Национален статут за Гробницата в Гагово

Община Попово е потърсила съдействие от Министерството на културата монументалният архитектурен комплекс „Тракийска гробница“ край поповското село Гагово, да бъде включен в списъка на историческите обекти с национално значение.Общината вече е изкупила всички прилежащи имоти около уникалното култовото съоръжение, датирано от 4-3 век пр. Хр., обясни кметът на община Попово д - р Людмил Веселинов. По думите му местната администрация е готова да възстанови гробницата. "Имаме намерението да направим и туристически маршрут, който ще включва тракийския паметник, Ковачевското кале, скалния манастир в село Крепча и наколните жилища в Еленово, каза още д - р Веселинов. Гробницата в село Гагово e с две кръгли камери и няма аналог на територията на нашата страна, според специалистите.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Да подкрепим каузата на Ботаника Лайф

Да научим децата на България как се отглеждат екологично чиста храна! Децата от големите градове често не знаят откъде идва храната в магазина. Не знаят къде растат доматът, картофът, краставицата. Обществото ни като цяло е загубило връзката със земята, така характерна за българския народ в исторически план. Плодовете и зеленчуците от..

публикувано на 22.03.19 в 17:12

На бунт за заплати

Около триста работници от Завода за кабели се събраха пред сградата на Инспекцията по труда в Търговище, за да поискат помощ за изплащане на трудовите им възнаграждения. Работниците не са доволни от това, че не са изплатени заплатите за няколко месеца, както и от факта, че са им връчени предизвестия за прекратяване на трудовите..

публикувано на 22.03.19 в 11:28
Язовир

Риба в мрежите

500 метра бракониерски мрежи и риба са извадени снощи от язовир "Ястребино". Акциите на доброволците от Централната рибноопазваща организация са били в три поредни вечери, съобщи за Радио Шумен ръководителят на организацията в Ястребино Шенол Хасанов. Бракониерските мрежи са били в "ръкава" на язовира под село Трескавец. Мрежите са унищожени от..

публикувано на 20.03.19 в 15:27

Катастрофа отне два живота

Двама души загинаха при тежка катастрофа на първокласния път София - Варна между Омуртаг и Търговище. Около 10,05 ч. днес в оперативната дежурна част на Районното управление в Омуртаг на тел. 112 е получен сигнал за възникнало пътно-транспортно произшествие на път I-4 (София-Варна) в община Омуртаг. Правоспособен 58-годишен водач от Варна..

обновено на 20.03.19 в 14:43

Нови гори в Омуртаг

Над 100 декара нови гори ще бъдат залесени през тази година в Държавното горско стопанство в Омуртаг, съобщи директорът му инж. Красимир Николов. Направена е почвоподготовка на 140 декара, като 20 от тях са вече са засадени. На 23 март, малко преди Седмицата на гората, в териториалното поделение ще бъде даден старт на кампания по залесяването на 90..

публикувано на 19.03.19 в 15:12
Ставрофорен иконом Славчо Проданов вляво.

Почетно звание за духовника

Ставрофорен иконом Славчо Проданов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на град Търговище“. Това предложи председателят на Постоянната комисия „Образование, култура, културно–историческо наследство и вероизповедания“ към Общинския съвет Дамян Иванов. Докладната ще бъде разгледана на заседание на общинските съветници този месец. В нея се..

публикувано на 19.03.19 в 14:39

Дърва за огрев

И през следващия отоплителен сезон Държавното горско стопанство в Търговище ще предоставя на жителите на общината дърва за огрев. За това информират от Североизточното държавно предприятие. До края на този месец кметовете на населени места трябва да предадат списъци на желаещите да получат дървесина, уточни заместник-директорът на стопанството инж...

публикувано на 19.03.19 в 11:55