Успешна година, ремонт в театъра и ново име на театралния фестивал

За календарната 2018 година в Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ са реализирани 16 премиери (10 за възрастни и 6 за деца). Над 28 000 души са посетили спектаклите на театъра. Реализирани са приходи в размер на около 151 000 лева.

Приключен е ремонтът на хидроизолацията на покрива, финансиран от Министерството на културата с около 60 000 лева. За съжаление гардеробът и библиотеката на театъра са пострадали от течовете преди ремонта.

Трима нови актьори са започнали работа в шуменския театър през март, а още четирима – през есента. На щат са трима режисьори – Максима Боева, Съби Събев и доц. Валерий Пърликов, подчерта Димитър Димитров, директор на сценичната институция. Той коментира участието на спектакли на театъра на фестивали у нас и в чужбина, както и наградите, получени за постановката "Нирвана". През януари текат репетиции по нови заглавия, ясен е и планът за новия сезон.

Театралният фестивал през месец май в Шумен ще има ново име, съобщи Дияна Христова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Нова българска драма“. Той вече няма да се назовава Международен фестивал „Друмеви празници, Нова българска драма“, а Театрален фестивал "Нова българска драма". Във форума няма да се връчва награда за спектакъл на чужд театър, ще има награда на публиката за предпочитан от нея спектакъл. Още можете да чуете в прикачения файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Архив

Великден през моите очи

Започва петото издание на конкурса за детска рисунка на тема „Великден през моите очи“. Надпреварата е под патронажа на областния управител на Разград Гюнай Хюсмен. В конкурса могат да участват деца и ученици от 6-годишни до дванайсетокласници, като те ще бъдат разпределени в четири възрастови групи. Всеки може да представи само по една творба...

публикувано на 22.03.19 в 16:04

"Злостории" от Явор Цанев

Първата книга за деца на русенския автор и издател Явор Цанев ще бъде представена в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в събота, 23 март, от 11 часа. Тя е озаглавена „Злостории“.  По инициатива на Явор Цанев от юни 2012 г. започва издаването на периодичното списание "Дракус“,  в което са включени ужаси, мистерии, фентъзи и научна фантастика. Цанев..

публикувано на 22.03.19 в 15:05

Франция, Моя Любов

Мира Радева и маестро Александър Кипров гостуват днес в Шумен със спектакъла си „Франция, Моя Любов“. Домакин на събитието от 18.30 ч. е Народното читалище „Добри Войников“. В спектакъла ще бъдат представени песни и истории на легенди като Едит Пиаф, Шарл Азнавур, Жо Дасен, Далида, Ив Монтан и Лара Фабиан, заяви Мира Радева, която по професия е..

публикувано на 22.03.19 в 11:56

Мартенски музикални дни

Деветият фестивален ден в рамките на Мартенските музикални дни предлага на русенската публиката два концерта, а на младите изпълнители - стартирането на три майсторски класа. Цигулари, акордеонисти и китаристи ще могат да разширят интерпретаторските си възможности, а лектори са Красимир Щерев, Георги Василев и Минчо Минчев. От 17.30 ч. в зала..

публикувано на 22.03.19 в 09:58

Конкурс за хумор и сатира

50 автори от страната са изпратили творби за участие в 12-тото   издание на Националния конкурс за хумор и сатира в Кубрат. До крайния срок, 2 април, се очаква броят на участниците да нарасне значително. Получените материали са предимно епиграми, афоризми и карикатури. По традиция получените творби ще оценява жури с председател Борис Арнаудов...

публикувано на 21.03.19 в 12:10

"Кукла" в учебника

Песента "Кукла" по текст на Димитър Воев, записана от група "Атлас" през 90-те години на XX век, вече е включена в учебник по музика за седмокласници в България. Това е първото отваряне на образователната система у нас към музиката и текстовете на фронтмена на "Нова Генерация", "Кале", "Воцек и Чугра" Димитър Воев, който си отива от този свят на 5..

публикувано на 21.03.19 в 12:06

Великденски екофантазии

Конкурс на тема „Великденски екофантазии 2019“ организират Община Никола Козлево и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Надпреварата е по повод великденските празници и Деня на Земята – 22 април. Конкурсът е за изработка на предмети от отпадъчни материали и в него могат да участват деца и ученици от..

публикувано на 21.03.19 в 12:00