Строги мерки срещу африканската чума

Заседание на Областната епизоотична комисия в Русе.
Снимка: Областна администрация - Русе

Областните епизоотични комисии в Североизточна България набелязаха мерки срещу болестта африканска чума по свинете.

Предстои свикване и на общинските епизоотични комисии, както и утвърждаване на списък на дежурни телефони и служители за приемане на сигнали и жалби.

Заради опасността от заболяването, по сухоземната границата ще бъде поставен електропастир, който ще спира преминаването на болни животни от Румъния в България, каза в Търговище д-р Емил Зафиров от Областната дирекция по безопасност на храните. Африканската чума по свинете не е опасна за човека, но вирусът може да се предава чрез хранителни продукти, поради което хранителните отпадъци трябва да се изхвърлят само в затворени контейнери.

В Русе местната Община и Областното пътно управление ще започнат почистване на терена около пътя между Русе и Мартен и ще поставят контейнери за смет. Областната дирекция по безопасност на храните в Русе остава в състояние на повишена епизоотична готовност. При влошаване на обстановката ще бъде свикано спешно заседание на комисията, на което при необходимост да се набележат допълнителни мерки.

Дезинфекцират се моторните превози средства, които влизат в България през Граничния контролно-пропускателен пункт в Силистра.  Проверява се багажът на преминаващите през границата хора за хранителни продукти за собствена консумация и се забранява внасянето на хранителни продукти от Румъния в България. В Силистренско работят три големи свиневъдни комплекса. При инвентаризация в населените места са регистрирани и 498 обекта от типа „заден двор”. В информационната система на Българската агенция по безопасност на храните ще бъдат въведени още обекти. Дирекцията по безопасност на храните работи с горските стопанства и ловно-рибарските дружества за спазване на указанията за отстрел на диви животни.


ВИЖТЕ ОЩЕ

До 20 часа забрана за тежки камиони

Заради очаквания интензивен трафик от 14 до 20 часа днес се спира движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените пътища в страната. Забраната няма да важи само за превозвачите на бързо развалящи се хранителни продукти, товари на температурен режим, живи животни и опасни товари. В участъците, в които се..

публикувано на 24.09.18 в 14:08

Дарителска кампания за книги започва в НЧ "Тодор Петков"

Дарителска кампания под надслов „Нашата библиотека“ започва от днес в Народно читалище „Тодор Петков – 1963“ в Шумен. „Всеки който има желание може да закупи и да дари книга или да дари средства за закупуването на нови книги“, заяви за Радио Шумен председателят на читалището Анета Мутафчиева. По думите й библиотеката е важна част от едно читалище и е..

публикувано на 24.09.18 в 07:42

Следобед силен вятър и облаци

Жълт код за силен вятър е обявен в 23 области в страната. Сред тях са Търговище, Шумен, Русе, Силистра, Разград, където през втората половина на деня ще се усили северозападният вятър. През денонощието времето ще се отличава с голяма динамика. Сутринта ще е топло, на места по крайбрежието с разкъсана ниска облачност, която постепенно ще се разсее и..

публикувано на 24.09.18 в 07:37

110 години независима България

110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България отбелязваме днес. От 11 ч. пред Паметника на свободата в Русе ще бъдат положени венци и цветя. В церемонията ще участват почетен караул и Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Благодарствен молебен ще отслужат свещеници от Русенската митрополия. Водещ ще бъде актьорът от..

публикувано на 22.09.18 в 07:47

Младежка геосфера в Шумен

  Младежка геосфера, изградена с доброволен труд, бе открита официално тази вечер в Шумен. Много шуменци уважиха събитието. Съоръжението е направено по проект на Общинския младежки съвет, финансиран от фондация „БГ-Бъди активен“ с 10 000 лв. и се изгражда от членове на младежки клубове в Шумен и дизайнерска фирма партньор. Строителството започна в..

публикувано на 21.09.18 в 19:20
В Хитрино възстановяват пострадалите при взрива къщи.

Мая Манолова сезира главния прокурор за Хитрино

Омбудсманът Мая Манолова отиде при главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на разходените публични пари, предоставени за пострадалото население на с. Хитрино след взрива в края на 2016 г., предаде репортер на БГНЕС. Повод за това станаха множеството жалби от жители на селото, които на място в мобилната приемна на омбудсмана на 18..

публикувано на 21.09.18 в 15:22

Тутракан и Добрич - градове на бойната слава

Със свое единодушно решение парламентът обяви Тутракан и Добрич за „Град на българската бойна слава“. Под предложението стоят подписите на народни представители от парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Добричката и Тутраканската епопея от септември 1916 г. са едни от най-светлите примери за героизма и саможертвата на българския..

публикувано на 21.09.18 в 11:46