Велики Преслав ще отбележи 1125-годишнината от Преславския църковно-народен събор

Велики Преслав - Златната църква
Снимка: Димитрина Кюркчиева
Във Велики Преслав на 16 септември тържествено ще бъде отбелязана 1125-годишнина от провеждането на Преславския църковно-народен събор, на който градът е обявен за столица на България, а Симеон - за български владетел. Това съобщи кметът на града Александър Горчев. В неделя от 12:30 часа ще бъде отслужен молебен във Владетелската базилика в Националния историко-археологически резерват във Велики Преслав, с участието на българския патриарх Неофит и архиереи на Светия Синод. Честването ще продължи със специално създадена хореография, която ще бъде представена от 19:00 часа, от ансамбъла "Българе", на естествен декор. След 16 септември в селищата от общината ще има спортни прояви. Последното събитие от празничната програма ще бъде турнир по стрийтбол, който ще се състои на 29 септември във Велики Преслав. Още можете да чуете в прикачения файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Валидират пощенска марка

Валидираха пощенска марка за 100-годишнината от качването на цар Борис III на трона. Художник на проекта е проф. Тодор Варджиев, а тиражът на изданието - 6000 броя. Министърът на транспорта Росен Желязков отбеляза, че цар Борис III е бил страстен филателист и колекционер. „Неговият образ многократно е бил увековечаван в редица пощенско-филателни..

публикувано на 20.11.18 в 16:06
Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“

Стефан Вълдобрев с концерт в Русе

На 17-ти декември в Доходното здание в Русе ще гостува музикалният проект „По-полека symphony“ със Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. То е част от Коледното им турне. Познатите стари хитове ще прозвучат в нов аранжимент от симфоничния оркестър на Опера - Пловдив с диригент Константин Добройков. Билетите за концерта вече са в продажба на касите..

публикувано на 20.11.18 в 16:02
Петър Стоянович

Централна Европа като империя, буфер и общност

На 22.11.2018 г. от 17:30 часа  в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен публична лекция ще изнесе професор Петър Стоянович. Тя е на тема „Централна Европа като империя, буфер и общност“.  Нейните естествени връзки с България и задължения към общото ни историческо и духовно наследство“. Професор Стоянович е със степен „Магистър по..

публикувано на 20.11.18 в 15:29

Премиера на "Маминото детенце"

Премиера на новия спектакъл „Маминото детенце“ в Драматичния театър - Търговище ще има днес от 17:30 часа. Постановката е по едноименната повест на Любен Каравелов, реализирана е от режисьора Съби Събев. В нея участват Цветан Колев, който дебютира на търговищка сцена и актьорите Атанас Махнев, Йордан Любомиров, Маргарита Маркова, Никола Шопов, Горица..

публикувано на 20.11.18 в 10:46

Представят "Военната памет на Разград"

Книга за участието на разградчани във войните представят в Разград. Премиерата е от 18 часа в салона на читалище "Развитие". Сборникът "Военната памет на Разград" е издание на Регионалния исторически музей и се посвещава на 100-годишнината от Първата световна война. Изданието е своеобразен паметник на признателност към участниците във войните и..

публикувано на 20.11.18 в 10:41

Танцова формация "Европа" с престижно отличие

Танцьори от формация „Европа“ към шуменското Народно читалище „Напредък“ се завърнаха от международен фестивал в Скопие с престижна награда. Тя им е присъдена след оспорвана конкуренция с над 70 клуба от редица страни по света. Как малките участници в танцовия форум оценяват завоюваното отличие, как ръководителката на танцовата формация Пенка Великова и..

публикувано на 16.11.18 в 17:43

Нощ на театрите в Шумен и Русе

Театрите в Шумен и Русе ще се включат в международната инициатива „Нощ на театрите", която се състои на 17.11.2018 г. В Шумен ще се играят 2 представления – от 11 часа „Да поиграем с Пипи“ - за най-малките зрители в зала „Патиланчо“ и „Невъзможност в най-чист вид“ – от 19 часа на камерна сцена. Спектакълът за деца е при вход свободен. За вечерното..

публикувано на 16.11.18 в 16:42