Уникален апарат ще лови миризми в Русе

2
Снимка: МОСВ

В Русе заработи апарат за измерване концентрацията на интензивно миришещи вещества.Той бе представен от министъра на околната среда и водите Нено Димов. Уредът е единствен по рода си за страната. Той е разположен в кв. "Възраждане", район, откъдето има най-често сигнали за неприятни и отровни миризми във въздуха.

Новата апаратура е част от мерките, които екоминистерството предприе за справяне с дългогодишния проблем на замърсяване на въздуха в Русе. Тя се монтира експериментално и ако доведе до желаните резултати, след шест месеца подобни апарати за измерване на миризмите и определяне на техния състав ще бъдат монтирани в други общини, заяви екоминистърът Нено Димов, като обясни принципа на работа на новото съоръжение.

"Може да бъде активизирано от разстояние чрез SMS, пробонабира около 5 минути в два различни контейнера. Единият ще бъде изпращан в лаборатория в Италия, където органолептично ще се определят миризмите, а другият - в акредитирана лаборатория, която може да бъде в Италия, но в момента търсим дали не може да е в БАН или друго място, където да се прави химичен анализ. Двата би трябвало да покажат дали действително съществуват миризми и евентуално какъв вид са те. На този етап това е стартът на нещо, което правим за първи път. Започнахме от Русе, защото това е едно от няколкото места в България, в които има сериозни оплаквания от миризми през последните години", посочи министър Нено Димов.



Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Урок по родолюбие

Урок по родолюбие, посветен на Васил Левски и Освобождението на Русе, проведоха децата и учителите от 4 „а“ подготвителна група в ДГ „Слънце“ – Русе. Подрастващите се докоснаха до знамето с легендарните слова „Свобода или смърт“ и тефтерчето на Левски. Специално за тържеството бе представен и комиксът за деца „Апостолът в премеждие“ по разказа..

публикувано на 19.02.19 в 15:50

Строги мерки срещу чумата

Мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете бяха обсъдени на заседание на Областната епизоотична комисия в Русе. Поводът е наскоро констатираното ново огнище на болестта в община Девня. Кметовете и кметските наместници ще трябва да подават постоянно информация към полицията и Областната дирекция по безопасност на храните при..

публикувано на 19.02.19 в 14:15

Мария Габриел на форум в Русе

Комисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел ще е в Русе в петък, информират от Представителството на ЕК в България. Габриел ще участва в публичен дебат на тема „Цифровите технологии: възможности и предизвикателства“. Форумът започва в 11,30 ч. в Русенския университет. Участниците ще имат възможност да обсъдят значението..

публикувано на 18.02.19 в 14:04

Модерни ВиК тръби в селата

Модернизацията на ВиК инфраструктурата в малките населени места в Русенско ще бъде приоритетна през следващия програмен период. Това стана ясно на заседанието на Асоциацията по ВиК в Русе. За периода на изминалата година разходите надхвърлят 54 500 лв., отчетоха от Асоциацията. Общата икономия в края на годината е 11 700 лв. За 2019 г. е предвидено..

публикувано на 15.02.19 в 16:49

Грамоти за даровити деца

203 момичета и момчета бяха наградени днес с грамоти на специална церемония за насърчаване на талантливите деца на Русе. През 2018 г. 184 русенски ученици от 10 общински и пет държавни училища са получили допълнително материално стимулиране в общ размер на 14 280 лв. за отличното им представяне в конкурси и състезания в областта на..

публикувано на 15.02.19 в 16:28

Храна и дрехи за бедни деца

Млади червенокръстци от Ценово зарадваха социално слаби семейства по повод Световния ден на добротата, който се отбелязва на 17 февруари. В Основното училище „Христо Ботев“ приключи акция, в която раздадоха дарителски пакети на осем социално слаби млади семейства. Две от тях са от с.Караманово. Въпреки затрудненото си материално положение,..

публикувано на 15.02.19 в 14:43

Проверяват русенеца с бойните кучета

Започнала е проверка за участието на русенец в мрежа за организиране на кучешки боеве и търговия с обучени за битки животни. Това обяви директорът на Областната дирекция на МВР – Русе старши комисар Теодор Атанасов. Проверката е съвместна с Районната прокуратура. Разкрития по случая направиха от британската телевизия ВВС 1. В кадрите от репортажа..

публикувано на 15.02.19 в 08:33