Нови инспектори по коланите

Снимка: Радио Шумен

Вторият етап от кампанията „ С предпазен колан на задната седалка“ стартира от днес. В него ще се включат 960 първокласници от община Шумен. В първата част на проекта участваха 2400 ученици от втори до четвърти клас. Инициативата ще завърши на 13 април с мащабен концерт в зала „Арена Шумен“. В кампанията участват доброволци от различни шуменски фирми, като се присъединяват и нови, заяви Мая Блъскова от „Алкомет“ АД.

"Искам да благодаря на партньорите от миналата година, които показаха постоянство и устойчивост в поведението си в кампанията. Благодаря много и на новите партньори "Лифтком", "Фикосота", "The Bakers", "БулМаг" и "Бони". Тази инициатива бе отличена в края на 2018 г. от Министерството на труда и социалната политика за социална иновация, свързана със социално включване", посочи тя.

Според Елена Захариева от фирма „Херти“, проектът ще продължи и през следващата учебна година с новите първокласници. В кампанията участват стотици представители на шуменския бизнес и на медиите. Доброволците по забавен начин обясняват и показват как най-безопасно да се пътува в автомобилите. Всички деца, които са обучени, получават тениски и значки „Инспектор по коланите“.

За нуждата от профилактична дейност при най-малките апелира и комисар Йордан Дундаков, началник на отдел "Охранителна полиция" в Областната дирекция на МВР-Шумен. Според него, за 2018 година са санкционирани  2280 водачи без колан с наказателно постановление и още общо 1175 пътници с наказателно постановление или фиш. От началото на тази година наказаните водачи са 262, а пътниците – 329. Всички глоби са в размер на 50 лв., като на шофьорите се отнемат и 6 контролни точки.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Шофьор се заби в дърво

Катастрофа стана в късния следобед до шуменското село Васил Друмев, съобщиха от полицията. Тежкотоварен автомобил "Ивеко" се е блъснал в крайпътно дърво. Екипи на пожарната са рязали автомобила, за да извадят от него 20-годишния водач. Той е в тежко състояние, с множество травми и с фрактури на двата крака.

публикувано на 15.09.19 в 16:47

Шествие на две колела

Шествие на мотористите от два шуменски мото клуба премина през Стария Преслав на път за храм-паметника „Св. Св. Кирил и Методий”. Там близо 100 участници в инициативата за отбелязване на  Ден в памет на загиналите и в подкрепа на пострадалите мотоциклетисти, запалиха свещи в памет на загиналите на пътя техни приятели. Най-възрастният водач на две..

публикувано на 15.09.19 в 15:21

Катастрофа с кортежа на Цвета Караянчева

Инцидент с кортежа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева е станал на пътя Шумен-Силистра близо до Хитрино. При катастрофата Караянчева е получила..

публикувано на 15.09.19 в 13:33

Медали за шуменци

3 златни и 3 сребърни медала завоюваха до момента бойците от СК „Шуменска крепост“ през втория състезателен ден от Държавното първенство по кикбокс, което се провежда в "Арена Шумен". Полина Галинова (жени до 56 кг) изправи на крака публиката след технически нокаут над Ивелина Лукова от СК „Терес“. Никола Николов Николов (мъже до 75 кг) остана със..

публикувано на 15.09.19 в 12:46

Подарък от кмета за първокласниците

Двадесет първокласници от община Велики Преслав ще прекрачат училищния праг с ранички и пособия за работа в клас, подарени от кмета Алексанъдр Горчев. В навечерието на новата учебна година той поднесе специални подаръци на тризнаците от село Драгоево и на деца от социално слаби семейства. Тризнаците Сияна, Ивайла и Божидар ще учат в основно..

публикувано на 15.09.19 в 12:22

Жълтата червена шапчица кани най-малките

Премиерата на най-новото заглавие за деца в афиша на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ е днес от 11 часа в зала „Патиланчо“. Режисьор на „Жълтата червена шапчица“ е Съби Събев. Участват актьорите Ивана Бобойчева и Веселин Бърборков. В понеделник от 19 часа е втората премиера за новия сезон на шуменския театър. „Кафето ви,..

публикувано на 15.09.19 в 09:40

Четин Казак е кандидатът на ДПС за кмет на Община Шумен

Четин Казак е кандидатът на ДПС за кмет на Община Шумен. Централното ръководство на Движението за права и свободи е утвърдило кандидатурата му на заседание вчера. Това съобщи за Радио Шумен самият Четин Казак. „Приемам издигането ми като кандидат на ДПС за кмет на Община Шумен като знак на доверие и с чувство на увереност. Мотивиран съм да се..

публикувано на 14.09.19 в 18:45