Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкрепа за предприемачеството

Снимка: Радио Шумен

Шуменската Търговско-промишлена палата приключи успешно своя едногодишен проект за насърчаване на предприемачеството. „Целите на проекта са три“, обясни Христо Дечев, ръководител на проекта. Той добави: „Първата е да се търси подобряване на подготовката на предприемачите. Затова са проведени обучения, затова издадохме и ръководство за стартиране на малък бизнес. Втората цел е познаването и прилагането на добри практики. Затова направихме проучване и издадохме брошура с адаптирана информация за добрите практики. И третата цел е да се ангажира местната власт в подкрепа на стартиращия малък бизнес. Затова в Община Шумен бе приета програма. Това в други градове го няма. Даже и в София“.

В проекта за насърчаване на предприемачеството са обхванати 310 участници от община Шумен при планирани 250. Сред тях и ученици от Професионалната гимназия по хранителни технологии и Професионалната гимназия по икономика в града. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
КОЦ - Шумен

Казусът с КОЦ-а остава нерешен

Кметът на Шумен проф. Христо Христов обяви в сесийна зала, че през следващия месец ще обмисля нови варианти по въпроса с КОЦ.  В началото на днешното заседание на Общинския съвет той изтегли докладната, в която предлага временно изпълняващ длъжността управител на Комплексния онкологичен център на Шумен да бъде бившият директор на лечебното..

публикувано на 25.04.24 в 11:43

Планово без ток

Прекъсвания на електрозахранването заради ремонти и профилактика на съоръженията ще има днес (25 април) и в петте области в обхвата на Радио Шумен. В Шуменско ток от 9 ч. до 17 ч. няма да има в селата Загориче, Лятно и Веселиново, а от 9 ч. до 16 ч. – в Драгоево. В градовете Шумен и Велики Преслав са възможни временни смущения в..

публикувано на 25.04.24 в 07:49
Антонин Горчев

Отиде си поетът Антонин Горчев

На 72 години почина почетният гражданин на Шумен Антонин Горчев. Авторът на стиховете от химна на Шумен е роден през 1952 г. в Омуртаг, но над шест десетилетия живее и работи в Шумен.  Завършил е ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", специалност "Българска филология", работил е като журналист в Радио Шумен, директор "Реклама" на шуменска фирма, бил е..

публикувано на 25.04.24 в 06:51

Времето се разваля

12 градуса е измерената в 6 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 979 хектопаскала, относителната влажност на въздуха е 95%.  11 градуса е в Търговище, 12 градуса е в Русе, 13 – в Разград. Най-топло в региона е в Силистра, където термометрите сутринта показват 15 градуса. През деня ще има значителна облачност и по-късно следобед..

публикувано на 25.04.24 в 06:25

Ще плати ли Шумен част от спектакъл в НДК?

19 000 лв. без ДДС поиска от община Шумен продуцентът на ансамбъл „Българе” Христо Димитров. Средствата са нужни за реализирането на спектакъла „Шуменската гара”, който ще се играе на 11 май в голямата зала на Националния дворец на културата в София. Димитров е създал концепцията за мащабен концерт, вдъхновен от 130-годишнината от откриването на..

публикувано на 25.04.24 в 06:05

Дават пари за автобусни карти

Сумата от 90 000 лева в бюджета на Община Шумен да се изразходва за осигуряване на годишни абонаментни карти за вътрешноградски автобусен транспорт на пенсионери над 65-годишна възраст и многодетни майки.  Това е допълнителна точка, която ще обсъждат на сесия утре общинските съветници в Шумен. В предварителния дневен ред на заседанието на..

публикувано на 24.04.24 в 09:54

Профилактика при засилен интерес

Над 12 000 души в България вече са си направили профилактичен тест за рак на дебелото черво. Повече от 2800 са тестваните в Североизточна България. Това показват данните от първите три седмици на кампанията, каза за Радио Шумен Елена Джамбазова от фондацията организатор "Лъчезар Цоцорков". Националният скрининг ще продължи до края на юни. Програмата..

публикувано на 23.04.24 в 16:10