Дефектни телефони на пазара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 70% от подадените през миналата година жалби в Комисията за защита на потребителите - Шумен са за рекламации. В голямата си част те касаят битови уреди и мобилни устройства. Това каза пред Радио Шумен Владимир Герчев, главен инспектор в комисията.

Запазва се броят на по-голяма част на рекламации за услуги в крайните квартали на града и селата, където по думите му качеството на услугата значително се различава от това в града.

От шуменския клон на комисията коментират още, че напоследък се забелязва положителна тенденция към удовлетворяването на жалбите по рекламации, тъй като търговците били все по-стриктни в изпълнението на задълженията си.

Към момента търговецът решава как да се процедира със стоката, към която е предявена рекламация. У нас обикновено тя се ремонтира, тъй като това излиза по-изгодно на бизнеса, като срокът за отстраняване на дефекта при неизправната стока е 30 дни. След три неуспешни поправки потребителят има право да получи парите си обратно.

Нова европейска директива предвижда скоро самите потребители да имат право на избор дали търговецът да им замени дефектната стока или да я ремонтира. Новите правила ще обхванат както конвенционалната търговия, така и онлайн магазините.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца лекуваха мечета

Десетки плюшени мечета бяха „оперирани“ днес в Шумен. Част от „пациентите“, които бяха с по-леки заболявания, се разминаха само с хапчета и сиропи. Това стана в Детската градина „Конче вихрогонче“. Подвижната „Болница за плюшени мечета“ отвори врати в една от занималните на детското заведение. Студенти от първи и трети курс, специалност..

публикувано на 18.04.19 в 16:10

Цените преди Великден

Няма увеличение на цените на яйцата и на агнешкото месо преди предстоящите празници Великден и Гергьовден, категорични са търговци от Шумен. Според потребителите обаче увеличение има. Проверка на Радио Шумен показа, че в магазините яйцата се предлагат на цени от 0,22 лв./бр. до 0,33 лв./бр. в зависимост от големината. Килограм агнешко месо варира..

публикувано на 18.04.19 в 15:43

Уроци по горска педагогика

Над 130 ученици от Средното училище „Йоан Екзарх Български“ в Шумен участваха в уроците по горска педагогика, организирани от Североизточното държавно предприятие, Природния парк „Шуменско плато“ и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Децата от първи и втори клас показаха, че познават дивите животни и птици и дори са виждали някои от..

публикувано на 18.04.19 в 13:13

Задигнаха пари от незаключен автомобил

Сигнал за кражба на 4 700 лева е приет в полицейското управление в Шумен. 62-годишен мъж съобщил, че парите били оставени в торбичка между седалките на паркиран товарен автомобил "Ивеко", който не бил заключен. Образувано е досъдебно производство. 

публикувано на 18.04.19 в 12:11

Журналист от Радио Шумен оглави ТВ Шумен

Георги Софронов спечели конкурса за директор на Телевизия Шумен, съобщават от Общината.  Решението на комисията по избор беше утвърдено от кмета Любомир Христов. Новият ръководител на Общинския медиен център е назначен на работа от днес (18 април).  Георги Софронов има дългогодишен журналистически опит в областта на радиото, телевизията и PR. От..

публикувано на 18.04.19 в 12:01

Проверки преди Великден

Българската агенция по безопасност на храните извършва извънредни проверки в цялата страна по повод предстоящите празници Великден и Гергьовден.  Инспекциите ще се фокусират върху производството и търговията на агнешко месо, козунаци, яйца, бои за яйца, пресни зеленчуци.  Тази година месото с български произход се обозначава със здравната маркировка..

публикувано на 18.04.19 в 09:47

„Болница за плюшени мечета“

„Болница за плюшени мечета“ ще има днес в шуменската детска градина „Конче вихрогонче“. Инициативата е на Националния алианс на хората с редки болести, а целта е подрастващите да разберат, че срещите с медицинските специалисти не са страшни. Студенти  от шуменския филиал на Медицинския университет във Варна ще обясняват на малчуганите  какво се..

публикувано на 18.04.19 в 09:28