Студенти работят по разкопките на Велики Преслав

Студенти - доброволци от 6 европейски държави - работят на разкопките в стария Преслав. Проучвателните дейности са в района на Владетелската базилика. Историята на Велики Преслав в неговия следстоличен период също е интересна, макар и не толкова бляскава, заяви д-р Мария Манолова, част от екипа, който работи в резервата. Разкопките са насочени към проучване на голям некропол, който беше открит преди години. Близо до Владетелската базилика са проучени над 520 гроба. В тях няма много дарове, което означава че са били добри християни, каза още д-р Мария Манолова. Археолозите смятат, че още в края на 10 в. във вътрешността на дворцовия център, където е живеела аристокрацията, започват да навлизат и занаятчии и така в началото на 11 в. се обособява един градски квартал. Проучванията ще продължат до началото на септември, а Министерството на културата отпусна 17 хил. лева за тях.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Три града чакат водата

Надяваме се до полунощ всички потребители в Шумен да имат вода. Това каза за Радио Шумен управителят на ВиК Шумен инж. Красимир Марков. Три от авариите по довеждащия водопровод от яз. "Тича" вече са отстранени. След 16 ч. започна работа по останалите три. "Считаме, че няма да има изненади до края на деня. Някъде след 2 часа трябва да приключим с..

публикувано на 22.01.19 в 16:52

Казусът с туристическата спалня - в съда

Казусът със стопанисването на туристическата спалня във Велики Преслав влиза в съда. След като за трети път Общинският съвет не взе решение дали спалнята да се предостави безвъзмездно на туристическо дружество „Патлейна“ или срещу наем, въпросът ще се разгледа от Административния съд. Докладната влезе за трети път на сесия, след като предходните..

публикувано на 22.01.19 в 16:24

Масови нарушения на реда

Увеличават се нарушенията на шуменци. Повече са и актовете, съставени от общинските инспектори. Това стана ясно от съпоставката, направена днес между 2017 г. и 2018 г. Със 110 акта повече са съставили инспекторите от община Шумен за нарушения по различни наредби през миналата в сравнение с предходната година.  Най-много - 921 акта, са..

публикувано на 22.01.19 в 14:33

В Никола Козлево набират доброволци

Кандидати за доброволното общинско формирование набират от Община Никола Козлево. Желаещите трябва да представят заявление за членство, формуляр за кандидатстване по образец, медицинско удостоверение, справка от психодиспансер, свидетелство за съдимост, копие от документи за завършено образование, специалност или правоспособност, както и декларация за..

публикувано на 22.01.19 в 14:23

Спасиха хилядарките на измамена старица

Благодарствено писмо е получено в полицейското управление в Нови пазар. Чрез началника, гл.инспектор Веселин Райнов, 79-годишна жена от града отправила благодарности към  униформени служители, които задържаха помагач в телефонна измама. Въвлечена в схемата по добре познат и ползван сценарий, жената до последно не вярвала на цивилните служители,..

публикувано на 22.01.19 в 14:17

Край на грипната ваканция в Шумен

От Регионалната здравна инспекция в Шумен няма да препоръчат на Регионалното управление на образованието удължаване на грипната ваканция. Причината е, че според ежедневното наблюдение на заразната заболеваемост е налице тенденция на задържане нивото на заболелите от грип и остри респираторни заболявания. Междувременно три нови области обявиха от..

публикувано на 22.01.19 в 13:53

Комфортни тренировки в зала "Плиска"

Основен ремонт обнови облика на Спортен комплекс „Плиска„ в Шумен. Трите зали, в които тренират над 2000 деца не са рехабилитирани от създаването на спортното съоръжение преди 42 години. Основният ремонт на двата корпуса в комплекс „Плиска“ започна от покрива, поясни кметът Любомир Христов. За над 500 000 лева са ремонтирани покривите на..

публикувано на 22.01.19 в 13:49