родители на деца и младежи с увреждания и всеки съпричастен към делото на добротворството отправи директорката на центъра Станислава Стоянова. Откриването е от 9.30 ч. днес в сградата на Дневния център в с. Васил Друмев, ул...

публикувано на 17.07.18 в 09:32