Нов случай на ехинококоза

Снимка: БГНЕС

За нов случай на ехинококоза, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Шумен. Заболелият е от село Браничево, потърсил е помощ в последните дни на миналия месец. Това е втори случай на жител на региона, заразен с кучешка тения през март.

За периода 25 - 31март са регистрирани общо 87 случая на остри заразни заболявания. Здравните специалисти съобщават още за трима болни от туберкулоза – те са от Шумен, Смядово и село Черна. Също трима души са потърсили помощ, след като са били нахапани от кучета. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Такси и камион в сблъсък

Катастрофа затруднява движението на бул. "Симеон Велики" в Шумен. Произшествието е станало преди минути по южното платно на Крайречния булевард между камион и таксиметров автомобил, в района срещу пазара. По неофициална информация, няма пострадали. На място е пристигнал и полицейски автомобил. Движението в района е затруднено.

публикувано на 14.10.19 в 10:15

Нов асфалт в болницата

Започва ремонт на алеите в двора на МБАЛ – Шумен. От края на миналата седмица се извършват подготвителните дейности с фрезоване на уличната настилка. Предстои компрометираните и разрушени участъци да бъдат асфалтирани. Ще се извърши и ръчно и машинно изкърпване на настилката. Изпълнител на ремонтните дейности е фирма „Автомагистрали –..

публикувано на 14.10.19 в 10:12

Започва международният турнир по баскетбол за юноши

Второто издание на международния баскетболен турнир за юноши ще противопостави отбори от три държави днес и утре в „Арена Шумен“. Състезанието се провежда в памет на легендарния баскетболен деятел Костадин Димитров. В надпреварата се включват четири отбора от три държави. В турнира ще участват Националният отбор на България до 17 години и..

публикувано на 12.10.19 в 14:52

Домашна бира в Кюлевча

Фестивал на домашната бира организират днес в шуменското село Кюлевча. Ще има много и различни демонстрации и дегустации.Това каза Стоянка Пашова секретар на НЧ „Каменен стълб – 1888“, организатор на фестивала на кехлибареното пиво. Под звуците на рок музика, празникът започва от 12 часа пред читалището в село Кюлевча.

публикувано на 12.10.19 в 09:31

Селекционерите на „Нова българска драма“

Членовете на Сдружение „Нова българска драма“ утвърдиха днес двамата селекционери на театралния фестивал „Нова българска драма” в Шумен, който ще се проведе през май догодина. Селекционер в направлението „Преглед на спектакли“ ще бъде театроведът проф. Ромео Попилиев, а в направление „Авторски прочит“ – доктор Ина Божидарова. Театрите, които искат за..

публикувано на 11.10.19 в 16:12

Арт туризмът - приоритетен за България

Значението на арт туризма обсъждат в Шумен днес специалисти в областта на историческото наследство, както и представители на музеите в Силистра, Тутракан, Оряхово, Видин, Сандански и Мелник. Презентация направи заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, според която не би могло да се каже, че има нова концепция за арт туризъм. "Това е част от..

публикувано на 11.10.19 в 15:20

Недостиг на строители и медицински сестри

Най-много работници в строителството ще се търсят през следващите 3 до 5 години в Шуменска област. Това показва анкетно проучване за потребностите на работната сила, проведено през август и септември, представено днес на заседание на Областния съвет за развитие. По данни на работодатели в областта през следващите години ще са необходими 1 302-ма..

публикувано на 11.10.19 в 13:16