Решетки вместо условна присъда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

23-годишен мъж получи 8 години затвор от Варненския апелативен съд, който отмени условна присъда на Окръжния съд в Силистра. Наказанието е заради опита на младия мъж да убие свой приятел от с. Айдемир.

Според съда, деянието е извършено в състояние на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия с насилие и тежка обида. Втората съдебна инстанция потвърди присъдата на ОС – Силистра в останалата й част. С нея подсъдимият Георги е осъден да заплати на пострадалия Милен 5000 лв. обезщетение за причинените му имуществени вреди и 40 000 лв. обезщетение за причинените неимуществени вреди.

Радио Шумен припомня, че двамата младежи били приятели от 3-4 години и често споделяли свободното си време. Във фаталния ден скандалът между тях избухнал заради неспазено от Георги обещание. Приятели се намесили, за да ги разтърват при сблъсъка, след който Георги бил повален на земята. Напрежението ескалирало. Георги взел метална тръба, ударил с нея приятеля си в главата, а след това се качил на автомобила си и напуснал мястото. Благодарение на бързата и адекватна лекарска намеса първо в МБАЛ-Силистра, а по-късно и в МБАЛ „Св.Анна“ във Варна и след неврохирургична интервенция животът на Милен бил спасен.

Както пред първата съдебна инстанция, така и със жалбата си пред Варненския апелативен съд позицията на подсъдимия бе, че той не е искал да причини смъртта на пострадалия, а деянието му следвало да се квалифицира като причиняване на телесна повреда, а не като опит за убийство.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 130 години метеорология в Силистра

Днес е Световният ден на метеорологията. По официални данни, началото на метеорологичното обслужване в Силистра е поставено през 1892 от Управлението за поддържане и проучване на река Дунав в Русе. Но според бившия преподавател в някогашния институт за подготовка на учители в Силистра Петър Моллов, метеорологични наблюдения в Силистра започват на 24..

публикувано на 23.03.19 в 12:18

Нови случаи на африканска чума

Нови случаи на африканска чума са констатирани в общините Алфатар и Тервел. За това съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. От Националната референтна лаборатория в София са потвърдили, че в проби от 19 и 21 март има наличие на вируса при общо 3 животни. Това са поредните случаи на заболяването у нас за 2019 г. За периода от..

публикувано на 22.03.19 в 13:55

Партньори през Дунава

Основи за общ туристически продукт в района на Силистра и румънския град Кълъраш са поставени със съвместен проект за интерактивно мобилно приложение за популяризиране на културното и историческо наследство. Общата стойност на проекта е над 927 000 евро. Водещият партньор е Силистренската община, а партньор по проекта – музей „Долен Дунав” в Кълъраш...

публикувано на 22.03.19 в 09:50
posevi

Посеви в добро състояние

Няма пропаднали площи с пшеница и ечемик в Силистренско, показва справка от Областната дирекция „Земеделие”. От отглежданите в района 489 100 декара с пшеница близо 65% са в много добро състояние, а в незадоволително състояние са около 6 на сто. Наторяване с минерални торове е извършено на 52% от площите. В района се отглеждат и 38 800 декара ечемик...

публикувано на 21.03.19 в 11:53

Нови коли за полицията

Добра оценка за работата на Областната дирекция на МВР в Силистра дадоха днес заместник главният секретар на МВР Георги Арабаджиев и заместник-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев. Те бяха в дунавския град, за да анализират работата на полицаите за изминалата година. Според гл. комисар Арабаджиев, органите на реда в Силистра имат напредък в..

публикувано на 20.03.19 в 16:58

Повече туристи

Да възстановят дейността на клубовете по пешеходен и воден туризъм са решили членовете на силистренското туристическо дружество „Дочо Михайлов“. На последното отчетно-изборно събрание за председател на дружеството е избрана Виолета Атанасова. „Ще възобновим туристическите бази на дружеството и туризма в региона като цяло“, каза тя за Радио Шумен...

публикувано на 20.03.19 в 15:18

Дарение за болницата

Дарение от 5000 лева за АГ-отделението на болницата в Дулово направи Елица Тодорова. Сумата е събрана от гости и приятели на Тодор Тодоров, които заедно са чествали Тодоровден. Години наред той и неговата съпруга даряват финансови средства за определени каузи и инициативи, като по този начин събират и последователи. Сумата, която днес бе дарена,..

публикувано на 20.03.19 в 13:31