Социалната комисия гласува добавките

Снимка: Ани Петрова, БНР

Комисията по труда и социална политика в парламента спаси над 500 000 хора с увреждания от опасността да останат без интеграционни добавки. Това бе направено с приемането на второ четене на промени и поправки в Закона за интеграция на хората с увреждания, който трябва да мине на второ четене в парламента.

Запазва се размерът на месечните интеграционни добавки за транспортни услуги в размер на 15 % от гарантирания минимален доход, както и месечната добавка за ползване на информационни и телекомуникационни услуги в размер на 20 % от гарантирания минимален доход, който е в размер на 75 лв.

497 145 лица с увреждания получават месечната добавка за социална интеграция за транспортни услуги, а за информационни и телекомуникационни услуги - 70 608 души. 89 лица пък получават месечна добавка за обучение.

Очаква се решението на депутатите, които трябва да приемат промените.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Облачно с превалявания ще е днес

С температури между минус 4° и минус 1° започна последният работен ден от седмицата. Днес облачността ще е значителна и следобед на места над северните райони ще превали слаб дъжд. Вятърът ще се ориентира от североизток и ще се усили до умерен. Максималните температури ще са между 2° и 7°, за Шумен – около 4°. През нощта срещу събота ще е..

публикувано на 14.12.18 в 06:51

Къде спира токът на 14 декември

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия в Русенско, от 09:00 ч. до 16:00 ч. днес ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Мартен и с. Сандрово. Изключвания ще има само за отделни клиенти с продължителност около 3 часа. От 09:00 ч. до 16:30 ч. няма да има ток в района на..

публикувано на 14.12.18 в 06:33

Златомир от Велики Преслав - полицай на годината

Петокласникът Златомир Захариев Матеев от Велики Преслав стана "Полицай на годината 2018" в категорията "Граждански принос". Наградата той получи заради проявени от него съобразителност, наблюдателност и детективски способности, помогнали му за разкриване на кражба на велосипед. Това се случи на официална церемония, организирана от МВР днес. Първа..

публикувано на 13.12.18 в 15:31

Новите винетки - от понеделник

От 17 декември започва продажбата на новите електронни винетки за леките автомобили, които влизат в сила от 1 януари догодина. Те ще се купуват през сайта bgtoll.bg, чрез мобилно приложение, над 500 терминала за самообслужване, както и в обекти в търговската мрежа. Цените им се запазват. Новост е въвеждането на уикенд винетка с цена 10 лв., която..

публикувано на 13.12.18 в 10:12

Без ток на 13 декември

В Шуменска област от 8 до 17 часа без ток ще бъде част от село Хан Крум, временни смущения в електрозахранването са възможни и в село Миланово. В Търговищко от 13 до 14 часа ток няма има в част от град Омуртаг. Без електричество ще останат улиците   „Христо Ботев“, „Иван Вазов“, „Стара планина“, „ Даскал Боян“, „Отец Паисий“, „Оборище“, „Сливница“,..

публикувано на 13.12.18 в 07:04

Слънце в четвъртък, поледици в неделя

Ясно е времето тази сутрин в Североизточна България. Температурите са от минус 2 (в Разград) до плюс 1 градуса (в Русе, Силистра и Шумен). Днес ще е предимно слънчево. Привечер над южната част от района облачността ще се увеличи. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Максималните температури ще са между 3 и 8 градуса, за Шумен – около 4...

публикувано на 13.12.18 в 06:47

Обработват заледените пътища

Пътищата от републиканската пътна мрежа в Североизточна България са обработени с инертни материали, няма затворени пътни участъци, съобщават от областните пътни управления в Шумен, Търговище, Разград и Силистра. Заради падналите сняг и дъжд тази нощ, пътните настилки са частично заледени, особено по усойните места, но техника и в момента опесъчава..

публикувано на 13.12.18 в 06:22