Върнаха 76 деца в класните стаи

Снимка: архив

76 деца са записани в училище или в детска градина след обхода на 32 екипа в Русенска област. В риск от отпадане от образователната система са 60 деца и ученици. Това стана ясно на заседанието на Постоянната комисия по образованието, младежките дейности и спорта и Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси. 

Най-често срещаните причини за отпадане от образователната система са миграция на семействата в чужбина и в страната; социално-икономически причини; ранните бракове и ранното раждане на деца в ромската общност. Установени са отделни случаи на много тежко болни деца (неподвижни, с множество увреждания, нeговорящи), което затруднява ходенето им на училище.

Сред мерките спрямо необхванатите в образователната система деца и ученици са налагане при необходимост наказания на родителите по Закона за закрила на детето и Закона за предучилищното и училищно образование; спиране на социални помощи и помощи в натура.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-дългото хоро в Русе

Най-дългото хоро организира днес в Русе народният певец Илия Луков. Концертът на фолклорният изпълнител и Танцова формация   „Мездра” ще започне след час на площад „Свобода“, в близост до Съдебната палата в града. По време на събитието ще се проведе и фолклорното надиграване ”Да се хванем на хорото”. Концертът е част от националната инициатива..

публикувано на 21.04.19 в 09:34

Мажоретки превземат Русе

Русе е домакин на Международния младежки мажоретен фестивал „Русе. Ритъм & Марш“. Третото издание на проявата, организирана от общинската администрация и Общинския младежки дом, е днес и утре в крайдунавския град. Ще участват 28 представителни формации на мажоретни клубове от България и Румъния, както и три фанфарни младежки оркестъра. В 17,30..

публикувано на 20.04.19 в 16:00

Велопоход, посветен на Априлското въстание

Велопоход между градовете Русе и Гюргево, посветен на Априлската епопея, ще се проведе днес под патронажа на областния управител на Русе Галин Григоров. Очаква се да се включат над 100 колоездачи, както и представители на клуб „Традиционер“ и членове на сдружението „Приказка за България“ в четнически униформи.  Стартът ще бъде даден в 10 ч. пред..

публикувано на 20.04.19 в 09:03
Снимката е илюстративна.

Русенец загина при пожар

Мъж загина при пожар тази нощ в Русе, съобщава агенция БГНЕС. Инцидентът станал в къща в непосредствена близост до булевард "Неофит Бозвели". Огнеборците се борили с часове с пламъците, а тази сутрин на мястото на произшествието все още има противопожарен екип. Все още няма официална информация какво е причинило пожара. Работата на огнеборците била..

публикувано на 19.04.19 в 11:05

Хайде на Търлата!

От днес в Русе се открива традиционната Търла. Тази година тя ще се проведе в Парка на младежта заради ремонтите, които в момента се извършват на кея. В тазгодишния панаир ще има детски атракциони и забавления за големи, люлки за тийнейджъри и изнесени щандове на местни заведения. Организатор е Съюзът на ресторантьорите и хотелиерите. И тази година ще..

публикувано на 19.04.19 в 07:14

Част от Русе без вода

Заради подмяна на водопровод по улица „Панайот Хитов“ в Русе без вода днес (19 април) ще останат част от абонатите на ВиК, съобщават от дружеството в дунавския град. С нарушено водоподаване ще бъдат потребителите по улица “Панайот Хитов“ – в участъка от улица „Муткурова“ до булевард „Цар Освободител“, и вховоде А, Б и В на блок „Съединение“.

публикувано на 19.04.19 в 06:20
Снимката е илюстративна.

Ще ремонтират градинка, ама друг път

Тази година няма да се реконструира градинката до площад „Дунав“ в Русе. Това съобщи в отговор на питане заместник-кметът Димитър Наков по време на днешното заседание на Общинския съвет. Въпросът беше поставен след сигнал на граждани за лошото ѝ състояние и опасните детски съоръжения там. Благоустрояването и озеленяването на градина „Дунав“ е..

публикувано на 18.04.19 в 16:23