Шанс за младите европейци

Снимка: pixabay.com

Нов, по-висок бюджет, по-голяма мобилност и повече възможности за младите хора. Това са намеренията, свързани с „Еразъм +“, една от най-старите програми в Европейския съюз. Преди дни депутатите от Комисията по култура и образование в Европарламента предложиха трикратно увеличаване на средствата по програмата от 2021 г. до 2027 г. 

Как работи програма „Еразъм +“ и какъв е интересът към нея в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", който участва в обмена на студенти и преподаватели още от учебната 2002 – 2003 г.

14 студенти от висшето училище са включени в програмата през настоящия семестър. В момента един от тях е на практика по „Еразъм +“, а други двама се подготвят да започнат стажове по програмата, заяви Елица Станачкова - главен координатор на „Еразъм +“ в Шуменския университет. Условията за кандидатстване не са променени – всички бакалаври, магистри или докторанти в редовна или задочна форма на обучение могат да подадат документи. Задължителен е успехът – не по-малко от 4.50 и до два невзети изпита. 

За да учат в Шуменския университет по „Еразъм +“, този избор до средата на лятото са направили 6 студенти от чужбина. Сред тях е и Рашит Унчу, възпитаник на университета в Анкара в специалността „Български език и литература“. 

Още двама приятели на Рашит от столицата на Турция идват в България на практика по програмата „Еразъм +“. Те обаче се насочват към София и Велико Търново и за него остава Шумен. Избор, за който Рашит не съжалява. 

Предпочитанията на студентите отвън да се обучават в Шуменския университет за Елица Станачкова – главен координатор на Еразъм +, имат своето логично обяснение. Освен с удобството на малкия град и богатото културно-историческо наследство в близост, външните студенти намират и още удобства във висшето училище в Шумен. 

През последните 1 – 2 години студентите от чужбина, които са на практика по „Еразъм +“ в Шуменския университет, основно се обучават във Факултета по информатика и математика. Следват българската, турската и английската филология. 

Репортаж по темата на Миглена Стефанова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Възпитание срещу агресията

Според данни на просветното министерство, през миналата учебна година са регистрирани 3616 случая на агресия в училище – с около 400 повече отколкото през учебната 2016/2017-та. Миналата седмица от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ излязоха със становище по темата. Председателят на синдиката д-р Юлиян Петров смята, че българското училище..

публикувано на 19.03.19 в 15:24

Без ощетени пенсионери

Няма да има ощетени хора, които ще се пенсионират тази година. Размерът на пенсиите ще бъде изчисляван по старата и по новата формула и ще бъде избиран по-благоприятният вариант. Това стана ясно след спешната среща, която се проведе днес по обяд при премиера Бойко Борисов. Тя бе провокирана от дискусиите около новата формула за изчисляване на..

публикувано на 19.03.19 в 14:52

Кога ще бликне отново изворът в Мараш?

Повече от 20 години хората от Мараш очакват да се върне старата слава на шуменско село, прочуто с лековитата си вода. Изворите са затапени, басейните са тревясали, съблекалните са рухнали. В същото време цените на земята около бившия балнеологичен комплекс растат. Повишават се и цените на имотите в селото. Строят се хотели. Надеждата   за..

публикувано на 19.03.19 в 13:58

По-добре без Великбритания

Какви са поуките, които Европа трябва си вземе от предстоящия Брекзит? Откриват ли се нови възможности пред съюза или се задава криза на доверие в общия проект? Възможен ли е сценарият, след като Великобритания напусне Европейския съюз – да я последва и Италия? Отговори на тези въпроси потърси Стоян Стоянов от проф. Добромир Добрев, преподавател по..

публикувано на 18.03.19 в 16:28

Парченцата на семейния пъзел

Травматичните събития в рода на човек като убийства, участие във военни действия, измами, аборти оказват влияние върху фамилната система, твърди създателят на семейните констелации Берт Хелингер. Методът показва, че не всичко, което се случва в живота на човек, е резултат на неговите действия, а може несъзнателно да повтаря съдбата на член от..

публикувано на 18.03.19 в 12:11

Гората през детските очи

През далечната 1925 г. се приема поредният нов Закон за горите, чрез който се учредява Първия празник на залесяването. Според запазените от тогава архиви, законът е урежда два празника на залесяване през годината - единият през есента, а другият през пролетта. Всеки по-възрастен от 15 години български гражданин трябвало да засажда най-малко по 5..

публикувано на 15.03.19 в 15:44

Отсрочката за Брекзит не успокои българите на Острова

След политическата драма, която се разигра в британския парламент през последните месеци, вчера депутатите поискаха отсрочка за датата на Брекзит. Така Великобритания няма да напусне Европейския съюз след две седмици. Как българите в Обединеното кралство приеха новината? Какво е икономическото лице на развода? Защо в мобилните съобщения, потвърждаващи..

публикувано на 15.03.19 в 15:04