Нов случай на африканска чума

Българската агенция по безопасност на храните потвърди за нов случай на Африканска чума при дивите свине в община Тервел, област Добрич. Това е втори случай на заболяването у нас за тази година. Сигналът за умряло диво прасе в община Тервел е бил получен на 22 февруари от директора на Ловното стопанство в Тервел. От Българската агенция за безопасност на храните ще извършват постоянни прегледи за Африканска чума при домашните и диви свине. Създадени са инфектирана и буферна зони, които обхващат територии от областите Добрич и Силистра. В двете области ще заседават областните и общинските епизоотични комисии.ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде спират тока днес

Разград На   22.11.2019 от 9.00 до 12.30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Завет - улиците: "Мраморно море", "Кирил и Методий" и "Черно море". Днес от 12 до 16.30 ч. , без ток ще останат абонатите в района на: гр. Кубрат - кв. "Дряново": улиците "Родина", "Вихрен", "Ст. Стамболов", "Н. Хикмет" и "Мусала"...

публикувано на 22.11.19 в 06:32

Започва захлаждане

7 градуса  са температурите тази сутрин  в Шумен, Силистра и Търговище, 6 градуса е в Разград и 5 в Русе. Времето ще е облачно и над места ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от север, североизток. Ще нахлува студен въздух и преобладаващите температури ще са предимно между 7 и 12 градуса. За Шумен очакваните дневни стойности ще са около 8..

публикувано на 22.11.19 в 05:48

Конкурс за пътепис на релси

БДЖ обявява конкурс за пътепис на тема „Разходка с влак”. Инициативата е в рамките на кампанията за популяризиране на еднодневните разходки сред природните забележителности на страната. Най-добрите авторски пътеписи ще бъдат публикувани в специална рубрика на официалната страница на БДЖ, както и във фейсбук. Отличените участници ще получат по..

публикувано на 21.11.19 в 11:09

Изтеглят от пазара храни с листерия

Българската агенция по безопасност на храните изтегля от пазара пушена скумрия на шайби и домашен свински суджук, произведени в България, заради наличие на листерия моноцитогенес. Това стана след като служители на агенцията изследваха извънредно 300 проби от готови за консумация храни. Пробите са взети от три групи продукти, в които е..

публикувано на 21.11.19 в 08:30

Ден на християнското семейство

На 21 ноември Българската православна църква чества празника Въведение Богородично. 21-ви ноември се отбелязва и като Ден на християнското семейство. На този празник християните възпоменават въвеждането на тригодишната Мария – бъдещата Божия майка, в Ерусалимския храм. Малката Мария сама изкачила 15-те стъпала до входа на храма. От този ден..

публикувано на 21.11.19 в 07:27

Дъждовен четвъртък

Тази сутрин на много места в Североизточна България превалява дъжд. Количествата навсякъде са около и под 1 л/кв.м. В Разград бе измерената най-ниска температура – 11 градуса, в Шумен – 12, а в Русе и Силистра – 13 градуса. В Шумен духа слаб югоизточен вятър, атмосферното налягане е 994 хектопаскала, относителната влажност на въздуха – 95%. През..

публикувано на 21.11.19 в 06:35

Без ток на 21 ноември

Неотложни ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия ще са причина за спиране на тока и днес, 21 ноември, в Североизточна България. В Разградска област от 08:30 ч. до 17:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на селата: Голям Поровец, Лудогорци, Бърдоква, Старо селище и Йонково ; ТП "ПС ВИК", ТП "Глобул", ТП..

публикувано на 21.11.19 в 06:20