Изложба "Съхранено за поколенията"

Снимка: РИМ - Търговище

Изложбата „Съхранено за поколенията“ ще бъде открита от 17 ч. днес в Славейковото училище в Търговище. Експозицията е жест на благодарност към всички, които са дарили лични вещи, снимки, картички, архиви през последната година, казва Диана Жекова от отдел „Етнография“ в търговищкия музей.

"Това са селскостопански инвентар, кринове, градско облекло. Имаме сервизи, порцелан, стъкло и много интересни джобни часовници. Един от най-новите предмети, които получихме тази година, е сарашко джалде. Той се използва при шиене. Имаме и много ръкоделия", посочи тя.

Регионалният исторически музей в Търговище ще връчи грамоти на 50 дарители. Постъпилите предмети от декември 2017-а до настоящия момент са над 100.ВИЖТЕ ОЩЕ

Великден в католицизма и православието

В разгара на Страстната седмица се насочваме към темите, които вълнуват християнското съзнание и обществото, към страха от терористични атаки, към причините католическият и православният Великден да се отбелязват на различни дати. Естествено всичко това няма как да не обвържем и с очакването за посещението на папата у нас след дни, в началото на месец..

публикувано на 25.04.19 в 16:35

Дъга на толерантността

Завърши ученическият конкурс за рисунка, есе или разказ „Дъга на толерантността”, организиран от Силистренската община и Общинския съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси. Със свои творби участваха близо 100 деца от училищата в Силистренската община, от Дуловското село Черник и от Самуилово, Сливенско. В първа възрастова..

публикувано на 25.04.19 в 16:32

Откупиха детска изложба

Изложба „Цветен Великден” откриха в читалище „Самообразование” в Кирково, община Велики Преслав. Експозицията включва рисунки и празнични украшения, направени от природни и синтетични материали в читалищната работилница. Малчугани от местната детска градина също участват с рисунки за пролетта. Творенията са подредени във фоайето на читалището и в..

публикувано на 25.04.19 в 15:10

Девета стихосбирка

Своята девета стихосбирка „Песента на живота” издаде 75- годишната Ирина Петрова, член на литературния клуб „Петя Йорданова” в Исперих. Централна общинска библиотека и Народно читалище „Съзнание - 1891” в Исперих организираха литературна среща за представянето на книгата. На срещата присъстваха директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности” в..

публикувано на 25.04.19 в 12:17

"Сезони на глухарчето"

Марияна Костова е автор на стихосбирката "Сезони на глухарчето". Тя е бивш преподавател в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" по руска литература, автор е на научни статии, проза и поезия. Бивш ръководител е на Литературния клуб "Боян Пенев". Журито, присъждащо Наградите на Шумен за изкуство в раздела литература вече гласува..

публикувано на 24.04.19 в 17:42

Престилката – знак и молитва

„Престилката – знак и молитва“ е изложбата, която представя търговищкият музей тази вечер от 17.30 ч. в Славейковото училище. Експонатите са част от фонда на културния институт. Идеята е да се опровергаят хората, които казват, че музеите са едни стари гардероби, от които нищо не излиза, заяви Диана Жекова, уредник в отдел „Етнография“. Според..

публикувано на 24.04.19 в 16:47
Печенката и Десислава Тодорова в Шумен.

Печенката, Десислава Тодорова и Хари Ешкенази

Заключителният концерт на образователната програма „Фортисимо в клас“ в Шумен се състоя в зала „Професор Венета Вичева“. Водещата бе актрисата Ани Пападопулу. Със Симфониета Шумен под диригентството на Станислав Ушев свири цигуларят Хари Ешкенази. Със съчетание на бийтбокс, класическа и народна музика се включиха световната шампионка по бийтбокс..

публикувано на 24.04.19 в 16:19