Успешна година, ремонт в театъра и ново име на театралния фестивал

За календарната 2018 година в Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ са реализирани 16 премиери (10 за възрастни и 6 за деца). Над 28 000 души са посетили спектаклите на театъра. Реализирани са приходи в размер на около 151 000 лева.

Приключен е ремонтът на хидроизолацията на покрива, финансиран от Министерството на културата с около 60 000 лева. За съжаление гардеробът и библиотеката на театъра са пострадали от течовете преди ремонта.

Трима нови актьори са започнали работа в шуменския театър през март, а още четирима – през есента. На щат са трима режисьори – Максима Боева, Съби Събев и доц. Валерий Пърликов, подчерта Димитър Димитров, директор на сценичната институция. Той коментира участието на спектакли на театъра на фестивали у нас и в чужбина, както и наградите, получени за постановката "Нирвана". През януари текат репетиции по нови заглавия, ясен е и планът за новия сезон.

Театралният фестивал през месец май в Шумен ще има ново име, съобщи Дияна Христова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Нова българска драма“. Той вече няма да се назовава Международен фестивал „Друмеви празници, Нова българска драма“, а Театрален фестивал "Нова българска драма". Във форума няма да се връчва награда за спектакъл на чужд театър, ще има награда на публиката за предпочитан от нея спектакъл. Още можете да чуете в прикачения файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменски балерини с куп награди

Деца от Балетната школа към Центъра за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс в Шумен спечелиха награди на престижен конкурс. Те участваха в 26-тото издание на Международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда“, който се проведе в "Албена". Това е най-мащабният български фестивал с най-богатия награден фонд. Балерини от..

публикувано на 26.06.19 в 16:02

Изложба с кауза

Благотворителна изложба базар, наречена “Хубави неща“, представя художествените занаяти у нас. Експозицията ще бъде открита днес в Регионалната библиотека „Петър Стъпов“ в Търговище. Тя включва вази, сувенири, кукли и бижута, изработени в единични бройки. Това е поредната инициатива с благотворителна цел, средствата от която се предоставят на хора..

публикувано на 26.06.19 в 10:57

Героите на България - на пана

"Героите на България“ е личният проект на Драгомир Димитров от Силистра. С него той иска да припомни делото на велики български личности като ги изобразява на различни места в града. Първият нарисуван герой върху трафопоста до Дома на учителя в Силистра, е генерал Иван Колев, който е свързан и с историята на Добруджа. Следващият ще е генерал..

публикувано на 26.06.19 в 09:37

"Баш майстора завинаги"

Книгата „Баш майстора завинаги” ще бъде представена на 27 юни от 17:30 часа в Регионалната библиотека "Проф. Боян Пенев" в Разград от Веселина Господинова, дъщеря на българския актьор Кирил Господинов, който се превъплътява в ролята на Башмайстора в култовия български филм от втората половина на XX век.  Кирил Господинов е един от известните..

публикувано на 25.06.19 в 16:34

Фотогалерия в парка

Лесопарк „Кьошкове“се превръща във фотогалерия.   21 автори ще представят своите първи творби след завършването на курса по практическа фотография към Photoschool. В продължение на няколко месеца курсистите усвояваха теоретически знания и практически умения. Фотографските творби ще бъдат подредени по алеята зад фонтана на парка..

публикувано на 25.06.19 в 11:55

"Коридори" в библиотеката

Дебютната стихосбирка на Денис Нуф ще бъде представена в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен днес от 17:30 часа. Входът е свободен. Редактор на стихосбирката е Георги Гаврилов. Денис Нуф е роден в Разград, завършил е Българска филология във Великотърновския университет, роботи като оператор в регионална телевизия във Велико..

публикувано на 25.06.19 в 09:14

Цветно лято в библиотеката

Приключиха заниманията в част от ателиетата на Детската работилница за изкуство, която Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен организира за 13-та поредна година. Работилницата продължава с клубовете „Роботко“ , „Бонсай“ и „Роден край“ и ателиетата „Сръчни ръчички“ и „Весел лесен декупаж“. Интересът към летните занимания е огромен, каза..

публикувано на 25.06.19 в 08:48