Първо нощно наблюдение

2
Астрономическа обсерватория - Шумен
Снимка: Шуменски университет

,,100 часа астрономия“ е озаглавена последната инициатива на Международния астрономически съюз, който през 2019 година отбелязва 100 години дейност.

В тази организация участват астрономи от цял свят. Част от тях са и българи, някои завършили Шуменския университет ,,Епископ Константин Преславски“. Университетът има над 20 инициативи, които ще се проведат през тази година във връзка с голямата годишнина.

,,За вчера бе предвидена една от тях – наблюдение на слънцето с телескопите, разположени в Астрономическата обсерватория на университета, но облачното време попречи това да се случи. Тази нощ обсерваторията ще работи за вечерни наблюдения и се надяваме небето над Шумен да не е облачно“, каза за Радио Шумен проф.Диана Кюркчиева от Шуменския университет.

"Желаещите да заповядат в 18 ч. днес за първото нощно наблюдение за годината, като гражданите и учениците ще имат възможност да наблюдават планетата Марс с 15-сантиметровия телескоп. Ако групата е по-малобройна, в наблюденията ще се включи и 25-сантиметровият телескоп", посочи тя.

Радио Шумен припомня, че Астрономическата обсерватория на Университета се намира на Шуменското плато. За дневни наблюдения, тя е отворена в сряда, четвъртък, събота и неделя, а за вечерни и нощни - в петък. За посещения на граждани, записването става на телефон 0888 73 53 01. 

  


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Шумен и три села без вода в сряда

От 9.00 часа на 19.06.2019 г. (сряда) ще бъде преустановено водоподаването за гр. Шумен и селата Дибич, Белокопитово и Панайот Волов. Това съобщиха от ВиК - Шумен. Причината е планиран ремонт на довеждащия магистрален водопровод от яз. "Тича" и ПС "1300". По предварителни разчети, водоснабдяването ще бъде възстановено в 06.00 часа на 20.06.2019 г...

публикувано на 17.06.19 в 14:38

Приключения на платото

Започнаха летните занимания в центровете на ПП „Шуменско плато“. Днес експерти от Дирекцията на парка и от Североизточното държавно предприятие проведоха урок по Горска педагогика с деца от занималня „Мечтатели“. На 20 юни ще гостуват ученици от великопреславския квартал „Кирково“. През месеците юни, юли и август за малчуганите може да бъдат..

публикувано на 17.06.19 в 12:58

Пипнаха автокрадец за нула време

Криминалисти от Областната дирекция на МВР в Шумен разкриха крадец на лек автомобил за броени часове. На 15 юни в 10 ч. местен жител подал сигнал, че му е откраднат лекият автомобил "БМВ 320 Д" с шуменска регистрация, който бил паркиран на ул. „Македония“ в града. Автомобилът бил обявен за издирване. Час по-късно на същата улица бил..

публикувано на 17.06.19 в 12:09

Кафе и закуска на хубавия син Дунав

Тихомир Радев премина 139 км от австрийското поречие на Дунав през уикенда. В събота авария с колело на количката, с която Тишо придвижва каяка по суша, го забави сериозно. С няколко свински опашки проблемът временно бе решен. Така в следобедните часове Тихомир се върна в реката. Въпреки закъснението, шуменският полицай успя да изгребе през..

публикувано на 17.06.19 в 10:50

Седмокласници на изпит

1380 седмокласници от Шуменска област се очаква да се явят на днешния изпит от външното оценяване по български език и литература. Тестът включва въпроси с избираем и с кратък свободен отговор. Последната задача ще бъде преразказ върху текст,   неизучаван в училище. Изпитът започва в 9 ч. и ще продължи 150 минути. Учениците трябва да пишат с черен..

публикувано на 17.06.19 в 09:03

Промяна в движението

Временна организация на движението е въведена по бул. „Ришки проход“ в Шумен заради строително-ремонтни дейности на пътните настилки. Затворени за движение са двете ленти от ул. „Съединение“ към бул. „Мадара“ заради фрезоване и повдигане на шахти. Днес и утре за ремонт се затварят и двете ленти за движение от бул. „Мадара“ към ул. „Съединение“...

публикувано на 17.06.19 в 06:51

Времето през следващата седмица

Слънце, дъжд и гръмотевици ще се редуват и през новата седмица. В понеделник времето ще бъде предимно слънчево, следобед с развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд. Не са изключени и гръмотевици. Минималните температури ще бъдат от 16 до 21 градуса, а максималните между 28 и 33 градуса. През периода вторник -..

публикувано на 16.06.19 в 17:59