Ученици избират бъдеща професия

Снимка: pixabay.com

Професионалните гимназии в Разградска област не предлагат обучение в някои от търсените от бизнеса специалности. Това е един от изводите, направен по време на работната среща в Разград между работодателите и директорите на професионални гимназии в областта, съобщи за Радио Шумен Албена Добрева - старши експерт в Регионалното управление на образованието в Разград.

"В близко бъдеще нашата работа ще бъде насочена към популяризиране на тези професии и специалности сред учениците в 6 и 7 клас. Предстои седмица на професиите от 19 до 23 ноември. Освен дейности в професионалните гимназии, предвиждаме да се проведат и дни на отворените врати в предприятията, които учениците ще могат да посетят", посочи тя.

Тази година всички професионални гимназии, които в Разградска област са 10, работят по програмата за ученическите практики. Техни ученици провеждат стаж в реална работна среда в общо 89 фирми, каза още Албена Добрева.ВИЖТЕ ОЩЕ
Абритус - северната порта

Разград се бори за награди за туризъм

Община Разград е номинирана в две категории в класацията „Годишни награди в туризма 2018”. В категорията за туристическа атракция или обект се състезава Археологическия резерват "Абритус", а за туристическо събитие - Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти. Подробности за конкурса са публикувани в сайта..

публикувано на 15.11.18 в 16:06

Община Самуил с нова придобивка

Нов багер за 120 000 лева закупи Община Самуил за снегопочистването, каза кметът Бейтула Сали. Около десет машини ще разчистват пътищата през зимните месеци. При необходимост два камиона ще бъдат оборудвани с гребла, уточни той. „Техниката не е достатъчна при тежка зимна обстановка, но нямаме възможност да закупим машини“, коментира Сали. Ръководството..

публикувано на 15.11.18 в 14:14

В Самуил заплашват с протести

Жители на община Самуил са събрали подписка и заплашват с протести, ако на територията на общината бъде изградена лагуна за течна тор. "Такова намерение има ръководството на свинекомплекс в Исперих. Общинското ръководство не е издало разрешение за изграждане на съоръжението. Предстои дело в началото на декември в Разградския административен съд...

публикувано на 15.11.18 в 11:59

Задигнаха бутилки с уиски

Пари и алкохол са откраднати от апартамент в Разград. Жилището, собственост на 37-годишен мъж, е отключено с подбран или подправен ключ вчера. Задигнати са четири бутилки уиски и сумата от 300 лв. По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 14.11.18 в 10:32

Нова детска площадка в Йонково

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен откри детска площадка в детската градина в исперихското село Йонково. Площадката е изградена с негово лично дарение, което включва комбинирана пързалка, люлка, клатушка и кошче за смет. С доброволен труд жителите са монтирали съоръженията. В детската градина се обучават 18 деца. Гюнай Хюсмен предостави..

публикувано на 14.11.18 в 07:07

Тертерчани oбнoвяват парка в селoтo си

Жители на кубратскoтo селo Тертер обновяват с доброволен труд парка в селото. Средства за ремонт в размер на 10 000 лева са спечелени по проект oт Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, уточни кметът Никoлай Иванoв. 12 дoбрoвoлци засадиха дръвчета, рoзи, тунии и целoгoдишни цветя. „Вече възстанoвихме oградата на..

публикувано на 14.11.18 в 07:02

Проверка на ремонтни дейности

Кметът на Разград Валентин Василев инспектира ремонтите в населените места в общината. Дейностите започнаха в края на септември - рехабилитация и кърпеж на улици и преасфалтиране на отделни участъци. Общата стойност на предвидените разходи е 145 800 лв. Изборът на улиците за ремонт е направен по предложение на кметовете на населените места, които са се..

публикувано на 13.11.18 в 16:15