Колко ще поскъпне "гражданската"?

“Гражданска отговорност”може да достигне 1000 лв., ако не се въведе лимит на неимуществените обезщетения при смърт в катастрофа или не се изготви методика за определянето им. За това предупредиха от Асоциацията на българските застрахователи. Това стана само ден, след като премиерът Бойко Борисов разпореди на ГЕРБ да не гласуват промените в Кодекса за застраховането, с които се предлага таван от 20 000 лв. обезщетение за всяко дете и за съпруга на загиналия.

Според експерти, цената на застраховката може да се повиши 6-7 пъти заради решението на Върховния касационен съд да разшири кръга от роднини, които могат да претендират за обезщетения при смърт в катастрофа. Някои застрахователи дори се страхуват от фалити, тъй като започват да се преразглеждат дела от преди 5 години с двойно или тройно разширение на засегнатите роднини, каза в интервю за Радио Шумен генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова.

Според Богдан Милчев от Института по пътна безопасност, е абсолютно недопустимо толкова значим обществен проблем като цената на застраховката „Гражданска отговорност“ да бъде решен през „задния вход на Народното събрание“. Относно идеята за въвеждане на таван за обезщетенията Богдан Милчев бе категоричен, че според европейската практика няма въведен максимален праг, а само минимален.

Чуйте интервюта на Георги Софронов с Нина Колчакова и Богдан Милчев.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празници без семейство

В последния месец на годината сякаш благотворителността и милосърдието оживяват, дали защото разчитаме на тях като на индулгенция - да изкупят безразличието, което сме показали през останалото време, или пък защото наистина сме почувствали необходимост да дарим миг щастие на сираците и бедните. Децата и младежите в социалните институции отдавна не се..

публикувано на 18.12.18 в 15:47

"Социални помощи" за полицията

Пореден скандал в редиците на МВР. Този път заради допълнителните пари, които служителите ще получат за Коледа. Преди дни стана ясно, че всички работещи в системата на МВР ще получат по 100 лева за постигнати резултати. Служителите реагираха остро заради малкия размер на бонусите. От Синдикалната федерация на служителите в МВР обвиниха..

публикувано на 18.12.18 в 14:18

Първи по агресия в нета

България се нарежда на едно от първите места в света по агресивно поведение в социалната мрежа. През последните години пък рязко е паднала възрастта на сърфиращите в интернет от 10 на 7 години. Децата между 9 и 11 години имат профили в социалните мрежи, направени от родителите им, заяви в интервю за Радио Шумен пред колегата Георги Софронов..

публикувано на 17.12.18 в 12:04

Приключва изкупната кампания

Приключва изкупната кампания на тютюна. В повечето общини от Североизточна България стопаните вече си продадоха продукцията. Доволни ли са земеделците? Отговор на този въпрос - в репортажа на Айше Лятиф от пункта за изкупуване на тютюн в каолиновското село Пристое.

публикувано на 17.12.18 в 11:02

Понякога празниците са тъжни

Празниците носят риск за самотните и хората, склонни към депресивни състояния. Нормалното за всеки човек състояние на тъга може да прерасне в депресия, особено при самотните хора, казва психотелапевтът Даниела Стоянова. „Ако човекът не може да излезе навън, то телефонният разговор е по-добрата алтернатива от общуването чрез социалните мрежи“, казва..

публикувано на 14.12.18 в 11:16

Оцеляващи в красивата бяла планина

Предстоят празнични и почивни дни. Как да се подготвим за опасностите, които крие планината през зимата?   Добрата предварителна подготовка, информацията за времето, маршрутът и водачът са сред най-важните условия за щастливо преживяване, казва планинският спасител Камен Якимов. Ако времето внезапно се влоши, по-добре се откажете от пътуването...

публикувано на 14.12.18 в 09:21

Двама шефове на образованието в Русе

Системата на образованието в Русе отново преживява вълнения и те са предизвикани от смени на самия й връх. От вторник уволненият преди година началник на Регионалното управление на образованието Димитър Райнов е отново на работа след решение на Върховния административен съд, но пък досегашната началничка Росица Георгиева не е освободена от..

публикувано на 13.12.18 в 15:13