Още за допълнителните пенсии

Работната група завърши проекта за промени в Кодекса за социалното осигуряване, в частта му за допълнителните пенсии. „Този законопроект доказва, че въпреки различията, у нас е възможно да се провежда професионална дискусия с истински експертни мнения“, каза за Радио Шумен Даниела Петкова, член на Управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и още. Тя уточни, че законопроектът урежда видовете пенсии, които ще плащат универсалните фондове. Според Даниела Петкова разписаните промени дават възможност на хората, които придобиват право на пенсия от универсален пенсионен фонд, да избират повече от един вариант за вид на пенсията, която ще получават, освен пожизнена пенсия. Имат възможност да избират и пенсия, която е с гарантиран период на изплащане. „Този законопроект решава и нещо много важно - дружествата ще бъдат задължени със собствени средства да гарантират, че към момента на пенсиониране всеки има в партидата си най-малко толкова пари, колкото е получил от държавата. Предстои общественото обсъждане на законопроекта, съгласуването му в министерствата и в Министерския съвет, след което текстовете ще бъдат внесени за гласуване в Народното събрание, каза още Даниела Петкова.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Стоян Тодоров

"Остеопорозата е лечима!"

20-ти октомври е Световен ден за борба с остеопорозата. Намаляването на костната маса се среща при все по-млади хора. Особено застрашени са жените. „Движението на открито и здравословното хранене са ключови за профилактиката на остеопорозата“. Това каза шуменският ревматолог д-р Стоян Тодоров. Той допълни: „При вече открито заболяване, то..

публикувано на 20.10.18 в 12:05

Работническа спартакиада в Русе

Тази година в спартакиадата са включени индивидуални и отборни състезания в няколко популярни спортни дисциплини, съобщиха от пресцентъра на община Русе. Съвместно със спартакиадата ще се проведе и ученически лекоатлетически трибой в две възрастови групи: 3-4 клас; 5-6 клас. В работническата спартакиада тази година има над 160 участници, 50..

публикувано на 20.10.18 в 10:59

Жокеи от три държави на турнир в Шумен

Международен турнир по прескачане на препятствия ще се проведе в Шумен. Организатори са шуменските клубове по конен спорт "ЕК Шумен 2010“, „Шумен“ и „Кабиюк“, както и клубът на действащия състезател и треньор от Турция Фету Мехмед Алиев. Двудневната надпревара е в памет на починалите треньори и състезатели от Шумен – Данчо Гайдаров, Труфчо..

публикувано на 20.10.18 в 08:23

Без ток днес

И днес от  09:00 ч. до 16:00 ч., заради неотложни ремонтни дейности, ще бъде прекъснато електрозахранването в част от Сливо поле. Изключвания ще има само за отделни клиенти с продължителност около 3 часа. Без ток ще са улиците захранвани от ТП 2 и ТП "Училище": „Никола Обретенов“, „Йордан Лютибродски“, „Добри Чинтулов“, „България“, „Орфей“, „П.Волов“,..

публикувано на 20.10.18 в 08:18

Облачно, възможни са превалявания

Днес облачността ще бъде по-често значителна. На места в региона ще има условия за намаление на видимостта от мъгла или ниска слоеста облачност, а през деня ще превали, предимно слаб дъжд. Вятърът от север-северозапад ще се усили и през деня ще бъде умерен. Ще нахлува хладен въздух. Минимални температури между 11 и 16 градуса, максимални от 15..

публикувано на 20.10.18 в 07:49
Валери Симеонов

Валери Симеонов с тежки думи

Майките на деца с увреждания поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов, след като в телевизионно интервю той ги нарече „кресливи жени“, които спекулират с „уж болните си деца“.  „Ако Валери Симеонов не се извини и не подаде оставка, ще приемем, че такова е отношението на цялото правителство към хората с увреждания“ – коментира за Радио..

публикувано на 19.10.18 в 13:55
sv_ioan_rilski

Почитаме паметта на Св. Йоан Рилски

Днес - 19 октомври, светата Православна църква почита паметта на всебългарския небесен покровител – преподобни Йоан Рилски Чудотворец. Днес във всички православни храмове ще бъдат отслужени празнични богослужения, обясни отец Николай от църквата в шуменския квартал "Дивдядово". "Свети Йоан Рилски е едно от нашите основания да се гордеем, че сме..

публикувано на 19.10.18 в 09:01