Огнища на африканска чума на границата

Снимка: БГНЕС

В пограничните зони с Румъния са се появили огнища на болестта африканска чума по свинете, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. По думите му, страната ни е на прага на една сериозна опасност, която преминава почти през цялата Централна и Източна Европа. След първото заседание на Централния епизоотичен съвет в Министерски съвет министър Порожанов заяви, че към момента в България е открито едно огнище на африканска чума - в с. Тутраканци. Взето е решение на съвета за укрепване на биосигурността по фермите и стриктното прилагане на Закона за ветеринаромедицинската дейност.

Зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов коментира, че със законови промени се предвижда въвеждането на превантивно клане, което се прилага и в Западна Европа. То ще има за цел да очисти коридор, за да се предотврати разпространение на болест. Тази мярка щяла да се отнася за фермите, които нямат необходимата степен на биосигурност.


ВИЖТЕ ОЩЕ

110 години независима България

110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България отбелязваме днес. От 11 ч. пред Паметника на свободата в Русе ще бъдат положени венци и цветя. В церемонията ще участват почетен караул и Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Благодарствен молебен ще отслужат свещеници от Русенската митрополия. Водещ ще бъде актьорът от..

публикувано на 22.09.18 в 07:47

Младежка геосфера в Шумен

  Младежка геосфера, изградена с доброволен труд, бе открита официално тази вечер в Шумен. Много шуменци уважиха събитието. Съоръжението е направено по проект на Общинския младежки съвет, финансиран от фондация „БГ-Бъди активен“ с 10 000 лв. и се изгражда от членове на младежки клубове в Шумен и дизайнерска фирма партньор. Строителството започна в..

публикувано на 21.09.18 в 19:20
В Хитрино възстановяват пострадалите при взрива къщи.

Мая Манолова сезира главния прокурор за Хитрино

Омбудсманът Мая Манолова отиде при главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на разходените публични пари, предоставени за пострадалото население на с. Хитрино след взрива в края на 2016 г., предаде репортер на БГНЕС. Повод за това станаха множеството жалби от жители на селото, които на място в мобилната приемна на омбудсмана на 18..

публикувано на 21.09.18 в 15:22

Тутракан и Добрич - градове на бойната слава

Със свое единодушно решение парламентът обяви Тутракан и Добрич за „Град на българската бойна слава“. Под предложението стоят подписите на народни представители от парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Добричката и Тутраканската епопея от септември 1916 г. са едни от най-светлите примери за героизма и саможертвата на българския..

публикувано на 21.09.18 в 11:46

Камбанен звън в Световния ден на мира

С камбанен звън точно в 19 ч. в Разград ще бъде отбелязан Световният ден на мира. Общоевропейската инициатива е част от Европейските дни на наследството, които в Разград се отбелязват с различни събития още от началото на септември. Днес от 12:30 часа   на сцената пред паметника на Майстор Манол ще се представи етнопроектът “Белонога”. Участват..

публикувано на 21.09.18 в 09:46

Мъгли сутринта

В сутрешните часове на много места ще се образуват мъгли, които до обяд ще се разсеят. Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 25° и 30°, за София - 26°.

публикувано на 21.09.18 в 07:04

Без ток на 21 септември

Без ток заради профилактика на съоръженията от 09:00 ч. до 16:00 ч., ще бъдат с. Ряхово и с. Стамболово Изключвания ще има само за отделни клиенти с продължителност около 3 часа. Ремонти ще се правят от 08:00 ч. до 16:00 ч. в от с. Презвитер Козма, общ. Омуртаг. От 09:00 ч. до 12:00 ч. без ток ще е промишлената зона на Попово, а от 09:00 ч. до 17:00..

публикувано на 21.09.18 в 06:39