Първо реформи, после пари!

Нигяр Джафер
Снимка: БГНЕС

Парламентът събра кворум днес, а депутатите имат задача да гласуват бюджета на Националната здравна каса за 2019 година. През последните седмици при коментарите на финансовата рамка за следващата година премиерът Бойко Борисов неведнъж изтъкна факта, че правителството е осигурило сериозен ресурс за сектора здравеопазване. По този повод потърсихме и позицията на д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на Народното събрание и депутат от Шуменския избирателен район. С нея разговаря Катерина Петрова.ВИЖТЕ ОЩЕ

Врагове вдигат рейтинга на Радев

Две години след встъпването си в длъжност държавният глава Румен Радев си спечели неприятели, но той спечели и симпатиите на много хора. Освен това, враговете на Румен Радев му носят повече приятели. Това каза в интервю за Радио Шумен политологът Георги Киряков. Според него, държавният глава не е изпълнил един от ангажиментите си да бъде надпартиен...

публикувано на 23.01.19 в 15:20

Децата и болницата

Хиляди са случаите на усложнения след грип, за които съобщават здравните специалисти. Много от болниците в страната дори набавиха в отделенията допълнителни легла, за да поемат наплива от пациенти. Децата са сред най-засегнатите от респираторните вируси. Как да ги подготвим за влизането в болница, ако това се наложи? Има ли начин, който да не ги..

публикувано на 23.01.19 в 13:57
КОЦ - Шумен

Очакват нова гама камера в КОЦ-а

Модерна апаратура за диагностика ще бъде доставена през февруари в Комплексния онкологичен център в Шумен. Новата SPECT гама камера е за откриване и проследяване на онкологични заболявания, като е особено полезна при рака на простатата, поясни управителят на лечебното заведение д-р Сотир Караниколов. Няма друг такъв апарат в специализираните..

публикувано на 23.01.19 в 13:25

В Русе няма желаещи да работят в ТЕЛК

Два състава на трудово-експертни лекарски комисии работят към Университетската болница "Канев" в Русе. Това разделение се е наложило както поради високия брой пациенти, така и заради разнообразието от заболявания, които трябва да получат експертни решения. Лекарките Лиляна Тончева и Ирина Димитрова са председатели на Първи и Втори ТЕЛК състава в..

публикувано на 23.01.19 в 10:59
Д-р Ангел Кунчев показа, че препоръчва  антигрипната ваксинация не само на думи

При грип веднага на лекар!

Характерна особеност за грипната епидемия тази година е, че тя има по-малка интензивност. Усложненията след грипа зависят от това дали сме потърсили навреме лекарска помощ. Обикновено високата температура се задържа в продължение на 3-4 дни, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той бе категоричен, че хората не трябва да..

публикувано на 22.01.19 в 14:41

Захари Тодоров с национална награда

С есе, което е посветил на своите баба и дядо, деветокласникът Захари Тодоров от Търговище спечели национален конкурс. Той разказва за старите семейни истории, които са го впечатлявали силно през детството и с които завоюва първо място в конкурса „Най-живата традиция на моя роден край“. Надпреварата бе в град Брезник. Захари Тодоров е член на..

публикувано на 22.01.19 в 10:02

Ще се стреснат ли джигитите на пътя

Нови драконовски мерки за борба с войната по пътищата на страната подготвя държавата. Една от идеите е максималната разрешена скорост за движение в градовете да бъде намалена от 50 на 30 километра. С цел да бъде осигурена по-добра подготовка на кандидат-шофьорите пък държавата планира да увеличи и часовете им по кормуване от 31 на поне 50 часа...

публикувано на 22.01.19 в 09:42