Още за допълнителните пенсии

Работната група завърши проекта за промени в Кодекса за социалното осигуряване, в частта му за допълнителните пенсии. „Този законопроект доказва, че въпреки различията, у нас е възможно да се провежда професионална дискусия с истински експертни мнения“, каза за Радио Шумен Даниела Петкова, член на Управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и още. Тя уточни, че законопроектът урежда видовете пенсии, които ще плащат универсалните фондове. Според Даниела Петкова разписаните промени дават възможност на хората, които придобиват право на пенсия от универсален пенсионен фонд, да избират повече от един вариант за вид на пенсията, която ще получават, освен пожизнена пенсия. Имат възможност да избират и пенсия, която е с гарантиран период на изплащане. „Този законопроект решава и нещо много важно - дружествата ще бъдат задължени със собствени средства да гарантират, че към момента на пенсиониране всеки има в партидата си най-малко толкова пари, колкото е получил от държавата. Предстои общественото обсъждане на законопроекта, съгласуването му в министерствата и в Министерския съвет, след което текстовете ще бъдат внесени за гласуване в Народното събрание, каза още Даниела Петкова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Телефон 112 за хора с увреден слух

Очаква се до края на тази година да заработи мобилно приложение, което ще позволи на хора с увреден слух и зрение да подават сигнали на спешния телефон 112. Приложението ще може да се ползва от компютър, смартфон и таблет. Търси се вариант хората с увреден слух да го ползват и от стационарен телефон. Силвана Павлова от Съюза на глухите в България..

публикувано на 16.01.19 в 11:38

Грипна ваканция за детски градини

Част от детските градини в община Велики Преслав са в грипна ваканция от днес. Поради голяма заболеваемост детските заведения в селата Драгоево и Миланово са преустановили занятия със заповед на директорите. Чака се решение за детската градина в село Златар, а във Велики Преслав са сформирани дежурни групи. Единствено в село Троица няма болни деца и..

публикувано на 16.01.19 в 08:09

Ветровито с леко затопляне

Сутринта ще е студено с минимални температури между минус 6 и минус 1 градус. През деня ще има по-слабо изразен топъл фронт. Облачността от запад временно ще се увеличи. В Дунавската равнина и по Северното Черноморие вятърът от запад отново ще се усили с пориви до 15 м/сек. Максималните температури ще се повишат от 2 до 7 градуса.

публикувано на 16.01.19 в 06:19

Без ток на 16 януари

От 09:00 ч. до 16:00 ч., поради неотложни ремонти без ток ще са Мартен и Сливо поле. Изключвания ще има само за отделни клиенти с продължителност около 3 часа. От 13:00 ч. до 16:00 ч. профилактика със спиране на захранването ще има и в Търговище по ул. "Екзарх Йосиф“ и ул. "Георги Сава Раковски", а от от 09:00 ч. до 13:00 ч. - в района на "Ауто..

публикувано на 16.01.19 в 06:16
Μάγια Μανόλοβα

Манолова за по-евтина вода в Шумен

Омбудсманът Мая Манолова изпрати предложения за законодателни промени за цената на водата до министрите Петя Аврамова и Бисер Петков. Предложенията идват след проведената в Шумен обществена дискусия за цената на водата в цялата страна. В писмото до министър Аврамова общественият защитник настоява за промени в Закона за регулиране на водоснабдителните и..

публикувано на 15.01.19 в 14:37

Пътищата в Североизтока - проходими

Пътищата в Североизточна България са проходими при зимни условия, съобщиха от областните пътни управления. В Търговище има 2-3 сантиметра сняг. Пуснати са машини, които почистват и опесъчават пътните настилки. В Разградска област работят 19 машини и движението е спокойно при зимни условия. В Шумен движението е нормално и няма затворени пътища...

публикувано на 15.01.19 в 14:21
Гроздобер

Краен срок за декларациите на лозарите

Днес изтича крайният срок, в който лозарите трябва да подадат декларации за реколтата от грозде и за произведените количества вино през последната година, предупреждават от Агенцията по лозата и виното. Декларация за реколта от грозде не подават само производители, чиято реколта е изцяло предназначена за консумация в непреработен вид, както и тези,..

публикувано на 15.01.19 в 09:21