Съдия в училище

4
Снимка: Окръжен съд - Русе

Възпитаници на Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе се срещнаха със съдия Татяна Черкезова от Окръжния съд. Те дискутираха правата и задълженията на непълнолетните български граждани.

Татяна Черкезова представи т. нар. „сини стаи“, в които се провеждат разпитите на децата с цел да се защитят правата им. За да обясни тяхната необходимост, тя даде пример от практиката си, когато все още не е имало такава стая, а разпитът на дете е трябвало да се проведе в съдебната зала. Тогава се е наложило съдия и прокурор да съблекат тогите си и да седнат на пейката до детето, за да го предразположат да разкаже случилото се.

Голяма част от срещата беше посветена на наказателната отговорност на непълнолетните и специалния наказателно-правен режим, който се прилага към тях. Съдия Черкезова изброи мерките за неотклонение и видовете наказания, които могат да бъдат налагани на непълнолетните и видовете мерки за възпитателно въздействие.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лауреати в „Русчуклийска среща“

Осмото издание на Националния фестивал на школи и клубове за любители, изучаващи български народни танци „Русчуклийска среща“ се проведе в Русе. Организатор на събитието е Танцова школа „Играорци“. В тазгодишното издание на фестивала участваха над 500 танцьори от всички краища на страната. Програмата протече в три кръга. В първия..

публикувано на 24.03.19 в 09:06

Без ток на 24 март

От днес до 29 март от 9.00ч. до 16.30ч. няма да има ток в района на Разград – бул. „България“ 15, 18, 20, 24 и бул. „Бели Лом“ 3, 5, 7, 21, 23, 25. В същия период ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Голямо Враново, община Сливо поле, област Русе. Изключвания ще има само за отделни клиенти, захранени от ТП8 с продължителност..

публикувано на 24.03.19 в 08:21

Деветима дариха кръв в Русе

Завърши последният ден от кръводарителската национална кампания „В кръвта ти е да спасяваш животи!“ В акцията в Русе днес 9 души дариха безвъзмездно кръв, а желаещите да участват бяха 12, съобщават организаторите. Акцията се проведе в Отделението по трансфузионна хематология към УМБАЛ " Канев" в Русе. Кампанията се проведе с подкрепата на 22 клуба от..

публикувано на 23.03.19 в 16:28

Ризата на Св. Димитър Басарбовски в Русе

Ризата, с която са били покрити мощите на свети Димитър Басарбовски, днес беше изложена за поклонение в Катедралния храм "Света Троица" в Русе. Реликвата е дар на Русенската епархия от Румънския патриарх Даниил в отговор на молбата на митрополит Наум. Тази риза е покривала мощите на свети Димитър Басарбовски, които се съхраняват в Катедралния храм на..

обновено на 23.03.19 в 13:46

Две премиери на „Мартенските музикални дни“

Програмата на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе днес продължава с концерт на Струнен квартет Фрош от 11 часа в зала "Европа". В програмата са включени две световни премиери на Васил Казанджиев и Божидар Спасов, ще прозвучат и пиеси на Бенджамин Бритън и Дьорд Лигети. "Изкуството на Барока" е наслова на вечерния концерт от..

публикувано на 23.03.19 в 09:42

Осма "Русчуклийска среща" в Русе

Повече от 500 участници ще се включат в осмото издание на феста "Русчуклийска среща", което ще се проведе днес в зала „Дунав“ в Русе. Националният фестивал е на школи и клубове за любители, които изучават български народни танци, каза организаторът на фестивала Богдан Донев - главен художествен ръководител на фолклорния танцов театър "Найден Киров"...

публикувано на 23.03.19 в 08:30

„В кръвта ти е да спасяваш животи“ в Русе

Национална кръводарителска кампания „В кръвта ти е да спасяваш животи“ организират днес (23.03.) в Русе местните Ротари и Ротаракт клубове съвместно с Българския Червен кръст,  Университетската болница „Канев“ и Студентските съвет към Русенския университет. Кръводарителската кампания ще се проведе от 08:30 ч. до 12:30 ч., в Отделението по..

публикувано на 23.03.19 в 08:17