Културен празник с отлична организация

3
Снимка: Община Шумен

7 са изпълнителите, достигнали до третия тур на Международния конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров“, който се провежда в Шумен. Днес членовете на журито с председател Александрина Милчева определиха конкурса като културен празник с отлична организация. По думите й, по-малкият брой на участниците в това издание на форума не бива да тревожи организаторите, защото това е тенденция в цяла Европа.

„Има и още една причина. Че камерното пеене е далеч по-трудно от оперното“ – уточни Александрина Милчева.

Шуменци ще имат възможност да чуят вокалната техника на  селектираните изпълнители в рамките на третия тур. Концертът започва в 17 ч. утре - 12 октомври, в концертната зала на читалище „Добри Войников“. Също там ще бъдат и гала-концертът, и награждаването на победителите.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Гундеров в Радио Шумен

Николай Гундеров между актуалните теми и проекти

Едно от актуалните заглавия, по които работи драматургът и режисьор Николай Гундеров е "ТЕРЕМИН: музика, любов и шпионаж" от чешкия автор Петър Зеленка. Постановката е реализирана в Народния театър "Иван Вазов". Постановчик е  Валентин Ганев, режисьор -  Николай Гундеров. С ценографията и костюмите са дело на Красимир Вълканов. Музиката е на  Слав..

публикувано на 24.06.19 в 11:35

Награди за таланти

Второто издание на китарния фестивал „Дунавски струни" завърши късно снощи в Силистра. Станислав Михайлов от Добрич е с първата награда в раздел „Електрическа китара“, а при класическата китара бяха обособени три подрездела за музикални школи и музикални училища В групите за школи първите места спечелиха Николай Кинджаков и Михаил Илиев..

публикувано на 24.06.19 в 11:29

Втори ден "Дунавски струни"

Вторият ден от фестивала на китарата „Дунавски струни“ в Силистра продължава с конкурса в раздел „електрическа китара“, който се провежда в Драматично-кукления театър. От 19 часа в театъра започва вечерта на класическата китара, която включва рецитал на Дарко Багески от Македония и рецитал на Виктория Цветкова и кавалджията Велико Великов...

публикувано на 22.06.19 в 14:11

Фестивал на китарата

Около 50 китаристи от цяла България ще се включат в конкурса по време на фестивала „Дунавски струни“, който започва днес в Силистра. Именити музиканти от България и Македония са в журито на конкурса, подкрепен финансово от община Силистра. Това съобщи Цветана Игнатова- директор на дирекция „Хуманитарни дейности". "В дните на фестивала до 23 юни..

публикувано на 21.06.19 в 17:02

Смеда рисува

В полите на Източна Стара планина, в смядовското село Черни връх, вече цяла седмица се твори. 12 художници от няколко държави дойдоха на пленера „Смеда – Черни връх 2019“. Кулминацията на артсъбитието е днес, когато от 16 ч. ще бъде открита изложбата с картините, създадени през последните седем дни. Те ще бъдат подредени в Художествената галерия в..

публикувано на 21.06.19 в 11:14

За хората и Дунав

Пътуваща изложба „DANUrB – Дунавски Градски Бранд“ откриха днес в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе. Идеята е посредством нестандартни средства да се покажат нови подробности и по този начин да се формулира във всеки усещане за принадлежност към общността, обединена от реката. Експозицията ще остане в Русе до 1 юли. Всеки..

публикувано на 20.06.19 в 15:32

Клуб култура за Шумен

Нова неправителствена организация ще се опита да възроди традициите на клуба на културните дейци в Шумен. Предстои да се проведе учредително събрание на 1 юли, на което да бъде приет устав на сдружение „Клуб култура за Шумен“, ще бъде избран и управителен съвет. Община Шумен подкрепя начинанието, коментира Найден Косев, заместник-кмет на Шумен на среща..

публикувано на 20.06.19 в 14:05