Нови инспектори по коланите

Снимка: Радио Шумен

Вторият етап от кампанията „ С предпазен колан на задната седалка“ стартира от днес. В него ще се включат 960 първокласници от община Шумен. В първата част на проекта участваха 2400 ученици от втори до четвърти клас. Инициативата ще завърши на 13 април с мащабен концерт в зала „Арена Шумен“. В кампанията участват доброволци от различни шуменски фирми, като се присъединяват и нови, заяви Мая Блъскова от „Алкомет“ АД.

"Искам да благодаря на партньорите от миналата година, които показаха постоянство и устойчивост в поведението си в кампанията. Благодаря много и на новите партньори "Лифтком", "Фикосота", "The Bakers", "БулМаг" и "Бони". Тази инициатива бе отличена в края на 2018 г. от Министерството на труда и социалната политика за социална иновация, свързана със социално включване", посочи тя.

Според Елена Захариева от фирма „Херти“, проектът ще продължи и през следващата учебна година с новите първокласници. В кампанията участват стотици представители на шуменския бизнес и на медиите. Доброволците по забавен начин обясняват и показват как най-безопасно да се пътува в автомобилите. Всички деца, които са обучени, получават тениски и значки „Инспектор по коланите“.

За нуждата от профилактична дейност при най-малките апелира и комисар Йордан Дундаков, началник на отдел "Охранителна полиция" в Областната дирекция на МВР-Шумен. Според него, за 2018 година са санкционирани  2280 водачи без колан с наказателно постановление и още общо 1175 пътници с наказателно постановление или фиш. От началото на тази година наказаните водачи са 262, а пътниците – 329. Всички глоби са в размер на 50 лв., като на шофьорите се отнемат и 6 контролни точки.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Шанс за децата

Община Шумен и партньорите по проекта “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” организираха заключителна празнична вечер  по повод приключване на работата по проекта. Повече от 400 души – гости, участници, деца и ученици, родители, учители и партньори се събраха в Драматично-кукления театър “Васил Друмев”,..

публикувано на 22.04.19 в 15:25

Заплахата за нашето утре

Съветът на хуманитаристите към СУ „Йоан Екзарх Български“ в Шумен отбеляза по неформален начин Световния ден на Земята – 22 април. В часа на класа всички възпитаници на учебното заведение гледаха клип. В 4 минути е показано какво би се случило, ако един човек бъде лишен от удобствата на дома си и стаите му са заринати от пластмасови отпадъци...

публикувано на 22.04.19 в 14:59

Вулкан в центъра на Шумен

Еко фиеста организира днес Центърът за подкрепа за личностно развитие – Обединен Детски комплекс в Шумен в партньорство с Научно-образователния център STEAM и Факултета по природни науки в Шуменския университет. В парка край Община Шумен беше подредена изложба със снимки, бяха демонстрирани впечатляващи химични експерименти и представени..

публикувано на 22.04.19 в 14:09

Великденски пакети и в Макак

Жителите на шуменския квартал „Макак“ се включиха в благотворителната акция „Купи и сподели“. По решение на кварталния съвет и с подкрепата на настоятелството на Народно читалище „Просвета – 1926“ са събрани 60 пакета с трайни хранителни продукти в подкрепа на възрастни и самотно живеещи хора от квартала. По покана на главния специалист на..

публикувано на 22.04.19 в 12:58

Мним търговец обра старци

Полицаи от Каолиново установиха крадеца, откраднал пари от частен дом в село Наум, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен. При разследването криминалистите изяснили, че автор на кражбата е бил 45-годишен мъж от Тутракан. В деня на обира той предложил дърва за огрев на 88-годишен жител на село Наум. При плащането на договорените 450 лева..

публикувано на 22.04.19 в 12:24

Пръскат с препарати

Община Шумен уведомява собствениците на пчелни семейства в Шумен, включително и в кв.“Дивдядово“, кв. „Макак“ и кв. „Мътница“, както и тези, разположени в граничещите землища, че ще се проведат третирания с растителнозащитни препарати на следните дати: 1. На 23.04. от 7.00 до 10.00 часа и от 18.00 до 10.00 часа на 24.04.2019 г. от фирма „КИММС”..

публикувано на 22.04.19 в 12:09

79 злополуки на работното място

82 злополуки са били декларирани през 2018 година в териториалното поделение на НОИ – Шумен. От тях 3 не са признати за трудови. Един от регистрираните инциденти е със смъртен изход. Към момента няма данни за злополуки, довели до инвалидност на пострадалите през 2018 г. , съобщават от НОИ - Шумен Най-много, по 10 трудови злополуки, са станали в..

публикувано на 22.04.19 в 11:49