Екомузеят с най-много посетители

Снимка: БГНЕС

Екомузеят с аквариум в Русе е експозицията с най-голям брой посетители в региона през миналата година. Това съобщиха от Регионалния исторически музей. През залите на музея са преминали 19 190 души, или с около 1300 повече спрямо 2017 година. Най-висок се запазва делът на учениците и студентите – близо 9200, както и на индивидуалните посетители – повече от 5000. Чужденците са 2400, като увеличението е двойно.

На второ място по посещаемост в региона са Ивановските скални църкви - 18 817 души. През последните няколко години обектът, включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е експозицията, през която са преминали най-много чужденци. През миналата година те са били 12 444, като е отбелязан двоен ръст в сравнение с 2017 г. Туристите са основно от Япония, Тайван, Корея, Франция, САЩ, Германия и Румъния. 

След Екомузея и Ивановските скални църкви по посещаемост се нареждат Историческият музей в Русе, средновековният град Червен, Пантеонът на възрожденците, римската крепост "Сексагинта Приста" и Къщата на Калиопа.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Ще ремонтират градинка, ама друг път

Тази година няма да се реконструира градинката до площад „Дунав“ в Русе. Това съобщи в отговор на питане заместник-кметът Димитър Наков по време на днешното заседание на Общинския съвет. Въпросът беше поставен след сигнал на граждани за лошото ѝ състояние и опасните детски съоръжения там. Благоустрояването и озеленяването на градина „Дунав“ е..

публикувано на 18.04.19 в 16:23

Истории по действителни случаи

Проектът „Истории по действителни случаи“ стартира днес в Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ в Русе. Участниците ще работят с експерти за проследяване на развитието на модните тенденции в облеклата от 1920 г. до 1989 г. Ученици от специалностите „Моден дизайн“ и „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“..

публикувано на 17.04.19 в 16:56

Детски люлки или старо желязо?

Градинката до площад „Дунав“ в Русе  е в изключително лошо състояние. За това сигнализират граждани и търсят отговор от администрацията. Питането на русенци е внесено от двама общински съветници и ще бъде разгледано на заседание на Общинския съвет.  В сигнала си до местния парламент те посочват: "Ежедневно там преминава немалък поток от..

публикувано на 17.04.19 в 16:05

Рунтавелки оцеляват на предела

Най-малките за момента катеричета в Бебешориума на Фондация "Диви животни" са Малина и Капина. Това съобщиха на фейсбук страницата си от организацията. Двете сестрички са от Русе и са паднали от хралупа при отсичане на дърво в Дунавския парк. Майката е избягала и без да знаят какво точно да направят, секачите оставили бебетата отстрани с надежда..

публикувано на 17.04.19 в 11:29

Европа в нашия дом

Ролята на училището в професионалното образование и кариерното развитие, както и дигитализацията в съвременното общество, бяха обсъдени по време на форума „Европа в нашия дом“ в Русе. В гражданския диалог участваха повече от 200 учители от региона. За по-практическата насоченост на образованието в бюджета за настоящата година са отделени 1,5..

публикувано на 16.04.19 в 14:11

Част от Русе - без вода

Част от русенци ще са без вода заради  подмяна на водопровод, съобщават от водоснабдителното дружество. Днес (16.04.) от 8:30 до 17:00 часа, ще бъде нарушено водоподаването по ул. “Панайот Хитов“, ул. „Муткурова“ и жилищен блок „Съединение“.

публикувано на 16.04.19 в 05:42

Красимир Вълчев с почетен плакет

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев оцени високо Русенския университет като „най-доброто и бързо развиващо се висше училище  в Северна България“, което „...щеше да е на първо място, ако се правеше оценка за добро управление“…“ , защото прилага “ всички   възможни стратегии за развитие“ и е „пример в това отношение за всички..

публикувано на 15.04.19 в 19:02