Чакаме покана за чакалнята

Снимка: БГНЕС

Анализатори  определят  днешният ден като решаващ за напредъка на България по пътя ѝ към Еврозоната. На заседание на финансовите министри в Брюксел до довечера ще стане яcнo дaли страната ни щe тpъгнe пo пътя зa пpиcъeдинявaнe ĸъм eвpoтo, или тaзи cтъпĸa щe ce oтлoжи. Според международния икономически анализатор Пламен Ралчев, това обаче трябва да се случи в най-точния за България момент.

"Не бива да забравяме, че българската икономика не е съвсем нормална икономика. От 1997 г. ние функционираме в състояние на валутен борд, който в медицината е известен като контролирана медикаментозна кома. Затова големият натиск е от валутния борд да влезем веднага в Еврозоната, защото не е ясно в промеждутъка какво ще се случи с българската икономика", посочи Пламен Ралчев.

Финансовият министър Владислав Горанов  аргументира пред колегите си от Европа  желанието ни за членство в чакалнята на Еврозоната и в банковия съюз. Пред евродепутатите Горанов изрази надежда, че в този процес към България няма да бъдат отправяни "неформални и не по правилата аргументи, които да оставят у нас впечатлението, че сме третирани неадекватно и неравно с другите страни", както се случва с преговорите за включването ни  в зоната "Шенген".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Адреси без ток

Разград В периода  от 09:00 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на строителни ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Разград - бул. "България" 15, 18, 20, 24 и бул. "Бели Лом" 3, 5, 7, 21, 23, 25. Oт 08:30 ч. до 12:00 ч. , поради извършване на обезопасяване на..

публикувано на 20.03.19 в 06:50

Времето на 20 март

Днес сутринта ще има значителна ниска облачност, на отделни места видимостта ще е намалена от мъгла. По-късно облачността ще намалее. Следобед ще се развива купеста облачност, но ще остане без валеж. Вятърът ще е слаб, по крайбрежието следобед умерен от север-североизток. Над районите ще прониква по-студен въздух и максималните температурите ще се понижат..

публикувано на 20.03.19 в 05:48

Евровотът - на 26 май

Президентът Румен Радев насрочи за 26 май изборите за членове на Европейския парламент от Република България, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Според споразумението, постигнато на Европейския съвет на 20 март, изборите за Европейски парламент трябва да се проведат във всички страни членки между 23 и 26 май. Трябва да бъдат избрани..

публикувано на 19.03.19 в 13:24
Язовир

Безопасни язовири

„Състоянието на язовирните стени в Североизточна България е задоволително“. Това заяви за Радио Шумен Явор Димитров, началник на Регионалния отдел към Главната дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“. „За 7 язовира сме дали предписание да се поддържа кота мъртъв обем, тоест водоемите да са изпразнени“, допълни експертът. "Има и..

публикувано на 18.03.19 в 13:39

Бензинова криза заради бележки

„Голяма част от бензиностанциите ще затворят, защото няма да имат възможност да изпълнят изискванията за нови касови бележки, заради които се налагат промени в софтуера. Това заяви за Радио Шумен експертът на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев. Той припомни, че от 1 април по-малките обекти трябва да си купят изцяло ново фискално..

публикувано на 18.03.19 в 13:28
Архив

Спасителят на щъркели - достоен българин

Сафет Халид, който не спа цяла нощ на 18 март 2018 г., за да спасява премръзнали щъркели, бе отличен от вестник "24 часа" като достоен българин. Добрината на Сафет зарази хората от Дуловско и те масово тръгнаха да спасяват още бедстващи птици. Някои щъркели дори нощуваха в стари бебешки кошчета "Тази история е пример за много естествена човещина. Няма..

публикувано на 18.03.19 в 11:24

Компенсират щети на фермери

От днес се приемат заявления по схемата за държавна помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни семейства в резултат на природни бедствия. Общият размер на финансовия ресурс по схемата е 30 000 лв., реши Управителният съвет на ДФ „Земеделие“. Финансова подкрепа могат да получат стопани, включени..

публикувано на 18.03.19 в 09:13