Съдия в училище

4
Снимка: Окръжен съд - Русе

Възпитаници на Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе се срещнаха със съдия Татяна Черкезова от Окръжния съд. Те дискутираха правата и задълженията на непълнолетните български граждани.

Татяна Черкезова представи т. нар. „сини стаи“, в които се провеждат разпитите на децата с цел да се защитят правата им. За да обясни тяхната необходимост, тя даде пример от практиката си, когато все още не е имало такава стая, а разпитът на дете е трябвало да се проведе в съдебната зала. Тогава се е наложило съдия и прокурор да съблекат тогите си и да седнат на пейката до детето, за да го предразположат да разкаже случилото се.

Голяма част от срещата беше посветена на наказателната отговорност на непълнолетните и специалния наказателно-правен режим, който се прилага към тях. Съдия Черкезова изброи мерките за неотклонение и видовете наказания, които могат да бъдат налагани на непълнолетните и видовете мерки за възпитателно въздействие.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бабинден в Басарбово

В Басарбово днес отпразнуваха Бабинден и почетоха бабите-акушерки, които преди време са били единствената родилна помощ. На празника присъстваха зам.-кметът по комунални дейности в Община Русе Наталия Кръстева, народният представител Пламен Нунев, кметът на Басарбово Николай Колев, председателят на РКС – Русе Пенка Пеева и др. Тържеството започна с..

публикувано на 19.01.19 в 15:11

Борбата с африканската чума на фокус в Русе

Ако се отделят повече средства от Европейския съюз за откриване на ваксина срещу Африканската чума по свинете, този проблем ще бъде решен и няма да има толкова икономически загуби. Това е мнението на евродепутата Момчил Неков, който организира в Русе среща по въпросите на тази болест. Според Неков, който е член на Комисията по земеделие и развитие на..

публикувано на 19.01.19 в 08:38

65 дни мръсен въздух

В 65 дни от миналата година във въздуха в Русе е отчетено по-високо от допустимото съдържание на фини прахови частици. Тези данни съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите. Оттам допълват, че спрямо 2017 година се отбелязва спад със 7 дни. Най-много превишения - 57, са регистрирани през отоплителния сезон на миналата година...

публикувано на 18.01.19 в 17:09

Питат русенци за околната среда

15 200 души са подкрепили идеята в Русе да бъде проведен референдум, резултатите от който да задължат местната администрация да набележи мерки за опазване на чистотата на въздуха и околната среда. Бойко Никифоров от инициативния комитет за провеждане на допитването уточни, че хората ще трябва да отговорят дали искат Общинският съвет да приеме..

публикувано на 18.01.19 в 16:29

Визита от Силезийския университет

Ректорът на Силезийския технологичен университет в Полша проф. Аркадиуш Мезик посети днес Русенския университет. По време на визитата беше подписан двустранен рамков договор за сътрудничество. Обсъдени бяха възможностите за съвместна работа по изследователски проекти, студентски и академичен обмен и съвместни програми за обучение. Връзките между..

публикувано на 18.01.19 в 16:19

Изпит в библиотеката

На 21 януари 2019 г. от 10.00 ч. в Обучителния център на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ ще се проведе изпит по антична и западноевропейска литература. Иновативният начин на изпитване е заимстван от Сорбоната. Целта е студентите от II курс, специалност "Български език и история" към   Русенския университет "Ангел Кънчев" да интерпретират..

публикувано на 18.01.19 в 13:38

Събират дрехи и обувки за бездомници

Кампания за събиране на зимни мъжки дрехи и обувки започнаха в Комплексния онкологичен център в Русе. Акцията ще продължи до края на месеца. Събраните дарения ще бъдат предоставени на бездомните хора, които посещават Кризисната трапезария на Българския червен кръст. Всеки, който желае да помогне, може да остави запазени мъжки дрехи и обувки в..

публикувано на 18.01.19 в 13:17