Започна гроздоберът в Русенско

Гроздобер
Снимка: Радио Шумен

Началото на гроздобера в Русенско е поставено, а средният добив е 850 кг/декар. Това съобщи за БТА директорът на Областната дирекция "Земеделие" Борислава Братоева. Тя обясни, че са реколтирани 80 декара винени сортове и то само в община Иваново. В региона миналата година е имало 2021 дка плододаващи лозови масиви. Тогава средният добив е бил 629 кг/декар.

Братоева информира, че вече е прибран половината от слънчогледа в областта, като средният добив е 267 кг/дка, а през миналата година е бил 210 кг/декар.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Преговори за нов завод

Немски инвеститори се срещнаха днес с кметския екип на Русе. Представителите на германска компания – лидер в разработването на електрифицирани системи за автомобилната индустрия – заявиха, че професионалните намерения на фирмата са за изграждане на производствена база в Русенския регион. Идеята е бъдещият строеж на фабрика да започне в края на..

публикувано на 17.07.19 в 16:43

Спешни мерки срещу чумата

Още от тази сутрин е започнало умъртвяването и загробването на животните от зоните на установени огнища от африканска чума на територията на област Русе. Точните местонахождения са в животновъден обект за отглеждане на свине за лични нужди, намиращ се в село Ценово, и в животновъден обект – свинеферма тип А в село Пет кладенци, община Бяла. В..

публикувано на 17.07.19 в 12:40

Дете с колело пострада на пътя

Шофьор на лека кола блъсна 7-годишно дете в Русе, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на ул. "Христо Г. Данов". Колата е управлявана от 31-годишен мъж, който блъска внезапно излязло на платното 7-годишно дете - велосипедист. От удара е пострадало детето с фрактура на дясна ключица. След преглед в УМБАЛ "Канев" е настанено в хирургично..

публикувано на 17.07.19 в 11:08

Африканска чума в Русенско

Българската агенция за безопасност на храните потвърди две нови огнища на африканска чума при домашни свине в област Русе. Те са в лично стопанство, в което се отглеждат 5 нерегистрирани свине в село Ценово, както и в регистрирана фамилна ферма в която се отглеждат общо 19 прасета в село Пет кладенци, община Бяла. Взетите проби от свинете са..

публикувано на 16.07.19 в 16:33

Адекватни мерки

По повод протеста на обитателите на жилищен блок „Левента“ в Русе срещу проститутките в района директорът на общинската дирекция "Екология и транспорт" Георги Игнатов обясни, че Общината взима адекватни мерки. Районът е почистен. Тревата също е окосена. Подлезът в района се чисти два пъти седмично. "За проблема е сигнализирана Областната дирекция на..

публикувано на 16.07.19 в 15:14

Протест срещу жрици на любовта

На протест срещу проститутките в района излизат днес обитателите на жилищен блок „Левента“ в Русе, съобщи организаторът Пламен Минев, цитиран от TVN. Недоволството на хората е предизвикано от терора, който жриците на любовта упражняват върху тях, практикувайки професията си в района. Затова в 12,30 ч. днес ще излязат пред блока в знак на протест..

публикувано на 16.07.19 в 10:15

Възраждат идея на 111 години

Пътеводител по маршрути до природните, историческите и културните забележителности в околностите на Русе ще бъде издаден по проект "Една русенска идея се възражда след 111 години".   Проектът е на Спортното дружество "Академик" и се осъществява с подкрепата на общинската фондация "Русе - град на свободния дух“. Изданието ще послужи на..

публикувано на 15.07.19 в 14:03