Лед скова езерото "Сребърна"

Сребърна
Снимка: banker.bg

Лед е сковал езерото в „Сребърна”, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе. Дебелината на ледената покривка е около 7 сантиметра.

В централната част на водното огледало има незамръзнало петно, където се наблюдават струпвания на птици – неми лебеди, лиски, зеленоглави патици, зимно бърне и морски орли. През нощта езерото приютява многобройни ята от вида голяма белочела гъска. На територията на „Сребърна” се появяват и няколко къдроглави пеликани. Ежедневно се извършват обходи и не са установени нарушения в защитената територия.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Добротворци в Тутракан

Кампанията "Добротворци", стартира от днес в СУ "Христо Ботев" в Тутракан. Тя включва три акции и е организирана от Ученическия съвет. Първо ще бъде организиран б лаготворителен базар „Коледно чудо“, а всеки клас от училището трябва да изработи поне един продукт за базара. Втората акция се нарича „Жълти стотинки“, а събраните средства от..

публикувано на 17.12.18 в 09:10

Коледари с награди

Шест формации участваха в 24-тото издание на Фестивала на коледарските групи в Силистра. Журито с председател етнолога д-р Йордан Касабов прецени, че и трите мъжки групи са пресъздали обичая напълно точно и автентично, заради което награди получиха всички участници, съобщи за Радио Шумен Галин Великов от общинския отдел „Култура“. При децата първото..

публикувано на 15.12.18 в 16:39

Коледарско надпяване в Силистра

Традиционният фестивал на коледарските групи „Стани нине, господине” започва в 10 ч. в салона на Община Силистра. Надсловът тази година е „Вам си пеем, Бога славим!” Ще участват шест коледарски групи от община Силистра, две от които детски. Те ще бъдат разделени в две категории – обредни и певчески групи. Председател на журито ще бъде етнологът д-р..

публикувано на 15.12.18 в 09:46

В Силистра раздават топли дрехи

Младежкото обединение и Общинският съвет на БСП в Силистра са събрали зимни дрехи за нуждаещи се в кампания „Топла Коледа ви желаем”. Това съобщиха от местната централа на БСП. Дрехите са оставени на входа на Дунавския парк на Силистра, на един от градските площади и в Кризисния център за временно настаняване. Кампанията е продължила четири дни...

публикувано на 14.12.18 в 11:45

Детски пътеводител за Коледа

Детски пътеводител с послание от кмета на Силистренската община д-р Юлиян Найденов ще получат всички деца от първи до шести клас в навечерието на коледните празници, съобщиха от Общината. Пътеводителят е отпечатан в издателство "Фабер" във Велико Търново по поръчка на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и..

публикувано на 14.12.18 в 09:54

Предколедна надпревара

Конкурс за изработване на коледна картичка на тема "Коледна магия" организира Община Главиница. В надпреварата могат да се включат деца и ученици от образователните институции в общината. Според регламента на конкурса, участниците ще бъдат разпределени в различни възрастови групи. Призовата тройка във всяка възрастова група ще получи награди...

публикувано на 13.12.18 в 17:01

Тутракан тегли 1 млн. лв. заем

Община Тутракан да поеме дългосрочен общински дълг чрез банков кредит в размер на 1 000 000 лв. с 5-годишен срок за погасяване реши Общинският съвет на крайдунавския град на проведеното днес заседание. От дебата става ясно, че при текущото изпълнение на бюджета на Община Тутракан през 2018 г. са възникнали неотложни ангажименти, които е трябвало да..

публикувано на 13.12.18 в 15:47