Ученици избират бъдеща професия

Снимка: pixabay.com

Професионалните гимназии в Разградска област не предлагат обучение в някои от търсените от бизнеса специалности. Това е един от изводите, направен по време на работната среща в Разград между работодателите и директорите на професионални гимназии в областта, съобщи за Радио Шумен Албена Добрева - старши експерт в Регионалното управление на образованието в Разград.

"В близко бъдеще нашата работа ще бъде насочена към популяризиране на тези професии и специалности сред учениците в 6 и 7 клас. Предстои седмица на професиите от 19 до 23 ноември. Освен дейности в професионалните гимназии, предвиждаме да се проведат и дни на отворените врати в предприятията, които учениците ще могат да посетят", посочи тя.

Тази година всички професионални гимназии, които в Разградска област са 10, работят по програмата за ученическите практики. Техни ученици провеждат стаж в реална работна среда в общо 89 фирми, каза още Албена Добрева.ВИЖТЕ ОЩЕ

Младеж дарява козунаци на пенсионери

45 козунака бяха раздадени на възрастните хора от лознишкото село Трапище. Дарението е направено от 17-годишния Кирил Балдев от Пазарджик, който организира инициативата „Козунак за всеки пенсионер“. Първоначално целта е била да се съберат 360 козунака, които да стигнат до пенсионери от различни краища на страната. „Тази бройка отдавна е достигната..

публикувано на 18.04.19 в 15:35

Представят "Античният Абритус" на туристическа борса

Община Разград участва в 16-ото Международно изложение „Културен туризъм“, което се провежда от днес до 20 април във Велико Търново. Панорамният щанд „Абритус“ ще бъде разположен в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. Акцент в представянето е фестивалът „Античният Абритус“. Тази година в него ще участват над 100 души от Италия, Румъния..

публикувано на 18.04.19 в 11:28

Куче нахапа мъж в Студенец

53-годишен мъж е нападнат и нахапан от куче в стопанския двор на лознишкото село Студенец, съобщават от Областната дирекция на МВР – Разград. Вчера около 17 ч. мъжът минал през портала, а животното не спирало да лае. Синджирът, с който било вързано, се скъсал, кучето се нахвърлило върху посетителя и го нахапало многократно по крайниците и тялото...

публикувано на 18.04.19 в 11:19

Вдигат капанско село в училище

Интерактивно капанско село ще бъде изградено в двора на Основното училище „Иван Тургенев“ в Разград. То е част от идеен проект за възпитанието на децата в българските традиции и ценности, каза за Радио Шумен директорът на учебното заведение Милена Орешкова. "Това ще бъде място, където децата чрез игра ще се възпитават и обучават, ще спортуват и..

публикувано на 17.04.19 в 10:49

Крадецът на гоблени

38-годишен мъж откраднал 13 гоблена с различни размери от къща в Разград. Деянието било извършено за времето от 5 март до 6 април, съобщават от Областната дирекция на МВР - Разград. Крадецът проникнал в дома на 55-годишна жена през прозореца, докато тя била в чужбина. Нанесените щети са в процес на изясняване. В хода на образуваното..

публикувано на 17.04.19 в 10:12

Планови спирания на тока днес

Населени места в Североизточна България ще останат без ток днес заради ремонти, обслужване на съоръженията и профилактика. В Завет от 9 ч. до 16,30 ч. захранване няма да има по улиците „Китка“, „Латинка“, „Паисий“, „Стара планина“, „Цар Симеон“, „Мусала“, „Бузлуджа“, „Никола Пушкаров“, „Орловска“, „Вихрен“ и част от „Освобождение“. В останалата..

публикувано на 17.04.19 в 06:10

Деца на гости в съда

Над 40 ученици от различни учебни заведения от ученическите превантивни клубове гостуваха на Районния съд в Разград днес.  Заедно с тях бяха секретарят на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Диана Господинова, секретарят на ОБСН Станислава Петрова и експерти от превантивно-информациония център,..

публикувано на 16.04.19 в 15:25