Изложба от Освободителната война гостува в Разград

Изложба с оригинални цветни литографии от Руско-турската освободителна война от днес гостува в Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ в Разград. Експозицията е от фонда на Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. "Тя включва 16 пана с батални сцени и портрети на руски пълководци. Това е колекция от 27 хромолитографии, които през 1924 г. са закупени за 700 лв. тогавашни пари. Те представляват моменти от Освободителната война. Дело са на руски художници. Част от рисунките са правени по време на самата война, друга част от тях, след това. Съпроводени са с текстове, интересни са и живописни", каза Йохан Девлетян от библиотеката в Пловдив. Освен сцени от боевете по време на Руско-турската освободителна война, изложба включва портретите на генералите Скобелев и Радецки и на самия цар Александър втори. Изложбата с хромолитографиите ще остане в разградската библиотека до края на август.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Памет за Освобождението

Директорът на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ Чавдар Ангелов ще се срещне от 17.30 ч. днес /22.01/ с жителите на Разград. Темата е Освобождението на града и военните действия на Източния отряд през 1877 година. Според историка, когато говори за Руско-турската освободителна война, в масовото съзнание обикновено са битките при Шипченския..

публикувано на 22.01.19 в 16:37

„Секси пране” на шуменска сцена

Албена Колева и Димитър Бакалов гостуват в Шумен тази вечер със спектакъла „Секси пране” от Мишел Римл. Това е най-поставяната канадска пиеса за последните 15 години. Преводът на текста е на Димитър Бакалов, който е и режисьор на постановката. Сценограф е Невена Белева. Спектакълът ще се играе от 19 ч. в голямата зала на ДКТ „Васил Друмев“...

публикувано на 21.01.19 в 09:23

"С музиката на Вили" в Русе

На турне в страната пътува концертът "С музиката на Вили", който събира най-доброто от творчеството на маестро Вили Казасян. Тази вечер от 18.30 ч. събитието гостува в Русе. Музикалната проява е изпълнена с много любов от Хилда Казасян, Васил Петров, Борислав Йоцов, джазово трио Христо Йоцов, Живко Петров и Димитър Карамфилов. В концерта участва и..

публикувано на 21.01.19 в 09:02

Книга за отец Златко Каратанасов

Във Велики Преслав излезе книга за един от най-дългогодишните свещеници в епархията Златко Каратанасов. Книгата за „Черковно - училищната борба и просвещението“ е редактирано университетско издание, дело на дългогодишния шуменски културен деятел и доскорошен читалищен председател Иван Цингаров. Научен консултант на книгата е кметът на Велики Преслав и..

публикувано на 19.01.19 в 16:11

Преславни дни в Преслав

Директорът на Археологическия музей „Велики Преслав” Пламен Славов представи най-мащабното културно събитие за 2019 г. - Събора на средновековното културно наследство „Преславни дни”. Първото издание на проявата е планирано за 4 и 5 май и ще се състои на старините в района на Южната порта. Главен организатор на събора е преславският музей,..

публикувано на 18.01.19 в 16:58

Любов по време на панаир

Премиерата на пиесата „Казимир и Каролине или И любовта никога не спира“ ще се играе от 19 ч. тази вечер - 18 януари, в Русенския театър. Автор на постановката е Йодьон фон Хорват - едно от имената на немскоезичната драматургия преди Втората световна война. Режисьорът Крис Шарков заяви, че днес има преоткриване на автора в Германия, който..

публикувано на 18.01.19 в 09:29

Представят "Гласовете от Русе за Добруджа"

Книгата „Гласовете от Русе за Добруджа“ ще бъде представена в историческия музей на дунавския град тази вечер от 18 ч. Автори на изданието са Мариана Димитрова и ,. "Те показват богата визуална картина от дейността на Вътрешната Добруджанска революционна организация в Русе", обясни Мариана Димитрова – уредник в отдел „Нова и най-нова история“...

публикувано на 17.01.19 в 11:03