Успешна година, ремонт в театъра и ново име на театралния фестивал

За календарната 2018 година в Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ са реализирани 16 премиери (10 за възрастни и 6 за деца). Над 28 000 души са посетили спектаклите на театъра. Реализирани са приходи в размер на около 151 000 лева.

Приключен е ремонтът на хидроизолацията на покрива, финансиран от Министерството на културата с около 60 000 лева. За съжаление гардеробът и библиотеката на театъра са пострадали от течовете преди ремонта.

Трима нови актьори са започнали работа в шуменския театър през март, а още четирима – през есента. На щат са трима режисьори – Максима Боева, Съби Събев и доц. Валерий Пърликов, подчерта Димитър Димитров, директор на сценичната институция. Той коментира участието на спектакли на театъра на фестивали у нас и в чужбина, както и наградите, получени за постановката "Нирвана". През януари текат репетиции по нови заглавия, ясен е и планът за новия сезон.

Театралният фестивал през месец май в Шумен ще има ново име, съобщи Дияна Христова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Нова българска драма“. Той вече няма да се назовава Международен фестивал „Друмеви празници, Нова българска драма“, а Театрален фестивал "Нова българска драма". Във форума няма да се връчва награда за спектакъл на чужд театър, ще има награда на публиката за предпочитан от нея спектакъл. Още можете да чуете в прикачения файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Книга за отец Златко Каратанасов

Във Велики Преслав излезе книга за един от най-дългогодишните свещеници в епархията Златко Каратанасов. Книгата за „Черковно - училищната борба и просвещението“ е редактирано университетско издание, дело на дългогодишния шуменски културен деятел и доскорошен читалищен председател Иван Цингаров. Научен консултант на книгата е кметът на Велики Преслав и..

публикувано на 19.01.19 в 16:11

Преславни дни в Преслав

Директорът на Археологическия музей „Велики Преслав” Пламен Славов представи най-мащабното културно събитие за 2019 г. - Събора на средновековното културно наследство „Преславни дни”. Първото издание на проявата е планирано за 4 и 5 май и ще се състои на старините в района на Южната порта. Главен организатор на събора е преславският музей,..

публикувано на 18.01.19 в 16:58

Любов по време на панаир

Премиерата на пиесата „Казимир и Каролине или И любовта никога не спира“ ще се играе от 19 ч. тази вечер - 18 януари, в Русенския театър. Автор на постановката е Йодьон фон Хорват - едно от имената на немскоезичната драматургия преди Втората световна война. Режисьорът Крис Шарков заяви, че днес има преоткриване на автора в Германия, който..

публикувано на 18.01.19 в 09:29

Представят "Гласовете от Русе за Добруджа"

Книгата „Гласовете от Русе за Добруджа“ ще бъде представена в историческия музей на дунавския град тази вечер от 18 ч. Автори на изданието са Мариана Димитрова и ,. "Те показват богата визуална картина от дейността на Вътрешната Добруджанска революционна организация в Русе", обясни Мариана Димитрова – уредник в отдел „Нова и най-нова история“...

публикувано на 17.01.19 в 11:03

Емилия Пройнова в "Любов - най-нужната илюзия"

Разградската поетеса Емилия Пройнова ще гостува в месечната поредица „Любов – най-нужната илюзия"  на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ в Разград. Любовната лирика ще звучи тази вечер от 17.30 ч. в културната институция. Музикалните изпълнения на възпитаници на Галина Героева от ДМШ „Илия Бърнев” към НЧ „Развитие 1869” ще допринесат за..

публикувано на 17.01.19 в 10:50

Йоана Райчева свири със Симфониета - Шумен

Йоана Райчева ще бъде солист в концерта на Симфониета - Шумен на 17.01.2019 г. В зала „Професор Венета Вичева“ ще прозвучат „Увертюра из операта „Театралният директор“ и Концерт за пиано и оркестър № 17 от Моцарт, както и Симфония № 103 от Хайдн. Началото е от 18:35 часа. Йоана Райчева е родена 1998 г., носител е на редица международни награди от..

публикувано на 16.01.19 в 14:14

10 000 лева повече за култура

10 000 лева повече за култура са предвидени в новия бюджет на община Велики Преслав, съобщи кметът Александър Горчев при откриване на днешното заседание на читалищните председатели и секретари. Те разпределиха без разногласия държавната субсидия от 256 000 лева според щатното разписание. Така градската културна институция ще работи тази година с..

публикувано на 16.01.19 в 14:13