Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богоявленски ритуали в Североизтока

2
Снимка: Радио Шумен
Празникът Богоявление ще бъде отбелязан днес в Шумен. От 9 ч. в храмовете в града ще бъде отслужена Света божествена литургия. От 11 ч. пред сградата на Общината ще бъдат осветени българските бойни знамена и светини. Празничният водосвет ще бъде отслужен от свещеноиконом Красимир Капитанов от храма „Свети Три Светители“ в Шумен. В церемонията ще участват представителни роти от Шуменския военен гарнизон. Водещ на ритуала ще бъде полковникът от запаса Мишо Йорданов. От 12 ч. ще бъде възстановена традицията за хвърляне на Богоявленския кръст. Ритуалът ще бъде на Шуменското езеро, до ресторант "Барбароса". Инициативата е на свещениците от църквата „Свети Три Светители“ в града. На ритуала ще присъства и кметът Любомир Христов.

Утринно богослужение и света литургия ще бъдат отслужени в храмовете „Свети равноапостоли Петър и Павел“ и „Свети Архангел Михаил“ във Велики Преслав. От 10 ч. ще е Богоявленският водосвет, а от 11 ч. във водите на Камчия край Омуртаговия мост за девета поредна година ще бъде хвърлен кръстът. За късметлията, който го спаси, ще има подаръци, а за присъстващите са подготвени чай, вино и скара.

Доростолският митрополит Амвросий ще отслужи светата литургия и Великия Богоявленски водосвет в храма „Свети свети първоапостоли Петър и Павел“ в Силистра. Началото е от 9 ч. В 10,30 ч. от катедралния храм ще тръгне литийно шествие към брега на река Дунав, където ще бъде хвърлен кръстът.

В Тутракан също ще бъде спазена традицията за Богоявление. От 9 ч. в православния храм "Свети Николай" ще бъдат отслужени Света Литургия и Велик Богоявленски водосвет. Литийното шествие от храма ще стигне до брега на река Дунав, където ще се проведе ритуалът по хвърляне на кръста. От Община Тутракан са осигурили награди за участниците.

В Търговище Богоявленският ритуал по хвърляне на кръста ще започне в 11,30 ч. край градския шадраван. Организатори са Община Търговище и Архиерейското наместничество в града. Молебен за здраве и преуспяване на българския народ и богоявленски водосвет ще бъдат отслужат ставрофорен иконом Славчо Проданов и протойереите Бисер Христов, Анатоли Тодоров и Димитър Байков. В 12 ч. Богоявленският кръст ще бъде хвърлен във водите на шадравана. За късметлията, който го улови, по традиция ще има парична награда, осигурена от дарители. В програмата ще участва и Духовият оркестър.

След 22-годишно прекъсване в Разград ще бъде възродена традицията за ритуалното хвърляне на кръста на Богоявление. С организацията на събитието са ангажирани трима млади разградчани - Джипо Джипов, Андрей Андреев и Христофор Илиев. Те призоваха всички, които ще присъстват на ритуала, по възможност да бъдат облечени в носии и да носят българския трибагреник. Празникът ще започне в 11 ч. на язовир "Пчелина 2", а самият ритуал ще е от 12 ч. Освещаването и хвърлянето на Богоявленския кръст ще бъде извършено от архиерейския наместник отец Георги Георгиев. Очаква се ентусиастите, които ще скочат във водите на язовира, да са над 20. Победителят ще получи икона на свети Йоан Кръстител, а всички участници - грамоти. Ще има почерпка и музика на живо, обещават организаторите. 

Богоявленски водосвет организират днес и в Русе. В 11 ч. пред Катедралния храм „Света Троица” е началото на литийното шествие, а церемонията по хвърляне на кръста ще започне в 11,30 ч. на Понтона под хотел „Рига”. Ще бъде строена почетна рота под музикалния съпровод на Общинския духов оркестър. Богоявленският водосвет ще бъде извършен от Русенския митрополит Наум. Желаещите да влязат в надпреварата за изваждане на кръста от водите на река Дунав ще имат възможност да се запишат в 10,30 ч. днес, като от съображения за сигурност максималният брой на участниците ще бъде 15. Този, който извади кръста, ще получи хавлиен халат и парична награда, връчени му от кмета на Русе Пламен Стоилов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Христо Христов - кмет на Шумен

Не издържат на темпото на кмета

Общинският съветник Петър Петров от ПП „Общество за нова България“ отправи питане на какво се дължи хаосът с напускащи кадри от екипа на кмета на Шумен проф. Христо Христов.  По време на днешната сесия на Общинския съвет Петров припомни, че пръв от екипа на Христов си тръгна медийният му консултант Камен Андонов, а след това си отиде зам.-кметът по..

публикувано на 25.04.24 в 14:48

Злато за незрящи шахматисти

Със злато се завърна шуменският Спортен клуб "Светлина" от Националния турнир по шахмат за незрящи, който се проведе в Дряново.  Тимът спечели отборната купа.  В индивидуалната надпревара  Феим Якуб завоюва златен медал .  Спортното събитие беше посветено на 148-мата годишнина от Априлската епопея

публикувано на 25.04.24 в 14:02

Пръскат против кърлежи

Обработката на тревните площи в Шумен срещу кърлежи започва от тази неделя от входа и алеите на парк „Кьошковете“, съобщават от общинската администрация.  Последователно ще бъдат третирани районите на Природния парк „Шуменско плато“ около Стария град, заслоните, поляните край паметника „Създатели на българската държава“ и стъпалата към него.  Пръскането..

публикувано на 25.04.24 в 13:18

Доживотен затвор за убийство

Доживотен затвор за мъж, убил жената, с която съжителства. Тази присъда на Шуменския окръжен съд беше потвърдена и от Варненския апелативен съд, съобщават от там.  Трагедията е станала през ноември 2022 г. в село Черноглавци. Според съдебния състав, деянието е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, проявена от Адил А., като..

публикувано на 25.04.24 в 12:51

Присъдиха почетните отличия на Шумен

Общинският съвет в Шумен удостои акад. Дамян Дамянов с награда Почетен знак „Ключ на град Шумен“.  Решението беше взето след прегласуване с 22 гласа „за“ и трима "въздържал се".  Съветниците решиха и н ай- високото почетно отличие на Община Шумен да получи и  Александър Узунов, дългогодишен кмет на Шумен.  Посмъртно на шуменския журналист Красимир..

публикувано на 25.04.24 в 12:37

Не решиха нищо и за басейна

Докладната за подялба на имущество между община Шумен и хотелски комплекс „Шумен“ беше отлеглена от дневния ред на общинската сесия, след продължителни дебати.  Предложението на кмета Христо Христов предвиждаше община Шумен да получи басейна в хотелския комплекс и сградата на Безистена в близост.  О бщинските съветници предложиха да бъдат наети..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
КОЦ - Шумен

Казусът с КОЦ-а остава

Кметът на Шумен проф. Христо Христов обяви в сесийна зала, че през следващия месец ще обмисля нови варианти по въпроса с Комплексния онкологичен център (КОЦ) на Шумен.  В началото на днешното заседание на Общинския съвет той предложи извънредна точка, в която се предлага временно изпълняващ длъжността управител на КОЦ да бъде бившият директор на..

публикувано на 25.04.24 в 11:43