Строги мерки срещу африканската чума

Заседание на Областната епизоотична комисия в Русе.
Снимка: Областна администрация - Русе

Областните епизоотични комисии в Североизточна България набелязаха мерки срещу болестта африканска чума по свинете.

Предстои свикване и на общинските епизоотични комисии, както и утвърждаване на списък на дежурни телефони и служители за приемане на сигнали и жалби.

Заради опасността от заболяването, по сухоземната границата ще бъде поставен електропастир, който ще спира преминаването на болни животни от Румъния в България, каза в Търговище д-р Емил Зафиров от Областната дирекция по безопасност на храните. Африканската чума по свинете не е опасна за човека, но вирусът може да се предава чрез хранителни продукти, поради което хранителните отпадъци трябва да се изхвърлят само в затворени контейнери.

В Русе местната Община и Областното пътно управление ще започнат почистване на терена около пътя между Русе и Мартен и ще поставят контейнери за смет. Областната дирекция по безопасност на храните в Русе остава в състояние на повишена епизоотична готовност. При влошаване на обстановката ще бъде свикано спешно заседание на комисията, на което при необходимост да се набележат допълнителни мерки.

Дезинфекцират се моторните превози средства, които влизат в България през Граничния контролно-пропускателен пункт в Силистра.  Проверява се багажът на преминаващите през границата хора за хранителни продукти за собствена консумация и се забранява внасянето на хранителни продукти от Румъния в България. В Силистренско работят три големи свиневъдни комплекса. При инвентаризация в населените места са регистрирани и 498 обекта от типа „заден двор”. В информационната система на Българската агенция по безопасност на храните ще бъдат въведени още обекти. Дирекцията по безопасност на храните работи с горските стопанства и ловно-рибарските дружества за спазване на указанията за отстрел на диви животни.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Локомотив извън релсите

От 7:47 ч. е спряно движението на влаковете в участъка между гарите Реброво и Своге. Това съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Причината е излизането от релсите с първата талига на локомотива на бързия влак от София за Варна. Във влака са пътували около 100 души, които вече са придвижени до гарата в Реброво. Националният железопътен превозвач ще..

публикувано на 11.12.18 в 11:38

Времето на 11 декември

Сутринта на много места по крайбрежието и река Дунав ще има намалена видимост. През деня над целия район ще остане облачно. Преваляванията от дъжд ще спрат почти навсякъде, но на изолирани места в Североизточния регион ще прехвърча сняг. Вятърът от северозапад постепенно ще отслабне и ще се обърне от запад. Минималните температури са между 0 и 5 градуса...

публикувано на 11.12.18 в 06:28

Мъгли и мокри пътища

Намалена видимост от 50 до 100 метра има в Силистренско, съобщават от областното Пътно управление. Най – гъста е мъглата в района на Силистра и Алфатар. Слаб сняг прехвърча в Омуртаг и Антоново. Мокри са настилките в Шуменска област и на места в Разградско и Търговищко. Навсякъде температурите са около и над нулата.

публикувано на 11.12.18 в 05:54

КАТ с акция за алкохол и наркотици

От днес е в ход специализирана полицейска операция за контрол на водачите на моторни превозни средства за шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества. Тя се провежда от Пътна полиция и е по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL. Проверките ще продължат до 16 декември, съобщиха от МВР. Целта на операцията е да..

публикувано на 10.12.18 в 15:31

Wi-Fi на ларгото

20 общини от Североизточна България ще получат финансиране на безплатен безжичен интернет на обществени места. Това стана ясно, след като списъкът на одобрените 113 общини от страната беше публикуван на сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Те получават шанс да получат ваучер, който ще покрие разходите за..

публикувано на 10.12.18 в 15:04

Протест на пчеларите

Пчелари от цялата страна се събраха на национален протест пред Министерството на земеделието, храните и горите. Производителите настояват за адекватна подкрепа. „Решението на държавата да ни подпомогне с 3.5 милиона лева по схемата "Де минимис" е крайно недостатъчно", каза за Радио Шумен председателят на структурата на търговищките пчелари Елена..

публикувано на 10.12.18 в 14:46

Срив в системата на МВР

Технически проблем блокира работата на системата на МВР както онлайн, така и на гише. От пресслужбата на вътрешното министерство поясняват, че е възникнал технически проблем при инсталиране на нова версия на системата. Днес няма достъп до Автоматизираната информационна система „Управление на наложени глоби по наказателни постановления и извършване..

публикувано на 10.12.18 в 11:36