Уникален апарат ще лови миризми в Русе

Снимка: МОСВ

В Русе заработи апарат за измерване концентрацията на интензивно миришещи вещества.Той бе представен от министъра на околната среда и водите Нено Димов. Уредът е единствен по рода си за страната. Той е разположен в кв. "Възраждане", район, откъдето има най-често сигнали за неприятни и отровни миризми във въздуха.

Новата апаратура е част от мерките, които екоминистерството предприе за справяне с дългогодишния проблем на замърсяване на въздуха в Русе. Тя се монтира експериментално и ако доведе до желаните резултати, след шест месеца подобни апарати за измерване на миризмите и определяне на техния състав ще бъдат монтирани в други общини, заяви екоминистърът Нено Димов, като обясни принципа на работа на новото съоръжение.

"Може да бъде активизирано от разстояние чрез SMS, пробонабира около 5 минути в два различни контейнера. Единият ще бъде изпращан в лаборатория в Италия, където органолептично ще се определят миризмите, а другият - в акредитирана лаборатория, която може да бъде в Италия, но в момента търсим дали не може да е в БАН или друго място, където да се прави химичен анализ. Двата би трябвало да покажат дали действително съществуват миризми и евентуално какъв вид са те. На този етап това е стартът на нещо, което правим за първи път. Започнахме от Русе, защото това е едно от няколкото места в България, в които има сериозни оплаквания от миризми през последните години", посочи министър Нено Димов.ВИЖТЕ ОЩЕ
Северин Красимиров, обвинен за убийството на тв водещата Виктория Маринова, ще бъде настанен в психиатричната клиника към затвора в Ловеч за експертна оценка на психичното му състояние към момента на извършвани на престъплението.

Настаняват Северин в психиатрична клиника

20-годишният Северин Красимиров, обвинен в убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова, ще бъде настанен в психиатричната клиника към затвора в Ловеч. Това реши Окръжният съд в Русе, след като от прокуратурата поискаха пълна оценка на вменяемостта на обвиняемия. До четири месеца ще приключи досъдебното производство и делото ще влезе в съдебната..

публикувано на 20.11.18 в 16:32

Русенци с ледена пързалка

Ледената пързалка в Русе ще бъде открита официално   днес. Церемонията ще започне в 18:00 ч. В програмата ще бъдат включени изпълнения на спортисти по фигурно пързаляне. За първи път в България ще бъде показано и светлинно шоу на кънки. Съоръжението е на пл. „Света Троица“ пред Държавната опера. Пързалката е с площ 450 кв. м.  Работното й време ще..

публикувано на 20.11.18 в 09:36

Избират паметник на Апостола

Над 10 нови проекта за паметник на Левски ще избират русенци. От днес макети на предложенията са изложени във фоайето на Пленарната зала в Общината. Две седмици гражданите ще могат да гласуват как да изглежда паметникът. Още по темата чуйте от Галя Савова:

публикувано на 19.11.18 в 15:42

Снегът в Русенско достигна 12 см

До 12 см достигна снежната покривка на места в Русенска област. Всички пътища са проходими при зимни условия - почистени и обработени със сол срещу заледяване, съобщиха от Областното пътно управление в крайдунавския град. В региона са работили 29 машини. Обилен снеговалеж е имало между полунощ и 3:00 часа, като в определени участъци е валял и леден дъжд...

публикувано на 19.11.18 в 10:32

Трапезария за бездомни хора в Русе

Четирите кризисни центъра на територията на област Русе са готови да приемат бедстващи пътници при нужда. Местата за приютяване при тежки зимни условия са разкрити на три от основните пътни артерии в областта със съдействието на общините Бяла, Русе и Сливо поле. Те се намират в Бъзън - на пътя за Варна, в Пиргово и гара Бяла - в посока Велико Търново, и в..

публикувано на 19.11.18 в 10:13

Фестивалът „Дунавска перла“ събра гимнастици в Русе

Официалното откриване на втората част на „Дунавска перла“ започва в 13.00 часа в „Арена Монбат“. Уникалното във фестивала тази година е това, че ще участват и ветерани над 30-годишна възраст. Ще присъстват почти всички български клубове по гимнастика, както и участници от Молдова и Румъния. Освен 3-те награди за отличените първи трима, журито е..

публикувано на 17.11.18 в 09:50

Млади предприемачи се състезават в Русе

Русенският университет отново е домакин на иновационен лагер в Световната седмица на предприемачеството. Лагерът е организиран от Клуба „Успешните хора“ при МГ „Баба Тонка“. Отбори от ученици от 10 до 12 клас днес търсят пътища за решаване на проблема с младежката безработица. Екипите имат достъп до Интернет, компютри и четири часа за да..

публикувано на 17.11.18 в 09:45