"Как се гони страх" в Шумен

Най-новото детското заглавие в афиша на шуменския театър е „Как се гони страх”, по текст на Калин Илиев. Режисьор на постановката е Цвети Пеняшки. Участват актьорите Александър Валериев, Ивана Бобойчева, Елена Атанасова и Иван-Александър Дойчев. Ивана и Иван-Александър правят дебют в Шумен. Александър Валериев за втори път работи като актьор и композитор с режисьора. На сцената оживява едно животинско царство, доминирано от страха, едно умалено тоталитарно общество, познато от миналото на страната ни. „Как се гони страх” ще има премиера в неделя, 16 септември, от 11 часа в зала „Патиланчо” на Драматично-куклен театър "Васил Друмев". Още можете да чуете в прикачения файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват новия театрален сезон

163-тият творчески сезон на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен ще бъде официално открит днес. Празничната програма ще започне в 18 ч. с дефиле от площад „Кристал”. Предвождани от духова музика и от директора Димитър Димитров, всички работещи в театъра ще се превъплътят в персонажи от пиеси. В 18,30 ч. е тържественото запалване на..

публикувано на 26.09.18 в 09:14

Дни на културно-историческото наследство

Дни на културно-историческото наследство се провеждат в Исперих от днес до 5 октомври. За децата има работилница "Царевични фантазии". На 27 и 28 септември в града ще има научна конференция на тема "От находката до витрината" с участието на музейни специалисти и учени от София, Видин, Разград, Казанлък, Габрово, Варна, Бургас, Пловдив, Тутракан,..

публикувано на 25.09.18 в 16:14

Снимат цветна и романтична Силистра

Дни на фотографията се провеждат от днес до 4 октомври в Силистра, съобщиха от местната администрация. Във форума участват професионални фотографи, любители и ценители на фотографското изкуство. В момента в дунавския град тече конкурс на тема „Цветна и романтична Силистра“ за изработване на календар за 2019 година. Той ще се продава с..

публикувано на 25.09.18 в 10:13

Млад талант дарява книги на библиотеката

18-годишен талант дари книги на Рeгионалната библиотека „Проф. Боян Пенев” в Разград. Георги Радев, възпитаник на училище   „Христо Ботев, подари получените от Фондация „Комунитас” книги от конкурса „1000 стипендии". Директорът на Регионалната библиотека Женета Александрова връчи на Георги свидетелство за дарението. Тя уточни, че с дарената..

публикувано на 21.09.18 в 15:36
Ондржей Кобза

Джубокс за поезия в Русе

„Поезиомат“ ще бъде инсталиран в Русе днес от 13 ч. пред Доходното здание. Инсталацията се осъществява по инициативата на Чешкия център в София. Директорът   Дагмар Остранска за първи път ще гостува в Русе. Устройството представлява тръба, висока 1,60 м, която рецитира стихотворения на европейски автори, сред които и български. То дава възможност..

публикувано на 21.09.18 в 12:19

Книжовното богатство на Добруджа

Най-интересните и емблематични заглавия от фондовете на музеите в Добрич и Силистра съставят изложбата „Книжовното богатство на Добруджа през Възраждането“. Експозицията включва възстановка на училище от 19 век, богослужебна и преводна литература, учебници и учебни помагала, различни периодични издания и издания на османотурски език, каза за..

публикувано на 21.09.18 в 12:14
Проф. Ингрид Шикова

Професор Ингрид Шикова за ценността на мира

Днес отбелязваме  Световният ден на мира. Как европейците се обръщат към въпросите за мира и войната днес, след двете световни войни и края на студената война, проследи професор Ингрид Шикова, един от създателите на специалност Европеистика в Софийския университет, експерт, в областта на политиките на Европейския съюз. В прикачения файл можете да..

публикувано на 21.09.18 в 12:14