Дефектни телефони на пазара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 70% от подадените през миналата година жалби в Комисията за защита на потребителите - Шумен са за рекламации. В голямата си част те касаят битови уреди и мобилни устройства. Това каза пред Радио Шумен Владимир Герчев, главен инспектор в комисията.

Запазва се броят на по-голяма част на рекламации за услуги в крайните квартали на града и селата, където по думите му качеството на услугата значително се различава от това в града.

От шуменския клон на комисията коментират още, че напоследък се забелязва положителна тенденция към удовлетворяването на жалбите по рекламации, тъй като търговците били все по-стриктни в изпълнението на задълженията си.

Към момента търговецът решава как да се процедира със стоката, към която е предявена рекламация. У нас обикновено тя се ремонтира, тъй като това излиза по-изгодно на бизнеса, като срокът за отстраняване на дефекта при неизправната стока е 30 дни. След три неуспешни поправки потребителят има право да получи парите си обратно.

Нова европейска директива предвижда скоро самите потребители да имат право на избор дали търговецът да им замени дефектната стока или да я ремонтира. Новите правила ще обхванат както конвенционалната търговия, така и онлайн магазините.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево, с температури до 16 градуса днес

Между 2 и 4 градуса бяха температурите тази сутрин в Североизточна България. Предимно слънчево ще е времето днес. Максималните стойности ще са   в интервала от 11 до 16 градуса, за Шумен около 14 градуса. Утре температурите ще са малко по-ниски. Облачността ще е променлива. В сряда отново ще преобладава слънчево време, дневните стойности ще са..

публикувано на 18.02.19 в 06:30

От пролет до зима през новата седмица

През първата половина на седмицата ще преобладава ясно и слънчево време. Временни заоблачавания и намаления на видимостта ще има в часовете до обяд във вторник и сряда. Вятърът ще бъде слаб, по крайбрежието до умерен. Температурите ще се повишават и в сряда ще достигнат до 10-15 градуса. В петък през деня ще се заоблачи, следобед ще започнат..

публикувано на 17.02.19 в 15:30

"Дълбока пещера" в Кирково

Младежки клуб „Дълбока пещера“ отвори врати в преславския квартал Кирково. Студенти, абитуриенти и работещи жители от квартала, организираха доброволна строителна бригада за ремонт на предоставеното им помещение в сградата на местното читалище „Самообразование“. Младите хора обновиха с лични средства малката зала на приземния етаж и я..

публикувано на 17.02.19 в 15:11

Военни полицаи катастрофираха край Шумен

Служители на „Военна полиция“ катастрофираха със служебен джип на три километра след табелата, която показва напускането на Шумен. Джипът се движел в посока Бургас, произшествието е станало малко след Дибичкия язовир. На метри от разклона за селскостопанския път към Дибич „Мерцедесът“ излязъл вляво от пътя, минал през крайпътните храсти и се..

публикувано на 17.02.19 в 14:26

Преславски туристи на поход

Преславските туристи от дружество „Патлейна“ изкачват днес южния склон на Шуменското плато по туристически маршрут към Осмарските колони и хижа „Букаците“. Походът е първият за тази година, посветен е на преславските вина и мезета, защото се провежда в дните след Трифон Зарезан. Очаква се към 13 часа туристите да дадат начало на конкурса..

публикувано на 17.02.19 в 10:16

Кастрят дърветата в Нови пазар

В Нови пазар продължава санитарното прочистване на декоративна растителност и кастренето на дървета. Днес се работи по южната лента на улица „Плиска“, в посока от Плиска към Нови пазар. До приключване на дейностите движението ще се извършва двупосочно в другата лента. В началото на следващата седмица ще започне работа по улица „Хаджи Димитър“...

публикувано на 17.02.19 в 09:26

Слънчева неделя в Североизтока

Днес ще бъде предимно слънчево, ще духа слаб западен вятър. Сутринта ще е студено със сравнително ниски минимални температури от минус 3 до плюс 2 градуса, но дневните ще се повишат чувствително и максималните ще са между 10 и 12 градуса, за района на Шумен – 10.

публикувано на 17.02.19 в 07:29