Строги мерки срещу африканската чума

Заседание на Областната епизоотична комисия в Русе.
Снимка: Областна администрация - Русе

Областните епизоотични комисии в Североизточна България набелязаха мерки срещу болестта африканска чума по свинете.

Предстои свикване и на общинските епизоотични комисии, както и утвърждаване на списък на дежурни телефони и служители за приемане на сигнали и жалби.

Заради опасността от заболяването, по сухоземната границата ще бъде поставен електропастир, който ще спира преминаването на болни животни от Румъния в България, каза в Търговище д-р Емил Зафиров от Областната дирекция по безопасност на храните. Африканската чума по свинете не е опасна за човека, но вирусът може да се предава чрез хранителни продукти, поради което хранителните отпадъци трябва да се изхвърлят само в затворени контейнери.

В Русе местната Община и Областното пътно управление ще започнат почистване на терена около пътя между Русе и Мартен и ще поставят контейнери за смет. Областната дирекция по безопасност на храните в Русе остава в състояние на повишена епизоотична готовност. При влошаване на обстановката ще бъде свикано спешно заседание на комисията, на което при необходимост да се набележат допълнителни мерки.

Дезинфекцират се моторните превози средства, които влизат в България през Граничния контролно-пропускателен пункт в Силистра.  Проверява се багажът на преминаващите през границата хора за хранителни продукти за собствена консумация и се забранява внасянето на хранителни продукти от Румъния в България. В Силистренско работят три големи свиневъдни комплекса. При инвентаризация в населените места са регистрирани и 498 обекта от типа „заден двор”. В информационната система на Българската агенция по безопасност на храните ще бъдат въведени още обекти. Дирекцията по безопасност на храните работи с горските стопанства и ловно-рибарските дружества за спазване на указанията за отстрел на диви животни.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Язовир

Безопасни язовири

„Състоянието на язовирните стени в Североизточна България е задоволително“. Това заяви за Радио Шумен Явор Димитров, началник на Регионалния отдел към Главната дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“. „За 7 язовира сме дали предписание да се поддържа кота мъртъв обем, тоест водоемите да са изпразнени“, допълни експертът. "Има и..

публикувано на 18.03.19 в 13:39

Бензинова криза заради бележки

„Голяма част от бензиностанциите ще затворят, защото няма да имат възможност да изпълнят изискванията за нови касови бележки, заради които се налагат промени в софтуера. Това заяви за Радио Шумен експертът на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев. Той припомни, че от 1 април по-малките обекти трябва да си купят изцяло ново фискално..

публикувано на 18.03.19 в 13:28
Архив

Спасителят на щъркели - достоен българин

Сафет Халид, който не спа цяла нощ на 18 март 2018 г., за да спасява премръзнали щъркели, бе отличен от вестник "24 часа" като достоен българин. Добрината на Сафет зарази хората от Дуловско и те масово тръгнаха да спасяват още бедстващи птици. Някои щъркели дори нощуваха в стари бебешки кошчета "Тази история е пример за много естествена човещина. Няма..

публикувано на 18.03.19 в 11:24

Компенсират щети на фермери

От днес се приемат заявления по схемата за държавна помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни семейства в резултат на природни бедствия. Общият размер на финансовия ресурс по схемата е 30 000 лв., реши Управителният съвет на ДФ „Земеделие“. Финансова подкрепа могат да получат стопани, включени..

публикувано на 18.03.19 в 09:13

Деца пазят езика ни

Започна кампанията „Пазим езика си“ на Гражданското сдружение „Живата вода на България“. В края на април ще се проведе състезание по български език за ученици от 5 и 6 клас, което е доброволно и безплатно. Желаещите трябва да се запишат до 13 април при своите учители по български език в училище, уточни за Радио Шумен Доротея Николова от Гражданското..

публикувано на 18.03.19 в 09:04

Адреси без ток

Поради извършване на строителни ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия в Разградско, от 09:00 ч. до 16:30 ч. днес, ще бъде прекъснато електрозахранването в Разград, по булевардите "България" 15, 18, 20, 24 и "Бели Лом" 3, 5, 7, 21, 23, 25. От 08:30 ч. до 13:00 ч. няма да има ток в част от с. Осенец. От 08:30 ч. до 09:30..

публикувано на 18.03.19 в 07:15

Слънчев и топъл 18 март

Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен предимно южен вятър. Максималните температури ще са между 19° и 24°, за района на Шумен – около 24°. Във вторник до обяд ще е предимно ясно и слънчево, но следобед ще се заоблачи. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще има временни увеличения на облачността, главно в планините на места ще..

публикувано на 18.03.19 в 06:21