Шанс за младите европейци

Снимка: pixabay.com

Нов, по-висок бюджет, по-голяма мобилност и повече възможности за младите хора. Това са намеренията, свързани с „Еразъм +“, една от най-старите програми в Европейския съюз. Преди дни депутатите от Комисията по култура и образование в Европарламента предложиха трикратно увеличаване на средствата по програмата от 2021 г. до 2027 г. 

Как работи програма „Еразъм +“ и какъв е интересът към нея в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", който участва в обмена на студенти и преподаватели още от учебната 2002 – 2003 г.

14 студенти от висшето училище са включени в програмата през настоящия семестър. В момента един от тях е на практика по „Еразъм +“, а други двама се подготвят да започнат стажове по програмата, заяви Елица Станачкова - главен координатор на „Еразъм +“ в Шуменския университет. Условията за кандидатстване не са променени – всички бакалаври, магистри или докторанти в редовна или задочна форма на обучение могат да подадат документи. Задължителен е успехът – не по-малко от 4.50 и до два невзети изпита. 

За да учат в Шуменския университет по „Еразъм +“, този избор до средата на лятото са направили 6 студенти от чужбина. Сред тях е и Рашит Унчу, възпитаник на университета в Анкара в специалността „Български език и литература“. 

Още двама приятели на Рашит от столицата на Турция идват в България на практика по програмата „Еразъм +“. Те обаче се насочват към София и Велико Търново и за него остава Шумен. Избор, за който Рашит не съжалява. 

Предпочитанията на студентите отвън да се обучават в Шуменския университет за Елица Станачкова – главен координатор на Еразъм +, имат своето логично обяснение. Освен с удобството на малкия град и богатото културно-историческо наследство в близост, външните студенти намират и още удобства във висшето училище в Шумен. 

През последните 1 – 2 години студентите от чужбина, които са на практика по „Еразъм +“ в Шуменския университет, основно се обучават във Факултета по информатика и математика. Следват българската, турската и английската филология. 

Репортаж по темата на Миглена Стефанова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Препис на Паисий в 21 век

Ученици от Силистра направиха препис на Паисиевата история, вдъхновени от своя учител Лидия Петрова. Инициативата си младите хора от Средно училище “Никола Вапцаров“ посветиха на 24 май – празникът на словото и книжовността. Рая и Велин от 9 клас, Галена, Ива, Дария, Венелина, Пресияна Пеева и Пресияна Минкова, Деси и Яница от 10 клас,..

публикувано на 24.05.19 в 10:00

Шедьоври на славянската музика

В навечерието на 24 май Симфониета – Шумен предлага на своите почитатели празничен концерт със славянска музика. В програмата ще звучат произведения на изтъкнатите композитори Петко Стайнов, Марин Големинов, Бедржих Сметана, Антонин Дворжак и Пьотр Чайковски. Диригентът, който ще представи тази класическа съкровищница е 27-годишният Милен..

публикувано на 23.05.19 в 14:21

Маестро Славил Димитров: Пътят няма нужда да бъде еднопосочен

Само преди няколко дни шуменският хор „Симеонис” спечели поредната си награда – този път от Международния майски хоров конкурс „Професор Георги Димитров” във Варна, който се проведе от 17до 19 май. Хорът беше единственият участник от България в конкурсната програма и спечели специалната награда на фондация „Иван Спасов” и трета награда в категорията..

публикувано на 23.05.19 в 13:51

"Европа директно" разяснява

Eвропейската информационна мрежа „Европа директно“ е с повече от 500 центъра разположени на територията на 27-те страни членки на Европейския съюз. Центровете са връзката между Европейския съюз и неговите граждани на местно ниво.

публикувано на 23.05.19 в 08:54

В сезона на ягодите и черешите

Цените на ягодите тръгнаха надолу, но черешите все още държат твърде висока цена. Стопани от Южна България се оплакаха, че заради студовете през март цели блокове са без реколта. „В Североизточна България положението е малко по-добре, но и тук търпим загуби“ – казва Веско Киров, земеделски производител от Шумен. Според него, големият проблем, който..

публикувано на 22.05.19 в 11:43

А най-важният изпит предстои

1292 зрелостници се явиха на матурата по български език и литература в Шумен. Ето какво споделиха за изпита и амбициите си Мерал Себайдинова, Радослав Славчев и Мира Захариева пред Мина Денева.

публикувано на 21.05.19 в 13:32

Млади певци с кауза

„Деца на Земята“ се нарича арт проектът, който подготви Музикалната школа от Търговище „Нови гласове“. Вокалният педагог Десислава Станкова сподели, че песента е посветена на 30-годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето – най-бързо и най-широко ратифицирания международен документ в историята на човешките права. В..

публикувано на 21.05.19 в 11:56