Първо нощно наблюдение

2
Астрономическа обсерватория - Шумен
Снимка: Шуменски университет

,,100 часа астрономия“ е озаглавена последната инициатива на Международния астрономически съюз, който през 2019 година отбелязва 100 години дейност.

В тази организация участват астрономи от цял свят. Част от тях са и българи, някои завършили Шуменския университет ,,Епископ Константин Преславски“. Университетът има над 20 инициативи, които ще се проведат през тази година във връзка с голямата годишнина.

,,За вчера бе предвидена една от тях – наблюдение на слънцето с телескопите, разположени в Астрономическата обсерватория на университета, но облачното време попречи това да се случи. Тази нощ обсерваторията ще работи за вечерни наблюдения и се надяваме небето над Шумен да не е облачно“, каза за Радио Шумен проф.Диана Кюркчиева от Шуменския университет.

"Желаещите да заповядат в 18 ч. днес за първото нощно наблюдение за годината, като гражданите и учениците ще имат възможност да наблюдават планетата Марс с 15-сантиметровия телескоп. Ако групата е по-малобройна, в наблюденията ще се включи и 25-сантиметровият телескоп", посочи тя.

Радио Шумен припомня, че Астрономическата обсерватория на Университета се намира на Шуменското плато. За дневни наблюдения, тя е отворена в сряда, четвъртък, събота и неделя, а за вечерни и нощни - в петък. За посещения на граждани, записването става на телефон 0888 73 53 01. 

  


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътна полиция проверява

68 автомобила и 92 души са проверени за два часа този следобед в рамките на специализирана полицейска операция в Шумен. На пет точки в града бяха разположени служители на районните управления във Велики Преслав, Нови пазар, Каолиново и екипи на сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР. Съставени са 18 акта, наложени са 43 глоби с фиш...

публикувано на 18.01.19 в 17:06

Малолетни вилняха в автокъща

Двама малолетни потрошиха 16 автомобила в автокъща в Шумен. Собствениците подали сигнал сутринта. Повредените автомобили са от висок клас и са производство след 2000 година. Автомобилите имат различна степен на унищожаване и повреждане. Установени са двама малолетни, с които и към момента продължава работа по изясняване на обстоятелствата по..

публикувано на 18.01.19 в 14:57

Удължават грипната ваканция в Шумен

Болните от остри респираторни заболявания в Шуменска област продължават да се увеличават, сочат данните на ежедневното наблюдение на Регионалната здравна инспекция. За да се прекъсне епидемичната верига в условията на грипна епидемия и да се ограничи заболеваемостта сред учениците, от здравната инспекция са препоръчали на Регионалното управление..

публикувано на 18.01.19 в 14:38

Иван Иванов: Инвестиции във ВиК - не и от джоба на шуменци

Повишената цена на водата в област Шумен ще позволи реализирането на инвестиции във ВиК сектора. Те са свързани с ремонт на довеждащия водопровод и пречиствателна станция за питейни води в Шумен. Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова отговори на въпроса на шуменския депутат от БСП Иван Иванов какви са мотивите, с..

публикувано на 18.01.19 в 14:07

Старт на пречиствателната станция

Обявена е обществената поръчка за избор на строител на пречиствателната станция за питейни води в кв. "Дивдядово". Това съобщиха за Радио Шумен от ВиК дружеството, което е възложител. Прогнозна стойност 21 678 856 лв. без ДДС,   които ще бъдат осигурени от ОП „Околна среда 2014-2020“, Кохезионния фонд и републиканския бюджет. Срокът за изпълнение..

публикувано на 18.01.19 в 13:45

Пътни знаци пазят от винетки

Спешно да бъдат поставени на коректните места пътните знаци, които обозначават началото и края на град Шумен. Такова искане са отправили до Комисията по безопасност на движението към Община Шумен главните специалисти на кварталите "Макак" и "Мътница" Елка Александрова и Цветанка Милкова. Според тях, забележка в решението за утвърждаване на Списъка..

публикувано на 18.01.19 в 09:43

1226 безплатни винетки

1226 безплатни електронни винетки са издадени досега на хора с увреждания в Шуменска област, съобщи за Радио Шумен директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Мартина Драгнева. Подадените заявления за получаване на безплатен стикер са общо 1478. Право на безплатна годишна винетка имат хората с 50 и над 50 на сто намалена..

публикувано на 18.01.19 в 09:09