Лед скова езерото "Сребърна"

Сребърна
Снимка: banker.bg

Лед е сковал езерото в „Сребърна”, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе. Дебелината на ледената покривка е около 7 сантиметра.

В централната част на водното огледало има незамръзнало петно, където се наблюдават струпвания на птици – неми лебеди, лиски, зеленоглави патици, зимно бърне и морски орли. През нощта езерото приютява многобройни ята от вида голяма белочела гъска. На територията на „Сребърна” се появяват и няколко къдроглави пеликани. Ежедневно се извършват обходи и не са установени нарушения в защитената територия.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Съветник се жалва в съда

Общинският съветник от БСП и лидер на общинската и областната организация на партията в Силистра Георги Кирилов е подал жалба в Административния съд за предсрочно прекратените му пълномощия от Общинската избирателна комисия. В позиция до медиите той определя действията на комисията за отстраняването му от Общинския съвет като политическа поръчка...

публикувано на 25.04.19 в 16:40

Двама съветници аут

Общинската избирателна комисия в Силистра е прекратила пълномощията на двама общински съветници в областния град, стана ясно на днешното заседание на Общинския съвет. Това са Георги Кирилов от БСП и Десислав Пенчев  от местната коалиция „Гражданско единство”. На мястото на Георги Кирилов е избран Станислав Стойков, а приемник на Десислав Пенчев е..

публикувано на 25.04.19 в 13:26

Райска ябълка от Япония

Дърво на мира е засадено в двора на Езиковата гимназия „Пейо Яворов” в Силистра, съобщиха от училището. Дървото е райска ябълка и е получено от Япония. Инициативата е по проекта „Да съхраним мира чрез всеобщо братство“, финансиран по програмата „Еразъм+“. Дървото ще остане в парка на училището като нетрадиционен паметник на мира. През 1945 година..

публикувано на 24.04.19 в 15:49

Достъпът забранен

За срок от 3 месеца се забранява достъпът на превозни средства, хора и животни до землища в селата Попина и Ветрен. Това съобщават от Областната администрация в Силистра. Мярката се предприема, за да се ограничи разпространението на африканска чума по свинете в региона. Достъп ще имат само служители на Държавното горско стопанство – Силистра,..

публикувано на 24.04.19 в 15:44

Затварят асансьорите

Училища, институции, спортни клубове, фирми и граждани от Силистра ще се включат в кампанията „Ден без асансьори“. Координатор и организатор на инициативата за града е Сдружението „Дуросторум-Дръстър-Силистра“. На 24 април символично ще бъдат „затворени“ асансьорите в обществени сгради в града, а доброволци ще призовават всеки да използва стълбите..

обновено на 24.04.19 в 09:40

Окончателна присъда за отвличане

Върховният касационен съд е оставил в сила решение на Апелативния съд във Варна за ефективни присъди срещу четирима силистренци. Десислав Пенчев, Камен Костов, Кристиан Христов и Петър Гичков са осъдени за отвличане. Това съобщиха от Окръжния съд в Силистра. Престъплението е извършено на 8.11.2015 година. Четиримата спрели принудително микробус, от..

публикувано на 23.04.19 в 11:46

Люти глоби за незаконни сметища

Проверки за незаконни сметища започват в Силистра и селата от общината. За това информират от местната администрация. Мярката е превантивна, а целта е да не се допуска изхвърлянето на твърди битови отпадъци, растителност и строителни материали на нерегламентирани места. Нарушителите се санкционират по Наредбата за опазване на обществения ред и..

публикувано на 22.04.19 в 13:40