Обновеният музей посреща посетители

Обновеният Исторически музей в Попово отвори врати за посетители. Ремонтът на сградата и първия етаж продължиха повече от една година.

Новият му облик е сбъдната мечта на покойния му директор Пламен Събев.

"В преобразения музей е показана карта с 12 от знаковите сгради в Попово, историята и стари снимки на музейната сграда, картини на местни художници и кът на дарителите. Изложили сме три плочи на известната прима Люба Величкова от Славяново. Изложена е и семейната библия на проф. д-р. Иван Христов от село Падина, както и японският порцеланов сервиз за чай, принадлежал на семейството на кмета Христо Младжев. За да уважат всички дарители, от музея в Попово ще издадат книга с техните имена", каза изпълняващата длъжността директор Диана Събева.

Предстои обновяването на и втория етаж от сградата, където ще бъде разказана историята на град Попово от неговото създаване до 50-те години на 20 век. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на охлюва

Празник на охлюва под мотото   „ Охльо – Бохльо, покажи си рогцата“ ще се проведе днес в търговищкото село Алваново. Събитието се провежда за четвърти път, в рамките на празника на селото, отбелязван традиционно на Петдесетница. В 10:00 ч.   в църквата „Св. Троица“ ще бъде отслужена тържествена литургия, след което алвановци ще поднесат цветя..

публикувано на 16.06.19 в 09:05

Зад решетките за убийство

Търговищкият окръжен съд уважи искането на Окръжната прокуратура в града и задържа под стража 43-годишен мъж. Той е привлечен като обвиняем за умишленото убийство на свой съселянин, извършено на 12 юни тази година. Убитият отишъл да иска даден заем от обвиняемия Метин. Между двамата възникнала свада. Тогава обвиняемият нанесъл побой над съселянина..

публикувано на 14.06.19 в 15:56

Кърпят улични дупки

Започна изкърпването на уличната мрежа в Търговище. Днес асфалтират улица „Цар Симеон“ в участъка й до моста над река Врана. През тази и следващата седмица ще бъдат ремонтирани и участъци от бул. „Митрополит Андрей“, при кръстовищата с улиците „Скопие“ и „29 януари“. След приключване на ремонтите в посочените райони БКС продължава..

публикувано на 14.06.19 в 13:05

Жълтозелени води

Екоинспектори установиха замърсяване на микроязовира "Омуртаг" (Ялъдере) след получен сигнал от гражданин.   Извършена е проверка на кравефермата „Олимп 131“ в Омуртаг, като потенциален източник на замърсяването. Според експертите, торовата течност там се събира в бетонова яма, от която има течове. По този начин отпадните води се вливат в..

публикувано на 14.06.19 в 09:48

НАП запечата два бара

Мобилни екипи на варненските данъчни са извършили проверки в търговски обекти и питейни заведения в Търговище. Целта е била да се установи отчитат ли търговците реално оборотите си, съобщават от офиса на НАП в Търговище. Фискалните агенти са посетили кафе-клуб и бар в центъра на Търговище. При извършените контролни покупки, на данъчните не са..

публикувано на 13.06.19 в 16:02

Ударно сменят изпочупени плочки

Продължават ремонтите на тротоари, включени в капиталовата програма на Община Търговище за 2019 г. В момента Общинското предприятие „Флора“ обновява настилката на източния тротоар на ул. „П. Р. Славейков“. Ще бъде ремонтиран участъкът от кръстовището с ул. „Палаузов“ до сградата на Централната поща. Екип на предприятието премахва старите бетонови..

публикувано на 13.06.19 в 14:47
Язовир

Вехнат гори край язовира

Иглолистните гори в чашката на язовир Ястребино продължават да съхнат. От Североизточното държавно предприятие съобщиха, че патогенът, който унищожи десетки дървета, продължава да нанася щети на културите от бял и черен бор около водния басейн. Това обявиха на проведеното в Държавното горско стопанство в Омуртаг съвещание по стопанисване на..

публикувано на 13.06.19 в 10:59