Съдия в училище

4
Снимка: Окръжен съд - Русе

Възпитаници на Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе се срещнаха със съдия Татяна Черкезова от Окръжния съд. Те дискутираха правата и задълженията на непълнолетните български граждани.

Татяна Черкезова представи т. нар. „сини стаи“, в които се провеждат разпитите на децата с цел да се защитят правата им. За да обясни тяхната необходимост, тя даде пример от практиката си, когато все още не е имало такава стая, а разпитът на дете е трябвало да се проведе в съдебната зала. Тогава се е наложило съдия и прокурор да съблекат тогите си и да седнат на пейката до детето, за да го предразположат да разкаже случилото се.

Голяма част от срещата беше посветена на наказателната отговорност на непълнолетните и специалния наказателно-правен режим, който се прилага към тях. Съдия Черкезова изброи мерките за неотклонение и видовете наказания, които могат да бъдат налагани на непълнолетните и видовете мерки за възпитателно въздействие.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Транспортната схема - на масата в Русе

Обществено обсъждане за актуализацията на Общинската транспортна схема организира общинското ръководство в Русе. Идеята е обществеността да изрази своето мнение за предложената нова транспортна схема. Получените препоръки и коментари ще бъдат анализирани и взети под внимание при изготвянето на окончателния вариант на транспортната схема в община Русе...

публикувано на 26.06.19 в 06:57

Крадат вода на воля

Сигнал от ВиК за неправомерно присъединяване на имоти към водоснабдителната система в с. Дряновец и неотчитане на консумирана вода изясняват в Районното управление в Бяла. Сигналите са постъпили вчера от служители на ВиК, които при проверки на два адреса в селото са открили неправомерното включване на имотите към водоснабдителната система. При..

публикувано на 25.06.19 в 13:13

Нови коли за полицията

10 нови автомобила обновиха автопарка на Областната дирекция на МВР в Русе. Те са част от общо 346-те полицейски коли, които бяха доставени след поръчка от Министерството на вътрешните работи. Автомобилите са оборудвани с радиостанции за постоянна връзка с оперативните дежурни части и разполагат с всичко, което е нужно за бързата реакция на..

публикувано на 25.06.19 в 12:14

Само 8 години за педофил в училище

Учител по физическо възпитание в Русе бе осъден на 8 години лишаване от свобода за блудствени действия и сексуални контакти с деца, ненавършили 14 години. Това е първото подобно дело, което трябваше да разгледа и реши състав на Окръжен съд - Русе, и след година и половина процес днес бе произнесена присъдата - 8 години лишаване от свобода за..

публикувано на 24.06.19 в 11:57

Деца рисуваха Дунав

Повече от 25 деца участваха в работилницата с конкурс за най-добра детска рисунка на тема „Дунав по-красиво място утре“. Инициативата се проведе днес в русенската Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Сред тях имаше и малки художници от Школата по изобразителни изкуства – живопис, графика, рисувана коприна, скулптура и керамика с ръководител..

публикувано на 22.06.19 в 14:22

Еньовден на "Липник"

Над 300 участници от Североизточна България се включиха в традиционния фестивал „Еньовден-2019“ в Лесопарк „Липник“ край Русе. Акцент на фестивала бяха изложба от погачи, изработени лично от членове на асоциацията на пенсионерите, както и подбрани изпълнения на народни музикални инструменти. Участниците ще бъдат наградени с дипломи и парични награди,..

публикувано на 22.06.19 в 12:04

Живи статуи

55 състава и 1 200 участници се включиха в тазгодишното издание на Русенския карнавал. Част от него е Международният фестивал на живите статуи. Довечера от 20:30 ч. в градинката пред Регионалния исторически музей на пл. „Батенберг“ театър „Маска“ от Букурещ ще покаже „Историята на танца“ – първо представяне на спектакъл от 24 живи статуи в 12..

публикувано на 22.06.19 в 11:13