Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Разград протестират за чист въздух

Снимка: Марина Бенова
„Стоп на геноцида в Разград - искаме чист въздух“ – под това мото днес в Разград ще се проведе протест за прекратяване обгазяването на града. Идеята е на инициативен комитет, който отправи покана към всички граждани и организации с отношение към проблема, както и към представители на държавните и общински власти. Един от инициаторите – общинският съветник Калоян Монев заяви, че след като институциите не намериха решение на проблема със задушливите миризми, със свой колега работят по проект за създаване на местна нормативна уредба. Според него идеята е да се намери законов начин във всяко предприятие, което е потенциален замърсител на въздуха и на водата, или вече е регистриран като нарушител, да поддържа в собствената си база датчик. С него ще се измерва качеството на атмосферния въздух и цялата тази информация ще се предава в реално време. Така хората от Разград ще могат да виждат какво се случва.
До началото на протеста продължава да тече и подписката с петиция за спиране на обгазяването. Преди празниците тя бе подкрепена от над 2500 граждани и се очаква до днес да събере минимум 3 хиляди подписа. Броят им ще бъде обявен по-късно. Протестният митинг започва в  17 часа на пл.“Възраждане“- пред Стария театър в Разград, след което шествието ще блокира кръговото кръстовище на улиците „България“, „Стефан Караджа“ и „Свети Свети Кирил и Методий“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обновен храм отвори врати

Официалното откриване на обновения храм "Св. Св. Кирил и Методий" в Кубрат е днес. Тържественото богослужение извърши Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум. Църквата е основно ремонтирана със средства по Програмата за развитие на селските райони, каза за Ради Шумен отец Светослав от храма. "Храмът е с обновена..

публикувано на 21.04.24 в 08:53

Ориентиране с кауза

Състезание по ориентиране с благотворителна цел ще се проведе днес, на 21 април, в местността "Балеу" край разградското  в село Дряновец. Това е поредната инициатива в подкрепа на разградчаните Ангел Героев и Пламен Кулов, които се борят с онкологични заболявания.  Състезанието по ориентиране е за любители, без ограничения във възрастта. Всеки..

публикувано на 21.04.24 в 08:29
Община Разград

Община осъди министерство

Община Разград спечели още едно дело срещу регионалното министерство за наложена корекция по европроект, съобщиха от администрацията. Става дума за реконструкция и благоустрояване на дворно място и изграждане на енергоспестяващо осветление на Основното училище „Никола Й. Вапцаров“.  Санкцията е наложена  през септември 2021 г. от заместник-министър на..

публикувано на 19.04.24 в 14:10

Спортни турнири с кауза

Благотворителни турнири по канадска борба, шах и тенис на маса ще се проведат този следобед в двора на Националната професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи“ в Разград. Инициативата е на ученици и на техния преподавател по гражданско образование Цветалина Минкова. Може да се включи всеки желаещ, независимо от възрастта. Таксата за участие е..

публикувано на 18.04.24 в 13:42

3000 лева от фонд "Инвитро"

Започна приемът на документи за финансово подпомагане на двойки, семейства и хора с репродуктивни проблеми в община Разград, съобщават от местната администрация.  Заявления се подават през цялата година в деловодството на община Разград или на eлектронния адрес на администрацията.  Право на подпомагане от Общинския фонд „Инвитро“ имат двойки, в..

публикувано на 17.04.24 в 09:39

Награда за Разград

Община Разград е сред отличените от „Национални награди 2024“ на Асоциацията на българските градове и региони. Наградата в категория „Иновации в образованието“ беше получена от кмета на община Разград Добрин Добрев по време на Националния зелен форум.  Високата оценка от Асоциацията е за стремежа на местната управа да подкрепя изпълнението на..

публикувано на 16.04.24 в 09:33

Удар в крайпътно дърво

40-годишна жена пострада при катастрофа и е настанена за лечение в болница, съобщават от разградската полиция. Сигналът за пътнотранспортното произшествие е получен около 18.40 часа на 14 април на тел.112. На място, по пътя между град Завет и село Веселец, е установено, че водачката на „Фолксваген Голф“ е изгубила контрол над автомобила и се е ударила..

публикувано на 15.04.24 в 12:38