Отново на върха

Два отбора - две купи. Първо и второ място извоюваха в Националния есенен турнир по информационни технологии „Джон Атанасов“ ученици на Профилираната природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“ в Шумен. Ученици от 5 до 12 клас от цялата страна участваха в престижното състезание в две категории – за най-добро интернет приложение и най-добра мултимедийна презентация. Не за първи път учениците от шуменската математическа гимназия печелят призови места. Златните финалисти са Дани Стоянова и Елена Гинкова с мултимедийния си проект „Магията на светлината", а сребърните - Рафаела Петрова и Сиана Димова с „Онлайн Магелан“. Дължат успеха си на работата със своя ръководител Тонка Георгиева - преподавател по информационни технологии в гимназията. Постижението съвпадна със седмицата, в която най-старото училище в Шумен отбелязва 200 години от рождението на патрона си Нанчо Попович и 190 години от създаването на девическото училище. С Тонка Георгиева и осмокласниците разговаря Христина Димитрова:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Магдалена Ангелова

Тежък дефицит на лекари

Кадровият дефицит в шуменските лечебни заведения се задълбочава. Евентуалното пенсиониране   на единствения лекар със специалност „Физиотерапия“ в ДКЦ1 поставя под въпрос съществуването на отделението. Това каза управителят на лечебното заведение д-р Магдалена Ангелова. Тя допълни, че намаляват и   младите лекари, които желаят да  специализират..

публикувано на 25.04.19 в 12:29

Без криза за лекарства след Брекзит

Предстои излизането на Великобритания от Европейския съюз. Водят се усилени преговори за постигане на споразумение, което да уреди различни въпроси във взаимен интерес. ЕС работи по одобрението на мерки, които могат да влязат в сила само с одобрението на Европейския парламент. За всяко едно споразумение между ЕС и Великобритания също се изисква..

публикувано на 25.04.19 в 08:45

Фонтани през май

През есента на 2018 г. започна обновяването на площада пред Съдебната палата в Шумен. Проектът, направен от арх. Красимир Генов, беше представен преди година. Според него, всички пешеходни настилки около и пред съда ще бъдат подновени. Слънчевият часовник, изработен от художника Евгений Русев, ще бъде премахнат. На негово място ще има шадраван,..

публикувано на 24.04.19 в 15:39
Верка Сидерова

Дълголетието на добруджанските певици

В навечерието на своята 93 годишнина прочутата добруджанска певица Верка Сидерова разговаря със Станислав Буковалов. Кои са любите й песни, кой е най-щастливият  период в кариерата й, както и с коя песен иска да бъде запомнена, чуйте в прикачения файл: Разговорът е част от предаването Истории за историята от 21.04.2019 г.

публикувано на 22.04.19 в 14:49

Ученици от Търговище създадоха алманах за Вазов

"Вазов, България и ние" се нарича книгата, която шестокласниците от Първо средно училище "Св.Седмочисленици" в Търговище създадоха. Алманахът съдържа цитати от Вазови произведения, както и рисунки по тях. Книгата е с 80 страници, като всяка от тях е на различен автор и отразява гледната му точка към конкретна творба на Иван Вазов.Творческият процес е..

публикувано на 20.04.19 в 12:06
Тине Бец

За музикалните пътища до Словения

В рамките на 25-тото издание на Международните детско-юношески хорови празници "Добри Войников" прозвуча премиера на Misse pro iuventute  на словенския композитор Тине Бец . Духовната творба е аранжирана специално за хор "Бодра песен" , а нейният автор е само на 25 години. На шести април, за гостите и публиката на фестивала на детското хорово изкуство..

публикувано на 19.04.19 в 15:55

Пчелите гинат по време на цъфтеж

Между 20 и 40% е смъртността при пчелите, жалват се земеделски производители от региона. Зимно-пролетната смъртност не е нещо необичайно, но в случая става въпрос за отровени пчели по време на цъфтеж. Пламен Паунов, Николай Петков и Борислав Борисов от квартал „Мътница“ не помнят да е имало подобен случай в дългогодишната си практика. Те..

публикувано на 17.04.19 в 15:27