Представят книгата "Рафаел"

Снимка: Ладислав Цветков

Книгата на Леа Коен „Рафаел“ ще бъде представена в русенската библиотека от 18 ч. Рафаел Арие е действителна личност от първата половина на XX век, осъден след шумен процес. В сюжета е вплетена криминална история. Еврейската фамилия Арие е развивала българската парфюмерийна промишленост до 1943 г.

Авторката Леа Коен е български писател, музиколог, дипломат и политик, творбите й са преведени на много езици.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Шопов и Лилия Маравиля

Христо Шопов и Лилия Маравиля на шуменска сцена

В големия салон на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ на 22 април ще се играе спектакълът „Догодина по същото време 2“. Началото му е от 19 ч.  Негов режисьор е Георги Михалков. Сценографията и костюмите са дело на Антония Попова, композитор на музиката е Иван Драголов. Продуценти са Владислав Карамфилов и Лилия Грънчарова. На сцената блестят..

публикувано на 19.04.19 в 15:52

Рядко изпълнявани творби на Владигеров

Цигуларката Милена Вълева и пианистът Александър Колев са част от днешния богат културен афиш в Шумен. Преподавателката в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София и акомпаняторът в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив ще представят рядко изпълнявани творби на Панчо Владигеров. Концертът им..

публикувано на 19.04.19 в 14:24

Жените в Националния пленер по фотография

Петък е вторият ден във второто издание на Националния пленер по фотография, който се провежда в Шумен. Д о 21 април във форума се включват 8 фотографи.  Участниците имат възможност да снимат творчески състави по време на техните репетиции и подготовката им за концертни изяви, затова пленерът е под мотото “Какво се случва, когато нищо не се случва”...

публикувано на 19.04.19 в 13:35

Колекцията на Иван Радев в Шумен

Изложба „Колекцията на Иван Радев“, с творби от фонда на шуменската художествена галерия "Елена Карамихайлова", ще бъде открита от 18 ч. днес. В експозицията са включени творби от художниците Златю Бояджиев, Петър Урумов, Иван Пенков, Генко Генков, Енчо Пиронков, Михалис Гарудис, Васка Емануилова, Любомир Далчев и други, както и оригинални..

публикувано на 19.04.19 в 09:54

Нова експозиция в Шуменската крепост

Нова експозиция с археологически артефакти бе открита в реновираното музейното пространство на територията на Шуменската крепост. В изграждането на обекта са вложени средства по проект и още 50 000 лева от собствените приходи на Регионалния исторически музей в Шумен.  На церемонията по откриването присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов,..

публикувано на 18.04.19 в 16:13
Радмила Петрова – Кръстева и Даниела Андонова

Младите Моцарт и Менделсон

Цигуларката Радмила Петрова – Кръстева и пианистката Даниела Андонова ще са солисти в концерта на шуменската симфониета тази вечер. Те ще изпълнят двойния концерт на Феликс Менделсон за цигулка, пиано и струнен оркестър. Композиторът написва произведението, когато е едва на 14 години, но творбата е изключително виртуозна, казват двете инструменталистки...

публикувано на 18.04.19 в 10:57

Архитектурата на Вароша в изложба

Изложбата „Възрожденският дух на града-квартал Вароша в Търговище“ ще бъде открита от 17,30 ч. днес в Славейковото училище. Експозицията на Регионалния исторически музей в Търговище е посветена на Международния ден за опазване паметниците на културата – 18 април.  Постери представят възрожденското архитектурно наследство на територията на стария Варош...

публикувано на 18.04.19 в 10:02