Нови инспектори по коланите

Снимка: Радио Шумен

Вторият етап от кампанията „ С предпазен колан на задната седалка“ стартира от днес. В него ще се включат 960 първокласници от община Шумен. В първата част на проекта участваха 2400 ученици от втори до четвърти клас. Инициативата ще завърши на 13 април с мащабен концерт в зала „Арена Шумен“. В кампанията участват доброволци от различни шуменски фирми, като се присъединяват и нови, заяви Мая Блъскова от „Алкомет“ АД.

"Искам да благодаря на партньорите от миналата година, които показаха постоянство и устойчивост в поведението си в кампанията. Благодаря много и на новите партньори "Лифтком", "Фикосота", "The Bakers", "БулМаг" и "Бони". Тази инициатива бе отличена в края на 2018 г. от Министерството на труда и социалната политика за социална иновация, свързана със социално включване", посочи тя.

Според Елена Захариева от фирма „Херти“, проектът ще продължи и през следващата учебна година с новите първокласници. В кампанията участват стотици представители на шуменския бизнес и на медиите. Доброволците по забавен начин обясняват и показват как най-безопасно да се пътува в автомобилите. Всички деца, които са обучени, получават тениски и значки „Инспектор по коланите“.

За нуждата от профилактична дейност при най-малките апелира и комисар Йордан Дундаков, началник на отдел "Охранителна полиция" в Областната дирекция на МВР-Шумен. Според него, за 2018 година са санкционирани  2280 водачи без колан с наказателно постановление и още общо 1175 пътници с наказателно постановление или фиш. От началото на тази година наказаните водачи са 262, а пътниците – 329. Всички глоби са в размер на 50 лв., като на шофьорите се отнемат и 6 контролни точки.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Внимателно край Избул!

24-годишен мъж е загинал в тежката катастрофа, станала на изхода на село Избул тази вечер. По първоначална информация той е бил зад волана на лек автомобил Пежо Партнер със софийска регистрация. Загубил контрол над колата на мокър асфалт, напуснал пътното платно и след завой, се ударил в крайпътно дърво. На място се извършва оглед, изясняват се причините..

публикувано на 20.06.19 в 21:45

Скъпа земя

С близо 36% е нараснала средната цена на един декар земеделска земя в Шуменска област, съобщиха от Националния статистически институт. През 2018 година тя достига 1101 лв. В сравнение с 2017 година цената на нивите се е повишила с 34.3%. През 2018 г. средната цена на един декар земеделска земя в страната е 941 лв., със 160 лв. по-ниска от тази в..

публикувано на 20.06.19 в 16:54
Филиал на МУ - Шумен

Разширяват Филиала

Да се разшири ползваната площ   от шуменския Филиал на варненския Медицински университет. Това ще предложи общинската администрация в докладна записка, която ще бъде внесена за обсъждане на сесията на Общинския съвет на 27 юни. „Интересът към филиала расте, помещенията в сградата на бившия Тубдиспансер не стигат за лекции и упражнения. Ще..

публикувано на 20.06.19 в 16:25

Урок в гората

Деца от великопреславския квартал „Кирково“ гостуваха днес на горските педагози от Природен парк „Шуменско плато“ и Североизточното държавно предприятие. Малчуганите са включени в групата за летни занимания към местното читалище „Самообразование“ и днешната екскурзия в Шумен бе организирана от ръководството на културния институт. По време на урока..

публикувано на 20.06.19 в 14:53

Пазим посеви и язовири

Язовирите в Шуменска област са в относително добро състояние с изключение на тези в община Върбица. Това стана ясно на заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия в Шумен. По време на заседанието бяха докладвани и традиционните действия за защита на земеделските посеви  от пожари.  Готовност за реакция при пожари..

публикувано на 20.06.19 в 14:25
Тихомир Радев

Тишо вече в словашки води

Шуменецът Тихомир Радев преплава австрийския етап от „Приключението по Дунав” за шест дни. Рано сутринта с едноместния си каяк полицаят влезе в територията на Словакия. „Преди обяд в десетия ден от плаването подминах Братислава, а пред мен Дунав вече прилича на море. В момента съм до огромна рафтинг база”, обясни за Радио Шумен приключенецът. Тишо..

публикувано на 20.06.19 в 14:07

Близнаци в университета

Близнаците Десислава и Мирослав Маркови избраха Колежа в Добрич към Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", за да получат висше образование. Те са завършили средното училище в село Оброчище. В Колежа в Добрич кандидатстват в специалност "Начална училищна педагогика и информационни технологии". "Аз предложих да кандидатстваме в..

публикувано на 20.06.19 в 13:55