Национален статут за Гробницата в Гагово

Община Попово е потърсила съдействие от Министерството на културата монументалният архитектурен комплекс „Тракийска гробница“ край поповското село Гагово, да бъде включен в списъка на историческите обекти с национално значение.Общината вече е изкупила всички прилежащи имоти около уникалното култовото съоръжение, датирано от 4-3 век пр. Хр., обясни кметът на община Попово д - р Людмил Веселинов. По думите му местната администрация е готова да възстанови гробницата. "Имаме намерението да направим и туристически маршрут, който ще включва тракийския паметник, Ковачевското кале, скалния манастир в село Крепча и наколните жилища в Еленово, каза още д - р Веселинов. Гробницата в село Гагово e с две кръгли камери и няма аналог на територията на нашата страна, според специалистите.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Бабуване" и "Мис баба" в Търговищко

Празникът Бабинден ще бъде отбелязан днес в 25 читалища в община Търговище. В селата Васил Левски, Пресиян, Ралица, Надарево и Острец ще има възстановка на обичаите, с обредно къпане на бебе и акушерка, съпроводени с благословии и даряване на възрастната жена. В Драгановец бабите ще обходят всички домове, в които са „бабували”. В селата Бистра, Голямо..

публикувано на 21.01.19 в 07:24

Без ток в Североизтока днес

Спирания на тока ще има днес в Търговище поради неотложни ремонти на съоръженията. От 9 ч. до 13 ч. ще е прекъснато захранването по улица „Георги Сава Раковски“ №104 и по улица „Александър Стамболийски“  №8, 8А, 10, 13, 14, 15, 15А, 16. В Сливо поле също се правят ремонти по мрежата. Заради тях до края на месеца ежедневно между 9 ч. и 16 ч. се..

публикувано на 21.01.19 в 06:12
Язовир

Бракониерски мрежи в язовира

Бракониерски мрежи и риба са извадени от водите на язовир "Ястребино". Акцията на доброволците от Централната рибноопазваща организация - клон Ястребино беше проведена по сигнал, съобщи ръководителят Шенол Хасанов. Екипът влязъл с лодка в почти изцяло замръзналия водоем. Извадена е една мрежа с дължина 160 метра. Уловената в нея риба, около 20 кг..

публикувано на 18.01.19 в 16:24

Повече пари за ин витро бебета

35 000 лева са парите, с които тази година ще разполага Общинският фонд „Ин витро“ в Търговище. Това е с 5000 лева повече от 2018 г. През миналата година Фондът е одобрил 15 молби на двойки с репродуктивни проблеми, а през шестте години работа на общинската програма „Ин витро“ са родени 10 бебета. Всяка от одобрените двойки получава до..

публикувано на 17.01.19 в 11:08
Община Антоново

Антоново празнува днес

За петнадесета поредна година в Антоново подготвят празник на града. Днес жителите на малкото градче и общината почитат паметта на християнския светец Антоний Велики и отбелязват Деня на религиозната толерантност, каза кметът Хайредин Мехмедов. "Най-важното е да сме здрави, защото всеки човек си е набелязал някакви цели и трябва да е здрав, за да ги..

публикувано на 17.01.19 в 09:38

Билетът от 1 стотинка - при Цацаров

Ще сезираме главния прокурор Сотир Цацаров по случая с билета от 1 стотинка в Търговище. Това заяви днес председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова, цитирана от агенция БГНЕС. „Това е незаконно и означава, че държавата изцяло ще финансира превоза, което е източване. Ще сезираме главния прокурор, Агенцията за..

публикувано на 16.01.19 в 13:23

Кметът лице в лице с хората

През 2019 г. ще продължим работата по благоустрояване на Търговище и селата от общината. Това обяви кметът д-р Дарин Димитров по време на отчета за третата година от мандата си. По думите му, предстои изграждане, обзавеждане и оборудване на Център за грижа за хора с психични разстройства и Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за..

публикувано на 16.01.19 в 13:19