Огнища на африканска чума на границата

Снимка: БГНЕС

В пограничните зони с Румъния са се появили огнища на болестта африканска чума по свинете, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. По думите му, страната ни е на прага на една сериозна опасност, която преминава почти през цялата Централна и Източна Европа. След първото заседание на Централния епизоотичен съвет в Министерски съвет министър Порожанов заяви, че към момента в България е открито едно огнище на африканска чума - в с. Тутраканци. Взето е решение на съвета за укрепване на биосигурността по фермите и стриктното прилагане на Закона за ветеринаромедицинската дейност.

Зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов коментира, че със законови промени се предвижда въвеждането на превантивно клане, което се прилага и в Западна Европа. То ще има за цел да очисти коридор, за да се предотврати разпространение на болест. Тази мярка щяла да се отнася за фермите, които нямат необходимата степен на биосигурност.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкупуват тютюна

Близо 100 тона от едролистната сортова група тютюн „Бърлей“ вече е изкупен в страната. В Североизточна Българя той се отглежда само в общини от Силистренска област, където също започна изкупуването, уточни председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев. Утре или в четвъртък се очаква да стартира изкупуването на тютюн от..

публикувано на 20.11.18 в 16:53

Контролът над птиците продължава

Засиленият надзор на птицевъдните обекти в страната продължава, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Потвърдени са общо 26 огнища на Инфлуенца по птиците в пет административни области в страната – Добрич, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол. Досегашните резултати показват, че циркулацията на вируса продължава да..

публикувано на 20.11.18 в 14:34

Без вода в село Кюлевча

Водоснабдяването на село Кюлевча ще бъде нарушено, съобщават от „В и К–Шумен”. Спирането на водата е заради подмяна на част от напорен водопровод за селото.  Строително монтажните работи ще започнат от 9.00 часа на днес и ще продължат до 23 ноември.

публикувано на 20.11.18 в 07:09

Облачно, следобед с валежи

В сутрешните часове ще има мъгли и ниска слоеста облачност. Тя временно ще се разкъса, но следобед отново ще се заоблачи и от запад ще завали дъжд, който привечер и през нощта ще се усили. Ще духа предимно от изток-югоизток, по крайбрежието от изток-североизток, слаб до умерен вятър, следобед ще се усили. Максимални температури между 2 и 7 градуса, за..

публикувано на 20.11.18 в 07:02
ток , аварии

Без ток днес

От 09:00 ч. до 17:00 ч. са възможни смущения на електрозахранването  по шуменските улици  ул. "Лозенград" № 1 и 3, ул. "Родопи" № 28, ул. "Беломорец", ЦДГ № 13, магазин "Аляска". От 09:00 ч. до 12:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: Художествена галерия "Никола Мринов"в Търговище, а от 13:00 ч. до 16:00 ч., без ток ще са улиците..

публикувано на 20.11.18 в 06:14

Мъгли затрудняват движението в региона

Мъгла има в голяма част от Североизточна България. В Разградско видимостта е ограничена до 50 метра в цялата област, съобщиха от Областното пътно управление. В Търговищко мъглата е най-гъста по пътя Дралфа – Чудомир и по околовръстния път на Търговище. Около Шумен, в района на 5-ти километър, видимостта също е ограничена до 50 метра. Мъгла има и..

публикувано на 20.11.18 в 06:10

Автобус пропадна в канавка

Пътнически автобус от фирма „Етап – Адрес“, който е пътувал от София за Варна е пропаднал в канавка малко след Севлиево. Инцидентът е станал снощи в близост до разклона за село Буря, научи репортер на Радио Шумен. Рейсът се наклонил рязко надясно, но инерцията му била отнета от ниските дървета край пътя, които не са позволили да се преобърне. При..

публикувано на 19.11.18 в 10:04