Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат новите цени на водата

2
Снимка: pixabay.com

Новите, по-високи цени на водата ще обсъжда днес Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението на Комисията предвижда в Шумен увеличение  на цената за битовите потребители на 3,40 лв./м3 с ДДС.

Припомням, че миналата седмица свои позиции против увеличението изказаха общественият посредник Иван Капралов, кметът на Шумен Любомир Христов и областният управител проф. Стефан Желев. В петък оставката на областния управител на Шумен поискаха общинските съветници от групата „За Шумен“. Според тях „в качеството му на председател на Асоциацията по ВиК той не е направил нищо в защита на правата на гражданите тогава, когато е гласувана най-високата цена на водата в България, и не упражнява контрол върху направените инвестиции във водното дружество“. Групата „За Шумен“ ще внесе искане за отмяна на решението на Общинския съвет от миналата година за приемане на бизнес плана на ВиК. Съветниците ще настояват това предложение да бъде обсъдено на сесията на 20 декември. На откритото заседание на КЕВР днес ще присъстват представители на местната и държавната власт.

От регулатора настояват за помощи за бедните, които не могат да си плащат сметките за вода. „Това е практика в целия Европейски съюз. Във всяка една държава има механизми за подпомагане на бедните слоеве, тъй като достъпът до вода е основно човешко право“, каза пред БНР Ивайло Касчиев, който оглавява водната дирекция в КЕВР.

Комисията предлага още увеличение на цените на водата в Силистра и Русе.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Планово без ток

В Шуменска област от 08:30 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в част от Велики Преслав - местността "Патлейна" и манастир "Св. Пантелеймон". От 09:00 ч. до 16:30 ч. ток няма да има в село Средня – абонати, захранени от СТП "Училище“, както и в село Драгоево, от 09:00 ч. до 17:00 ч. в село Черноглавци, а от 09:00 ч. до 13:00 ч. в..

публикувано на 18.04.24 в 05:53

Суша мори пролетниците

Приключи сеитбата на пролетниците в региона, но сушата отново създава проблеми на земеделските производители. „Вече се наблюдава изкласяване при житата“, каза за Радио Шумен Маломир Власов от Съюза на зърнопроизводителите в Лудогорието.  „ До преди 10 дни нещата изглеждаха значително по-добре, но последните дни положението е трагично заради..

публикувано на 17.04.24 в 08:40

Планово без ток

Спирания на тока заради ремонтни дейности и профилактика: В Разградска област от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на селата Езерче и Раковски, а от 09:00 ч. до 16:00 ч. в Сеслав, Черешово и Малък Поровец. В Русенско спирания ще има от 08:30 ч. до 16:30 ч. в част от областния град и..

публикувано на 17.04.24 в 06:44

Гръмотевични бури, дъжд и градушки

Между 14° и 19° бяха температурите тази сутрин в региона. В Шумен са измерени 15°, атмосферното налягане е 976 хектопаскала, а относителната влажност на въдуха - 75%. Днес ще има променлива, по-значителна средна и висока облачност. Главно след обяд от северозапад ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Има условия и за градушки...

публикувано на 17.04.24 в 06:22

Декларираме доходи до 30 април

9800 души са декларирали до момента доходите си в шуменския офис на Националната агенция за приходите. 80% от декларациите са подадени по електронен път, 150 са постъпилите формуляри по пощата, а повече от 1800 данъкоплатци са ги подали на гише.  В страната постъпилите до момента попълнени данъчни декларации за доходите на физическите лица за..

публикувано на 16.04.24 в 11:49

Безработицата леко намалява

Повече от 14 000 безработни са започнали работа през март със съдействието на бюрата по труда в страната. Това отчита статистика на Агенцията по заетостта.  Регистрираната безработица в страната през март е намаляла и е 5,77%. Увеличава се броят и на заявените в бюрата по труда свободни работни места на първичния пазар.  В реалната икономика..

публикувано на 16.04.24 в 10:42

Рокада в кабинета

Премиерът Димитър Главчев предлага промяна в състава на служебния кабинет - външният министър Стефан Димитров да бъде освободен от поста си, а неговото място да заеме депутатът от ГЕРБ Даниел Митов. Предложението на Главчев идва часове след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му ще оттегли подкрепата си за служебното правителство,..

публикувано на 16.04.24 в 08:34