Върнаха 76 деца в класните стаи

Снимка: архив

76 деца са записани в училище или в детска градина след обхода на 32 екипа в Русенска област. В риск от отпадане от образователната система са 60 деца и ученици. Това стана ясно на заседанието на Постоянната комисия по образованието, младежките дейности и спорта и Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси. 

Най-често срещаните причини за отпадане от образователната система са миграция на семействата в чужбина и в страната; социално-икономически причини; ранните бракове и ранното раждане на деца в ромската общност. Установени са отделни случаи на много тежко болни деца (неподвижни, с множество увреждания, нeговорящи), което затруднява ходенето им на училище.

Сред мерките спрямо необхванатите в образователната система деца и ученици са налагане при необходимост наказания на родителите по Закона за закрила на детето и Закона за предучилищното и училищно образование; спиране на социални помощи и помощи в натура.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник в община Ценово

Традициите, свързани с Бабинден, и тази година с пълна сила оживяха във всички населени места на община Ценово. Обичаят е един от най-тачените и обичани в празнично-обредната система в региона. Ритуалите започнаха да се изпълняват още от неделя и продължиха на 21 януари, когато по стар стил се отбелязва Денят на родилната помощ. На празничната..

публикувано на 21.01.19 в 13:41

40 непълнолетни майки в Русе

Общо 1694 бебета са се родили в Русе през миналата година и градът не прави изключение от националната  тенденция за намаляване на раждаемостта. Добрата новина и тази година е, че майчината смъртност отново е нулева. С 91 по-малко са бебетата, родили се в Русе през миналата година и въпреки липсата на стандарт в акушерството и гинекологията,..

публикувано на 21.01.19 в 13:02

Аптекари от Русе готвят бойкот

Русенски фармацевти обмислят бойкот на двете електронни системи за снабдяване с лекарства, които трябва да бъдат въведени през февруари. Едната е свързана с разпространението на фалшиви медикаменти в Европейския съюз, а с другата има за цел да спре нерегламентирания експорт и реекспорт на лекарства. Фармацевтите смятат, че въвеждането ще коства..

публикувано на 21.01.19 в 11:14

Бабинден в Кубратско

Бабинден отбелязват днес в Кубрат. Началото е от 12,30 ч. в ритуалната зала при Народното читалище „Свети Свети Кирил и Метoдий“. Ще се проведе традиционният конкурс „Мисис баба“. От 12 ч. oбичаят ще бъде пресъздаден и в селo Юпер. Самoдейци oт читалище "Напредък" ще пoсетят местнoтo кметствo, а след тoва пo стар oбичай на селската чешма ще бъде..

публикувано на 21.01.19 в 09:35

Бабинден в Басарбово

В Басарбово днес отпразнуваха Бабинден и почетоха бабите-акушерки, които преди време са били единствената родилна помощ. На празника присъстваха зам.-кметът по комунални дейности в Община Русе Наталия Кръстева, народният представител Пламен Нунев, кметът на Басарбово Николай Колев, председателят на РКС – Русе Пенка Пеева и др. Тържеството започна с..

публикувано на 19.01.19 в 15:11

Борбата с африканската чума на фокус в Русе

Ако се отделят повече средства от Европейския съюз за откриване на ваксина срещу Африканската чума по свинете, този проблем ще бъде решен и няма да има толкова икономически загуби. Това е мнението на евродепутата Момчил Неков, който организира в Русе среща по въпросите на тази болест. Според Неков, който е член на Комисията по земеделие и развитие на..

публикувано на 19.01.19 в 08:38

65 дни мръсен въздух

В 65 дни от миналата година във въздуха в Русе е отчетено по-високо от допустимото съдържание на фини прахови частици. Тези данни съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите. Оттам допълват, че спрямо 2017 година се отбелязва спад със 7 дни. Най-много превишения - 57, са регистрирани през отоплителния сезон на миналата година...

публикувано на 18.01.19 в 17:09