Международен форум в Шуменския университет

Шуменски университет
Снимка: Радио Шумен

Конференция „Българският език – история, настояще, бъдеще“, посветена на 40-годишнината на Катедрата по български език в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ започва в 10 ч. във висшето училище.

Доклади в пленарната сесия ще представят чл.-кор. проф. Тодор Бояджиев, проф. Стефана Димитрова  и проф. Кина Вачкова.  Ще участват българисти от университети от  Полша , Австрия, Норвегия, Русия, Сърбия, Турция, Словакия и Беларус.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кой ще ходи на детска градина в Шумен?

Резултатите от класирането за прием в детските градини и яслените групи на градините в община Шумен вече са оповестени в електронната система. Това съобщиха от местната администрация. Записването на класираните деца  за учебната 2019/2020 година, започва на 22 април от 9.00 часа и ще продължи до 17.00 часа на 24 април.

публикувано на 19.04.19 в 17:26

Илияна Йотова за европейската позиция на България

"Песимист съм по отношение на реформата, от която се нуждаят европейските институции. Крайно време е България да каже какво не ѝ харесва в ЕС, как оценяваме Брекзит и как ще защитим външните граници на Общността." Това каза във Велики Преслав вицепрезидентът Илияна Йотова Тя е в старата столица за награждаването на  победителите в конкурсната..

публикувано на 19.04.19 в 17:25

БСП няма да се върне в парламента до евровота

"Въпреки динамичния пленум БСП излиза много по-консолидирана и по-силна." Това заяви в Шумен заместник-председателят на Изпълнителното бюро на Националния съвет на партията Деница Златева. По думите ѝ окончателната листа на социалистите за евроизборите е професионална и балансирана между приемственост, обновление и утвърдени политици в нея. "Ние сме..

публикувано на 19.04.19 в 17:15

Пазим ли блатните кокичета

Добро е общото състояние на блатните кокичета от находищата в селата Осмар и Кочово. Това установиха експерти на Регионалната инспекция по околната среда в Шумен и представители на двете кметства. След проверка на всички находища на блатно кокиче в страната ще бъде издадена заповед на министъра на околната среда и водите, която забранява или..

публикувано на 19.04.19 в 15:30

50 места за предизборни плакати в Шумен

Представители на пет политически сили теглиха в Шумен жребий за разпределение на местата за поставяне на агитационни материали за изборите за Европейски парламент на 26 май. От „Реформаторския блок“ и коалиция „България без цензура“ не се явиха на тегленето.  Местата за разлепяне на агитационните материали са 50, разпределени в три зони на Шумен –..

публикувано на 19.04.19 в 13:04

Системата за очертаване на площи вече работи

След близо месец и половина закъснение започна Кампания 2019 за подаване на заявления за директните плащания, научи Радио Шумен. Това потвърдиха и от Министерството на земеделието, храните и горите. Кампанията стартира на 1 март, но заради проблем в системата до 17 април в цялата страна нямаше нито едно приключено заявление. Според браншовите..

публикувано на 19.04.19 в 12:25
Нарушителят в село Радко Димитриево.

Със 149 км/ч край село Веселиново

1 585 превишения на максимално допустимата скорост са установени в Шуменска област през първата половина на месеца. До момента са издадени 1 348 електронни фиша, съобщават от Областната дирекция на МВР – Шумен. Сред най-сериозните нарушители е водач на лек автомобил БМВ с ямболска регистрация, който е засечен да преминава през село Радко..

публикувано на 19.04.19 в 12:11