А във Върбица вдигат болница

Когато говорим за здравеопазването в България, обикновено става дума за проблеми - недостиг на пари, дефицит на кадри, песимистични прогнози.  На този фон новината, че във Върбица вдигат болница звучи почти екзотично.

Екипът на Радио Шумен се убеди, че строителните дейности са започнали. Посред зима, но с ясни цели и срокове.

Хората от общината са информирани на общоселски събрания и очакват лечебното заведение да заработи, за да не бият 60 километра път  до областната болница в Шумен. Лечебното заведение във Върбица ще бъде регистрирано като Медицински център с 10 легла стационар, операционна за малки интервенции, рентгеново отделение, видеозон и кабинет за лекари специалисти.

За да осигури кадри, от няколко години общината провежда целенасочена политика като плаща семестриалните такси на 8 местни студенти по медицина с надеждата, че след като завършат образованието си, те ще работят в новото лечебно заведение.

Близо 5 милиона лева ще струва реконструкцията на старата полуразрушена болнична сграда, която не се ползва от 40 години. Общината е осигурила средствата чрез нисколихвен кредит от 3 милиона лева, останалата сума ще бъде допълнена от местни приходи, каза кметът Мердин Байрям. На съмняващите се  в успеха на начинанието, той отговори: „Който се страхува от мечки, да не ходи в гората“ .


ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево, с температури до 16 градуса днес

Между 2 и 4 градуса бяха температурите тази сутрин в Североизточна България. Предимно слънчево ще е времето днес. Максималните стойности ще са   в интервала от 11 до 16 градуса, за Шумен около 14 градуса. Утре температурите ще са малко по-ниски. Облачността ще е променлива. В сряда отново ще преобладава слънчево време, дневните стойности ще са..

публикувано на 18.02.19 в 06:30

От пролет до зима през новата седмица

През първата половина на седмицата ще преобладава ясно и слънчево време. Временни заоблачавания и намаления на видимостта ще има в часовете до обяд във вторник и сряда. Вятърът ще бъде слаб, по крайбрежието до умерен. Температурите ще се повишават и в сряда ще достигнат до 10-15 градуса. В петък през деня ще се заоблачи, следобед ще започнат..

публикувано на 17.02.19 в 15:30

"Дълбока пещера" в Кирково

Младежки клуб „Дълбока пещера“ отвори врати в преславския квартал Кирково. Студенти, абитуриенти и работещи жители от квартала, организираха доброволна строителна бригада за ремонт на предоставеното им помещение в сградата на местното читалище „Самообразование“. Младите хора обновиха с лични средства малката зала на приземния етаж и я..

публикувано на 17.02.19 в 15:11

Военни полицаи катастрофираха край Шумен

Служители на „Военна полиция“ катастрофираха със служебен джип на три километра след табелата, която показва напускането на Шумен. Джипът се движел в посока Бургас, произшествието е станало малко след Дибичкия язовир. На метри от разклона за селскостопанския път към Дибич „Мерцедесът“ излязъл вляво от пътя, минал през крайпътните храсти и се..

публикувано на 17.02.19 в 14:26

Преславски туристи на поход

Преславските туристи от дружество „Патлейна“ изкачват днес южния склон на Шуменското плато по туристически маршрут към Осмарските колони и хижа „Букаците“. Походът е първият за тази година, посветен е на преславските вина и мезета, защото се провежда в дните след Трифон Зарезан. Очаква се към 13 часа туристите да дадат начало на конкурса..

публикувано на 17.02.19 в 10:16

Кастрят дърветата в Нови пазар

В Нови пазар продължава санитарното прочистване на декоративна растителност и кастренето на дървета. Днес се работи по южната лента на улица „Плиска“, в посока от Плиска към Нови пазар. До приключване на дейностите движението ще се извършва двупосочно в другата лента. В началото на следващата седмица ще започне работа по улица „Хаджи Димитър“...

публикувано на 17.02.19 в 09:26

Слънчева неделя в Североизтока

Днес ще бъде предимно слънчево, ще духа слаб западен вятър. Сутринта ще е студено със сравнително ниски минимални температури от минус 3 до плюс 2 градуса, но дневните ще се повишат чувствително и максималните ще са между 10 и 12 градуса, за района на Шумен – 10.

публикувано на 17.02.19 в 07:29