Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

110 години независима България

Снимка: архив
110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България отбелязваме днес. От 11 ч. пред Паметника на свободата в Русе ще бъдат положени венци и цветя. В церемонията ще участват почетен караул и Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Благодарствен молебен ще отслужат свещеници от Русенската митрополия. Водещ ще бъде актьорът от Драматичния театър „Сава Огнянов“ Ивайло Спасимиров.

В Силистра тържествената церемония е от 11 ч. пред паметника на Васил Левски, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

С шествия до паметниците на Васил Левски и на загиналите във войните жители от Дуловския край ще бъде отбелязана 110-та годишнина от обявяването на независимостта на България. Пред паметниците ще бъдат поднесени венци и цветя и с минута мълчание ще бъде почетена паметта на героите, дали живота си за свободата и независимостта на България. Честването, организирано от Община Дулово, започва в 10 ч.

С вдигане на националния флаг ще започнат честванията на 110 години от обявяването на българската независимост в община Две могили. Тържествата започват в 11 ч. пред читалище „Свети свети Кирил и Методий“. В празника ще се включи и клуб „Традиция“ от Русе с възстановка на акта на подписване на манифеста, с който е обявена независимостта на България. През 1908 г. княз Фердинанд узаконява документа на гарата в Две могили.

В Търговище проявите ще започнат в 10 ч. на площад „Свобода“ с ритуал за издигане на националното знаме, с участието на Патриотичния клуб „Възраждане“. В 11 ч. край село Осен ще започне традиционният общински празник „Под крушата на осенската поляна”. Концертна програма ще изнесе фолклорният изпълнител Христо Косашки. 5 самодейни състава от община Търговище са подготвили възстановки на автентични народни традиции и обичаи. По време на празника ще бъдат определени и победителите от кулинарния конкурс за сладкиш и напитка с круша „Майсторлък с круши“. Община Търговище осигурява безплатен транспорт за всички желаещи да се включат в празника край Осен. Автобусите ще потеглят в 10,15 ч. от паркинга на улица „Стефан Караджа“. Обратно за Търговище те ще тръгнат в 14 ч. 

Градското честване на 110 години от обявяването на независимостта на България в Разград е от 11 ч. на площад "Възраждане". Ще бъдат поднесени венци и цветя. От 12 ч. в художествената галерия "Проф. Илия Петров" ще бъде открита гостуващата изложба "Петко льо, капитанине!" От Историческия музей в Попово представят реквизит от филма "Капитан Петко войвода".







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Решават за управител на КОЦ

Предложението д-р Сотир Караниколов да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността управител на Комплексния онкологичен център в Шумен до избор на нов управител не срещна подкрепа по време на извънредното заседание на Правна комисия. Караниколов е бивш дългогодишен ръководител на лечебното заведение, а в момента е пенсия.  Предложението той да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Фермерите плашат с протести

„Зърнопроизводителите ще излязат на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното през февруари споразумение. Решението е взето на извънредно заседание на Управителния съвет на браншовата организация преди насрочената за 17 ч днес среща в Министерския съвет с 60 земеделски организации. Освен за пълно изплащане на договорената в Споразумението..

публикувано на 24.04.24 в 13:00

Катастрофа издаде пиян

Катастрофа в парикирана кола издаде много пиян шофьор, който се движел по улиците на град Нови пазар, а след това се озовал в ареста. Малко след 21 часа снощи в дежурната част на РУ- Нови пазар е постъпил сигнал за възникнало пътно-транспортно произшествие на ул. „Ген. Владимир Заимов“ в града.  Към адреса бил насочен полицейски екип. На място..

публикувано на 24.04.24 в 12:00

Сериен обирджия на жилища

Шуменски полицаи заловиха 31-годишен гастрольор от  село Цани Гинчево, който влизал посред нощ в жилища, в града и крадял, въпреки че стопаните били вътре. Задържан е  малко след като извършил поредна домова кражба в малките часове на 23 април.  След 03:00 часа в дежурната част на РУ - Шумен бил приет сигнал от 51-годишна жена, която съобщила..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

Изплащат добавките за Великден

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Личните карти стават е-подпис

Личните карти, които ще започнат да се издават още от края на месец май, ще служат като квалифициран електронен подпис, съобщава БНТ.  Цената на новите лични документи ще поскъпне и ще е вече 30 лв., вместо досегашните 18. Съгласно европейските регламенти, не се предвижда издаване на безсрочни лични карти на граждани на Европейската общност на..

публикувано на 24.04.24 в 10:03

Планово без ток в сряда

Профилактика и планови ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия ще са причина за спиране на тока в населени места на Североизточна България и днес, на 24 април, съобщават от електроразпределителното дружество. В Разградска област от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в части от Разград и от с. Топчии,..

публикувано на 24.04.24 в 06:55