Първо нощно наблюдение

2
Астрономическа обсерватория - Шумен
Снимка: Шуменски университет

,,100 часа астрономия“ е озаглавена последната инициатива на Международния астрономически съюз, който през 2019 година отбелязва 100 години дейност.

В тази организация участват астрономи от цял свят. Част от тях са и българи, някои завършили Шуменския университет ,,Епископ Константин Преславски“. Университетът има над 20 инициативи, които ще се проведат през тази година във връзка с голямата годишнина.

,,За вчера бе предвидена една от тях – наблюдение на слънцето с телескопите, разположени в Астрономическата обсерватория на университета, но облачното време попречи това да се случи. Тази нощ обсерваторията ще работи за вечерни наблюдения и се надяваме небето над Шумен да не е облачно“, каза за Радио Шумен проф.Диана Кюркчиева от Шуменския университет.

"Желаещите да заповядат в 18 ч. днес за първото нощно наблюдение за годината, като гражданите и учениците ще имат възможност да наблюдават планетата Марс с 15-сантиметровия телескоп. Ако групата е по-малобройна, в наблюденията ще се включи и 25-сантиметровият телескоп", посочи тя.

Радио Шумен припомня, че Астрономическата обсерватория на Университета се намира на Шуменското плато. За дневни наблюдения, тя е отворена в сряда, четвъртък, събота и неделя, а за вечерни и нощни - в петък. За посещения на граждани, записването става на телефон 0888 73 53 01. 

  


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Велики Преслав

Проверка на ремонти

Общинският съвет във Велики Преслав създаде тричленна комисия, която да установи има ли оскъпяване на строителните работи по улица “Борис Спиров“ в града. Съветниците решиха комисията да се оглавява от вносителя на докладната Станислав Йорданов, който председателства и другата временна комисия за проверка ремонта в спортната зала. Тримата съветници в..

публикувано на 19.03.19 в 17:02

Без опашки в поликлиниката

Търсят се варианти за намаляване на опашките в шуменската поликлиника. Това стана ясно на днешното заседание на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към Общинския съвет. Управителят на лечебното заведение д-р Миглена Ангелова коментира, че това би могло да се случи при пребазиране на микробиологичната и паразитологичната..

публикувано на 19.03.19 в 16:41

Полицията: Не палете сухи треви!

Акт за установено административно нарушение е съставен на 67-годишен жител на Нови пазар за това, че не е спазил правила за пожарна безопасност.  Вчера малко след 11 ч. служители на РСПБЗН - Нови пазар реагирали на сигнал за пожар в сухи треви близо до язовир край града. След като пристигнали на място, локализирали пламъците и се погрижили да..

публикувано на 19.03.19 в 16:05

Чакъл за най-калните улици в Имренчево

Кметът на преславското село Имренчево Юрий Лозанов ще вложи почти цялата общинска субсидия за очакъляване на най-калните улици в селото. Тази година общината във Велики Преслав отпусна по 15 000 лв. бюджетни средства за малките населени места, с които да бъдат извършени неотложни ремонти и подобрения според исканията на местните хора. В..

публикувано на 19.03.19 в 15:00

Магазин без свинско

Магазин, застрашен от затваряне, защото в него се продава свинско месо и алкохол, разбуни духовете в Нови пазар. Обектът се намира близо до джамията. Хора от града се събраха на протест, направиха   и петиция , която ще бъде изпратена до Комисията за защита от дискриминация и до омбудсмана на републиката Мая Манолова. Потърсен за коментар по..

публикувано на 19.03.19 в 14:46

Магнолии и рози в Шумен

Над 200 фиданки от ясен, шестил, липа, кедър, лириодендрон, каталпа, магнолия, ела, бреза, върба ще бъдат засадени в Шумен. Служители на общинското предприятие „Паркове и обредна дейност" засадиха нови дървесни видове по ул. „Съединение“ пред СУ „Панайот Волов“ и в района на болницата. До края на тази седмица ще има нови дървета по бул...

публикувано на 19.03.19 в 14:18

И Каолиново с дарение за МБАЛ

МБАЛ - Шумен ще получи дарение от 2000 лева от община Каолиново, съобщи кметът Нида Ахмедов. В началото на годината общинските съветници единодушно решиха да подпомогнат финансово областната болница, след предложение, направено от общинската администрация. Тези дни ще проведе среща с директора на шуменската болница д-р Димитър Костов, за да се..

публикувано на 19.03.19 в 12:59