Изложба от Освободителната война гостува в Разград

Изложба с оригинални цветни литографии от Руско-турската освободителна война от днес гостува в Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ в Разград. Експозицията е от фонда на Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. "Тя включва 16 пана с батални сцени и портрети на руски пълководци. Това е колекция от 27 хромолитографии, които през 1924 г. са закупени за 700 лв. тогавашни пари. Те представляват моменти от Освободителната война. Дело са на руски художници. Част от рисунките са правени по време на самата война, друга част от тях, след това. Съпроводени са с текстове, интересни са и живописни", каза Йохан Девлетян от библиотеката в Пловдив. Освен сцени от боевете по време на Руско-турската освободителна война, изложба включва портретите на генералите Скобелев и Радецки и на самия цар Александър втори. Изложбата с хромолитографиите ще остане в разградската библиотека до края на август.

ВИЖТЕ ОЩЕ
смесен хор Родни звуци

Хор "Родни звуци" празнува

Два хорови концерта организира за 120-годишнината си шуменският Смесен хор „Родни звуци“. Музикалните събития са в петък и събота от 18:30 ч. в Голямата зала на Драматично кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен. Освен местните хорове „Родни звуци“ и „Бодра песен“, на шуменска сцена ще се изявят и хорови колективи от страната и от няколко съседни..

публикувано на 23.10.18 в 17:13

„Съзвездие 2018“ в Шумен

Шумен ще бъда домакин на Десетия Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Съзвездие 2018“. Надпреварата ще се проведе на 27 и 28 октомври в концертната зала на Младежкия дом, която ще е отворена за публика. Заявка за участие са направили над 50 певци от страната като около 20 са от вокалните школи в Шумен. Участниците са..

публикувано на 23.10.18 в 17:01

"Фортисимо в клас" в Шумен

Цигуларят Хари Ешкенази даде началото на тазгодишната програма „Фортисимо в клас“ в Шумен. Той се срещна с четвъртокласници от II Основно училище „Д-р Петър Берон“. В рамките на инициативата в един учебен час различни ученици имат шанс да срещнат виртуози от музикалната сцена и да се запознаят с основните инструменти в симфоничния оркестър. Общо..

публикувано на 23.10.18 в 12:59

Читалището празнува

145 години ще отбележи Народното читалище "Никола Вапцаров - 1873" в Тутракан. През годините то е неизменна част от местния културен живот, а днес е пред ново предизвикателство - да стане част от забързания съвременен живот, продължавайки да е врата към новото, към инфо рмираността и творчеството.Това е поводът за организираната поредица от..

публикувано на 23.10.18 в 10:55

Книга в галерията

Книгата „Хълмиста Добруджа“ на Момка Чумпилева ще бъде представена в силистренската Художествена галерия. Сборникът с 13 разказа последва издадените по-рано „Хълмиста равнина“ и трилогията „Прокудени“  за съдбата на българското население под румънска окупация. „Трагедията на героите от предишните ми книги този път отстъпва на бита, традициите и..

публикувано на 23.10.18 в 08:45
Държавна опера Русе

Операта търси спасителен пояс

Народни представители от групите на ГЕРБ, Обединени патриоти и БСП се събраха днес на дискусия за финансирането на Операта в Русе. Причина за това обединение е дългът на културния институт към Министерството на културата, който е в размер на над 2 милиона лева. Основното искане на състава формулира директорът Иван Кюркчиев. "Искаме този дълг да..

публикувано на 22.10.18 в 16:39

The Lefties с първи албум

Шуменската група The Lefties издаде първия си албум с авторска музика "Skill Is to Expect a Suprise". В него са включени 14 авторски песни, записани за изключително кратко време в две музикални студиа - във Варна и Шумен. Групата се сформира през 2012 г. под името Nasty Kids, а през 2013 г. приема името, с което печели популярност с редица концерти и..

публикувано на 22.10.18 в 15:30