833 зрелостници на матура

Снимка: Архив, БНР

833 зрелостници от Силистренска област са подали заявления за явяване на държавен зрелостен изпит по български език и литература. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието.

Матурата ще бъде на 21 май. Два дни по-късно е зрелостният изпит по предмет по избор. За него заявления са подали 554 младежи. И тази година най-предпочитаният предмет е биология и здравно образование. На него ще се явят 204 зрелостници. Заявленията са теста по география и икономика са 151, а по английски език – 137.

269 ученици от Силистренска област са пожелали да им се зачете оценката от изпита за професионална квалификация.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Окончателна присъда за отвличане

Върховният касационен съд е оставил в сила решение на Апелативния съд във Варна за ефективни присъди срещу четирима силистренци. Десислав Пенчев, Камен Костов, Кристиан Христов и Петър Гичков са осъдени за отвличане. Това съобщиха от Окръжния съд в Силистра. Престъплението е извършено на 8.11.2015 година. Четиримата спрели принудително микробус, от..

публикувано на 23.04.19 в 11:46

Люти глоби за незаконни сметища

Проверки за незаконни сметища започват в Силистра и селата от общината. За това информират от местната администрация. Мярката е превантивна, а целта е да не се допуска изхвърлянето на твърди битови отпадъци, растителност и строителни материали на нерегламентирани места. Нарушителите се санкционират по Наредбата за опазване на обществения ред и..

публикувано на 22.04.19 в 13:40

Къща горя в полунощ в Главиница

Къща е горяла тази нощ в Главиница, съобщават от Областната дирекция на МВР в Силистра. Пожарът е пламнал около полунощ и е унищожил около 80 квадрата покрив, битова техника и покъщнина. Пожарникари от участъка в Главиница са загасили огъня и са спасили две сгради в съседство. Причината за произшествието се изяснява.

публикувано на 22.04.19 в 11:40

Суша порази над 4000 дка рапица

В Силистренско са подадени пет заявления за пропаднали 4122 декара рапица от засушаване и три заявления за измръзване на 309 декара овощни насаждения, съобщиха от Областната земеделска дирекция. Няма нападения на гризачи в отглежданите 489 100 декара пшеница и 38 800 декара с ечемик. В много добро състояние са близо 88 на сто от пшеницата и над..

публикувано на 22.04.19 в 11:17

Лазаровден е!

Православната църква отбелязва днес празника Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден. По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден – Връбница (Цветница). На този ден се изпълнява обичаят лазаруване. В него участват моми и момичета, които започват да се готвят още от..

публикувано на 20.04.19 в 08:11

Искат нов закон за земеделските кооперации

В силистренското село Проф. Иширково се провежда среща, на която се обсъжда проектозакон за кооперирането в земеделието. Тя е част от инициативата на Националния съюз на земеделските кооперации, които събират предложения от цялата страна. Според председателя на браншовата организация Явор Гечев сегашният закон е морално остарял, а тенденциите в..

публикувано на 19.04.19 в 11:10

Затварят асансьори

Училища, институции, спортни клубове, фирми и граждани от Силистра ще се включат в кампанията „Ден без асансьори“. Координатор и организатор на инициативата за града е Сдружението „Дуросторум-Дръстър-Силистра“. На 24 април символично ще бъдат „затворени“ асансьорите в обществени сгради в града, а доброволци ще призовават всеки да използва стълбите..

публикувано на 16.04.19 в 16:34