Първо реформи, после пари!

Нигяр Джафер
Снимка: БГНЕС

Парламентът събра кворум днес, а депутатите имат задача да гласуват бюджета на Националната здравна каса за 2019 година. През последните седмици при коментарите на финансовата рамка за следващата година премиерът Бойко Борисов неведнъж изтъкна факта, че правителството е осигурило сериозен ресурс за сектора здравеопазване. По този повод потърсихме и позицията на д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на Народното събрание и депутат от Шуменския избирателен район. С нея разговаря Катерина Петрова.ВИЖТЕ ОЩЕ
Тине Бец

За музикалните пътища до Словения

В рамките на 25-тото издание на Международните детско-юношески хорови празници "Добри Войников" прозвуча премиера на Misse pro iuventute  на словенския композитор Тине Бец . Духовната творба е аранжирана специално за хор "Бодра песен" , а нейният автор е само на 25 години. На шести април, за гостите и публиката на фестивала на детското хорово изкуство..

публикувано на 19.04.19 в 15:55

Пчелите гинат по време на цъфтеж

Между 20 и 40% е смъртността при пчелите, жалват се земеделски производители от региона. Зимно-пролетната смъртност не е нещо необичайно, но в случая става въпрос за отровени пчели по време на цъфтеж. Пламен Паунов, Николай Петков и Борислав Борисов от квартал „Мътница“ не помнят да е имало подобен случай в дългогодишната си практика. Те..

публикувано на 17.04.19 в 15:27

Къде се е намирала къщата на Владигерови?

С изпълнителния директор на Фондация "Панчо Владигеров" -  Диана Дечева в предаването "Истории за историята" ни среща водещият Станислав Буковалов. Чуйте повече за къщата, в която са израстнали Любен и Панчо Владигерови, как е изглеждала, какви музикални инструменти е имало в нея, както и малко известни факти за музикалната фамилия. 

публикувано на 17.04.19 в 10:05

Сигурност за банките

През тази седмица Европейският парламент гласува още правила, които да укрепват банковия съюз в Европа и да намаляват риска от бъдещи финансови кризи. С поредица от мерки, разисквания и доклади депутатите искат да ограничат негативните последици при избухването на нова финансова криза. Темата коментираме с д-р Милена Ангелова, главен секретар на..

публикувано на 17.04.19 в 09:25

Лайош Кошут за българите, унгарците и света

Избухването на унгарската революция повлича след себе си и много малки народи да се преборят за самостоятелността си и да се заявят на световната политическа карта. На 14 април се навършиха 170 години от обявяването на независимостта на Унгария от Австрия. По този повод потърсихме един от най-добрите български изследователи на събитията в средата..

публикувано на 16.04.19 в 16:20

Защо щъркелите носят бебета в Тутракан?

„Опитваме във всяко отношение да сме на европейско ниво и в услуга на пациентите, които ни се доверяват“ – така коментира успеха на Многопрофилната болница в Тутракан д-р Любомир Бойчев, началник на акушеро-гинекологичното отделение. Лечебното заведение в дунавския град се нареди сред трите най-добри лечебни заведения в страната по направлението..

публикувано на 16.04.19 в 09:30

Парите на малките кметства

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за местното самоуправление, с които се дава възможност за формиране на самостоятелен бюджет на малките кметства, които са в състава на големите общини. Основната цел е да се въведат правила за справедливо разпределение на средствата. Срещу промените обаче се чуха аргументи както от депутати..

публикувано на 12.04.19 в 17:03