Велики Преслав ще отбележи 1125-годишнината от Преславския църковно-народен събор

Велики Преслав - Златната църква
Снимка: Димитрина Кюркчиева
Във Велики Преслав на 16 септември тържествено ще бъде отбелязана 1125-годишнина от провеждането на Преславския църковно-народен събор, на който градът е обявен за столица на България, а Симеон - за български владетел. Това съобщи кметът на града Александър Горчев. В неделя от 12:30 часа ще бъде отслужен молебен във Владетелската базилика в Националния историко-археологически резерват във Велики Преслав, с участието на българския патриарх Неофит и архиереи на Светия Синод. Честването ще продължи със специално създадена хореография, която ще бъде представена от 19:00 часа, от ансамбъла "Българе", на естествен декор. След 16 септември в селищата от общината ще има спортни прояви. Последното събитие от празничната програма ще бъде турнир по стрийтбол, който ще се състои на 29 септември във Велики Преслав. Още можете да чуете в прикачения файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътуваме във времето

Проектът на културно-историческия парк край варненското село Неофит Рилски ще бъде представен от 18 ч. днес в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен. Презентацията ще бъде направена от създателя и изпълнителен директор на проекта Ивелин Михайлов. Акцент в срещата ще бъдат възможностите на бизнеса за участие в начинанието, заяви..

публикувано на 19.02.19 в 16:18

Видеоклип и концерти на Born For Vengeance

Русенската метъл група Born For Vengeance ще снима видеоклип по една от своите песни в следващите дни. Музикантите подготвят и два концерта - в Русе и Шумен, в края на февруари и март. Още за историята на бандата и за еволюцията ѝ в последните месеци и години, може да чуете от разговора с Данаил Георгиев.

публикувано на 19.02.19 в 12:00

Фестивал на фенера в университета

Учебната зала „Конфуций“ при Русенския университет за втори път организира китайски Фестивал на фенерите. Той ще се проведе от 12 ч. 14 ч. в топлата връзка между Централния корпус и Корпус 2. И тази година се предвижда традиционната китайска игра на гатанки Загадката на фенера. Играта произхожда от времето на династията Сонг, когато игрите,..

публикувано на 19.02.19 в 11:11
Снимка на Васил Левски.

Изложба за Левски

Обесването на Васил Левски на 6 февруари 1873 г. по стар стил отговаря на 18 февруари, а не на 19 февруари по нов стил, твърдят някои съвременни историци. На повечето места в страната обаче почитта към паметта на Апостола се отдава на днешната дата. Затова и в двата дни - на 18 и 19 февруари, в страната се организират поклонения пред паметта на Дякона...

публикувано на 19.02.19 в 09:26

Различната Силистра в снимки

В Силистра днес ще бъде открита юбилейна фото изложба с изображения на града през годините. Откриването е от 17 ч. в Художествената галерия. Фотографите баща и син Петко и Виктор Герасимови ще покажат близо 60 фотоса от стара Силистра, като за първи път снимките са били подредени в Дома на архитекта в София през 1989 година. На фотосите са..

публикувано на 19.02.19 в 09:16

Търновската конституция в изложба

Изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, се открива в Доходното здание в Русе в 10 ч. Експозицията включва 40 пана с висока резолюция, които ще останат в града до 25 февруари. Фокусът на изложбата е работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на..

публикувано на 19.02.19 в 09:10

Още за танцовия театър

Димитрия Милушева, Дорина Пунчева, Ивана Бобойчева, Калина Георгиева, Пламена Панчева и Янислава Линкова участват в танцовия спектакъл "Кукери", който има премиера на 19.02.2019 г. от 19 ч. в големия салон на Драматично-куклен театър "Васил Друмев". Хореограф е Стефания Георгиева. Музиката е на проф. Димитрина Кауфман и Мария Кауфман. Проектът се..

публикувано на 18.02.19 в 16:01